Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

UNIQA Befektetési hírlevél 2021. június

.

A tavasz csendes emelkedéssel búcsúzott

Részvénypiaci kitekintő 

Vagyonkezelési stratégiák

Eszközalapjaink teljesítménye

Szakértői portfolióink

Grafikonkészlet

 

A tavasz csendes emelkedéssel búcsúzott


Daróczi Andor - vagyonkezelési vezető

Májusban látszólag nem sok minden történt és a hónap elejéhez képest a főbb eszközök árában kicsi elmozdulások voltak láthatók május végére. Azonban meglehetős izgalmakkal teltek a hetek, mivel szinte mindenhonnan a gyorsuló gazdasági növekedés, készlethiányok és likviditásbőség okozta romló inflációs kép borzolta a kedélyeket. A koronavírus, mint piacmozgató sztorikat szállító címlaptéma háttérbe szorulásával a befektetők immár a gazdasági újranyitás egyéb aspektusaira fókuszáltak.

Sehol sem lehetett ezt jobban megfigyelni, mint az USA-piacokon, ahol a májusban publikált áprilisi inflációs adat várakozásokhoz képest drámaian magasabb szintje még a részvényindexeket is belengette egy kicsit. Természetesen jegybankárok hada sietett biztosítani minden aggódót, hogy a megugró árak csak átmeneti jellegűek és a bázishatás kifutásával már kevésbé fognak ennyire drámai képet festeni a kilátásokról. Nos, ezt egyelőre még korai megítélni, de az biztos, hogy a nyersanyagárak globális emelkedése, a félvezetőlapka-hiány, az építőipai alapanyagok drámai emelkedése és az ingatlanárak gyorsuló áremelkedése eléggé sok töprengeni valót adott a befektetőknek. Szerencsére a jegybanki kötvényvásárlási programok elképesztő volumene továbbra is megakadályozta, hogy elszálljanak fölfelé a kötvénypiaci hozamok, de azért érdemes kiemelni, hogy a német 10 éves államkötvény hozama immár elérhető közelségbe került a nullához, nagyjából másfél-két év után.

Ami biztosan kijelenthető és az IMF, illetve az Európai Bizottság és az OECD előrejelzései is kiemelik, hogy minden jel szerint a világgazdaság gyorsabban kilábalhat a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkból, mint azt akár csak néhány hónapja is gondolták. Ez mindenképpen kedvező hír (bár a klímahelyzet miatt aggódók ezt egészen másképp gondolják), de azt látszik, hogy vannak/lesznek lemaradó szektorok továbbra is. Úgy tűnik például, hogy az idei nyári turistaszezon elmaradhat a tavalyitól, hiszen az oltási kampány meglehetősen döcögősen halad, főleg a fejlődő országokban. Továbbá a számunkra fontos Európai Unión belüli szabad mozgás helyreállásával kapcsolatban még továbbra is nagyon sok a kérdőjel. Attól, hogy az uniós határok ismét szabadon és viszonylag kevés korlátozással átjárhatók legyenek, úgy tűnik, még messze járunk és arra augusztus vége előtt kevés esély mutatkozik. Ez viszont különösen kedvezőtlenül érintheti az Földközi-tenger partján található országok gazdaságát és ez eszközáraik alakulásában is megmutatkozhat.

Idehaza sok szempontból jobb a helyzet, a járvány kapcsán is. Május végére Magyarország gyakorlatilag a vakcinabőség időszakába lépett át egy szempillantás alatt, mivel most már bárki, aki vakcinára regisztrál, gyakorlatilag az ország bármely pontján másnap felveheti a koronavírus elleni vakcinát, ráadásul válogatva az egyes gyártók készítményei között. Ezzel május végére Magyarországon gyakorlatilag lezárult a tömeges oltáskampány, és – legalábbis az oltottak számára – a legtöbb korlátozás feloldásra került. Ettől függetlenül, de lehet, hogy részben emiatt is, a magyar eszközárak jól teljesítettek májusban. Különösen a részvénypiacot érdemes talán kiemelni, ami 2020 tavasza után május végére új történelmi csúcsra emelkedett. A bikatrendet elsősorban az OTP részvényei vezették, mivel a befektetők az igen kedvező GDP-növekedési adat után a hazai növekedés további jelentős gyorsulására számítanak.

