Tartalom megjelenítő Tartalom megjelenítő

Tartalom megjelenítő Tartalom megjelenítő

Az UNIQA újabb kárkifizetést teljesít a Green Holidays ügyben

2017.12.21

„Érthető, hogy a károsultak az ügy lezárását sürgetik, és egyértelmű állásfoglalást várnak. Az elmúlt időszakban folyamatosan azon dolgoztunk, hogy a beérkező igényeket kivizsgáljuk, illetve jogi és hivatalos állásfoglalásokat kérve minél előbb, körültekintően tisztázzuk, kinek és milyen mértékben tudunk kártérítést nyújtani.” – mondta Vereczki András, az UNIQA Lakossági Biztosítások és Kárrendezés terület vezetője.
 

Az UNIQA Biztosító elsődleges célja az volt, hogy korrekt módon, a jogszerűség mellett morálisan is megfelelően rendezze a helyzetet és arányos mértékben valamennyi érintettnek kártérítést nyújthasson. Mindent megtettünk azért, hogy egy mindenki számára elfogadható megoldást találjunk.  A különböző jogi, számviteli, illetve hivatali állásfoglalások következtében ez a törekvésünk ellehetetlenült, ezért az UNIQA továbbra is csak azon károsultaknak tud fizetni, akik az utazásaikat csomagban vásárolták, és a befizetett részvételi díjuk igazolhatóan és beazonosítható módon a Green Holidays Kft. részére átutalásra került.
 

A két különböző szolgáltatóval kötött szerződések esetében, melyeken a Green Holidays Kft. nem került feltüntetésre, mint az adott út utazásszervezője, a megkötött szerződések nem felelnek meg az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI.28) Kormányrendeletben foglaltaknak, melynek 4. § (1) bekezdése meghatározza az utazási szerződés kötelező tartalmi elemeit, többek között, hogy fel kell tüntetni az utazásszervező nevét, elérhetőségeit, engedélyszámát.
 

Ugyancsak a hivatkozott rendelet határozza meg az 1. § c) pontjában, hogy mi tekinthető utazási csomagnak; amennyiben a szolgáltatások egymástól elkülönítve lettek feltüntetve, eltérő szolgáltatók által, az nem tekinthető utazási csomagnak.
 

Társaságunk, mint a Green Holidays Kft. kezesi biztosítója kizárólag az utazásszervezővel, vagy annak közvetítője által, a jogszabálynak megfelelően szerződő, utazási csomagot megrendelő utasai felé nyújthat szolgáltatást. 
 

Azokban az ügyekben, ahol a kártérítés kifizetése lehetséges volt, az 50 %-os kárelőleg, valamint a kint tartózkodás során felmerült igazolható igények kifizetése korábban az 500 millió forintos keret terhére megtörtént. A következő időszakban pedig megkezdjük a fennmaradó 136 millió Ft biztosítási keretösszeg terhére a további kifizetését az arra jogosult károsultak részére.
 

A biztosító további kifizetése az alábbi folyamat szerint történik:

A kártérítésre jogosultaktól egy nyilatkozatot kérünk arra vonatkozóan, hogy a Biztosító által kifizetett 50%-os kárelőlegen kívül valamilyen más formában

[pl: bankkártyás visszatérítés (chargeback) vagy közvetítő általi kifizetés, stb.] részben vagy egészben megtérült-e az általuk befizetett részvételi díj. A megküldött nyilatkozatot kitöltve és aláírva vissza kell küldeni a biztosító részére 2018. február 15.-ig.

A különbözeti kártérítés összege kizárólag a nyilatkozat alapján, annak beérkezését és feldolgozását követően kerülhet számfejtésre a károsult részére.
 

A fenti kifizetési eljárással a biztosító célja, hogy a következő hetekben lehetőség szerint a rendelkezésre álló keretösszeg terhére, a lehető legmagasabb arányú, további szolgáltatási előleg kifizetésre kerüljön, a jelenlegi jogszabályi keretek, hivatalos állásfoglalások és a lefolytatott vizsgálatok eredménye alapján.
 

Az UNIQA Biztosító Zrt. szándéka, hogy a lehetőségekhez mérten maximálisan segítséget nyújtson azon károsultak számára is, akik a fentiek alapján nem esnek a biztosító által vállalt kezesi biztosítási fedezet hatálya alá. Ezen károsultakat a biztosító írásban tájékoztatni fogja álláspontjáról, és a jogszabályi előírások betartása mellett minden igényelt segítséget megad, annak érdekében, hogy kárigényüket más úton érvényesíthessék.
 

Sajtóközleményünk a jelenleg rendelkezésre álló információk és becsült adatok alapján készült, ezért a változtatás, pontosítás jogát fenntartjuk. Jelen sajtótájékoztató az UNIQA Biztosító Zrt. kötőerővel bíró jognyilatkozatának nem minősül, az kizárólag a közvélemény tájékoztatását és a károsultak eligazodását segíti az ügyintézésben.

 

További információ a sajtó képviselői részére:

UNIQA Biztosító Zrt.

Marketing és kommunikáció

1134 Budapest, Róbert Károly krt. 70-74.

E-mail: kommunikacio@uniqa.hu

Tartalom megjelenítő Tartalom megjelenítő

Csevegés chat

Kérdése van? Segítünk!

Chateljen munkatársunkkal, kapjon azonnali választ kérdéseire.

Chat személy profilkép

Kérjen segítséget tanácsadóinktól!

Kérjük adja meg adatait, hogy kollégánk felvehesse Önnel a kapcsolatot.

Kapcsolatfelvétel

Lépjen velünk kapcsolatba!

Bővebb tájékoztatásra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Kapcsolat Kirendeltségek E-mail írás