 

Részvénypiaci kitekintő

Fejlett piacok

Mint korábban írtuk, a fejlett piacok alakulását leginkább az inflációs folyamatokkal kapcsolatos makrogazdasági adatok alakulása mozgatta, bár azért összességében kijelenthető, hogy viszonylag szűk sávban mozogva újabb történelmi csúcsokat döntöttek a legnagyobb indexek. Ezek közül most a német DAX indexet emelnénk ki, mely mintha elhagyta volna fölfelé 2021 tavaszi sávját és az amerikai indexek után indult volna a hónap végére fölfelé.

   

Fejlődő piacok

A hónap „csendes sztárjai” ezúttal a fejlődő piacok voltak, bár igazából csak némi tavaszi lemaradást kezdtek el behozni. Nagy segítség volt ebben, hogy a nyersanyagárak emelkedése miatt az azok alakulásának igencsak kitett orosz és latin-amerikai piacok jelentősen emelkedtek, de ezúttal a lemaradó kínai piacba is belevettek a helyi kisbefektetők.

 

Vagyonkezelési stratégiák

Menedzselt eszközalapok

Hosszú idő óta mínuszos hónapot zártak vegyesalapjaink, de ez nem a részvényeknek volt ezúttal köszönhető. A globális inflációs félelmek erősödése okát a fejlett piacokon látott kötvényhozam-emelkedés begyűrűzése miatt májusban veszteséggel zárt a magyar kötvénypiac, így a kötvénykitettség is veszteséget termelt a vegyesalapokban. Másrészt a magyar jegybank korábbihoz képest jelentősen szigorúbb kamatemelési kommunikációja igen jelentős mértékű forint-erősödést hozott a hónapban és ez elvett a devizában denominált eszközök hozamából. E kettős hatás eredménye volt az, hogy az egyébként emelkedő nemzetközi részvényárak nem tudták ezt kellőképp kompenzálni és nagyjából 2%-os veszteséggel zárták a menedzselt stratégiák a tavasz utolsó hónapját.

  

Eszközalapjaink teljesítménye 

Befektetési döntések során a cél olyan portfólió összeállítása, amely a befektetett értéket meghaladó hozamot biztosít a befektetőnek. Eszközalapjainkkal a választási lehetőségek széles palettáját biztosítjuk a kockázatkerülőtől a kockázatvállaló ügyfelekig mindenkinek, azért hogy az igényeiknek legmegfelelőbb alapokba fektethessék megtakarításukat. Ahhoz, hogy megtudja, vajon Ön mely befektetői típusba tartozik, töltse ki kockázati kérdőívünket!

Az eszközalapjaink könnyebb összehasonlíthatóságát a hozamokat vizsgáló teljesítményméréssel szeretnénk biztosítani.

Már nem értékesített eszközalapok

 

Jelenleg értékesített eszközalapok

 

 

Szakértői portfolióink

 

  

 

Grafikonkészlet

   

Az aktuális piaci adatokat tartalmazó kimutatásainkkal a célunk, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű, a piacot leginkább átfogó tájékoztatást nyújtsunk. Ábráinkat ennek figyelembevételével állítottuk össze.

 

A múltbéli teljesítmények nem szükségszerűen jelzik a jövőbeni teljesítmények alakulását. A befektetési egységek értéke és hozama mind lefelé, mind felfelé változhat, amelyért a Biztosító nem vállal garanciát. A befektető akár a befektetett tőke összegét is elveszítheti. Külföldre befektető eszközalap esetében annak értéke a devizaárfolyamok elmozdulása miatt is változhat. A Biztosító mindent elkövetett annak biztosítására, hogy a leírtak alaposak és teljesek, és a vélemények megalapozottak legyenek. A Hírlevél nem befektetési ajánlat és nem is tekinthető az eszközalap vételére vagy eladására vonatkozó ajánlatnak.

 

Korábbi hírleveleink:

2021. május

2021. április

2021. március