Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

UNIQA Befektetési hírlevél 2021. május

.

A gyorsjelentési szezon bedurrantotta a piacokat

Részvénypiaci kitekintő 

Vagyonkezelési stratégiák

Eszközalapjaink teljesítménye

Szakértői portfolióink

Grafikonkészlet

 

A gyorsjelentési szezon bedurrantotta a piacokat

Daróczi Andor - vagyonkezelési vezető

Az inflációs félelmekkel teli március után a piaci szereplők nem kis izgalommal figyelték az első negyedéves gyorsjelentési szezon számainak megindulását, hiszen a jelenlegi részvénypiaci értékeltségi szintek mellett egyre több kapaszkodóra van szükség, hogy racionális érvekkel fenntartható legyen sokak szemében az emelkedő trend. Ebből a szempontból szerencsére nem okozott egyelőre csalódást a vállalati szektor, mind Amerikában, majd a hónap vége felé már az európai vállalatoknál (különösen a bankok háza táján) parádés eredményszámokról lehetett olvasni.

Ezek közül mi most csak egyet emelnénk ki: a ki tudja mióta szenvedő Deutsche Bank ezúttal képes volt pozitív csalódást okozni annak ellenére is, hogy a március végi Archegos-botrányban ő is vastagon benne volt (bár megúszta komolyabb károk nélkül). A kedvező számokat aznap 10%-os emelkedéssel díjazta a piac. Ezzel ellentétes volt a Netflix gyorsjelentése, ami ugyan jelentősen felülmúlta a várakozásokat, de a járvány enyhülésével a lakásokból kiszabadulni vágyó előfizetők miatt az új ügyfélszerzési számok jelentősen elmaradtak a várttól. Így fordulhatott elő, hogy a streaming szolgáltató esetében már inkább az 5-6%-os esés volt megfigyelhető. Látható tehát, hogy a befektetők ismét jobban figyelnek az egyre jobban figyelnek az egyedi részvénysztorikra, hiszen a széles piac megvásárlásához pillanatnyilag nagyfokú önbizalom kell. Gyorsan hozzá is tennénk, hogy egyébként ebből a szempontból sem szemérmesek a befektetők, hiszen a statisztikai összesítések szerint november óta öt hónap alatt Amerikában az intézményi- és magánbefektetők együtt több pénzt (550 milliárd USD) fektettek be az amerikai részvénypiacon, mint az azt megelőző 12(!) évben, 2009 óta (480 milliárd). Ennek megfelelően lehet beszélni tőzsdei buborékról, vagy stabil kereslet által megtámogatott erős emelkedő trendről a gazdasági nyitás kapujában – ez inkább már hitbéli kérdés. Ami biztos, hogy az egyelőre masszívnak tűnő emelkedő trend megtörésének a fejlett részvénypiacokon kevés jele van, az emelkedő hozamkörnyezet ellenére.

Idehaza lehetett örülni annak, hogy sikerült megtörni a COVID harmadik hullámát és a tízezer feletti napi új fertőzöttek számáról a hónap végére már csak párezres és gyorsan csökkenő trend maradt. Ebben óriási segítséget jelenthetett a magas fokozaton pörgő oltási kampány, amit a kínai és orosz szállítmányok erősen megtámogattak. Ennek köszönhetően az Európai Unión belül Málta mögött Magyarország áll az átoltottság képzeletbeli dobogóján a második helyen. A kormány döntésének következtében jelentősen lazultak a korlátozások a 3.5 millió és utána a 4 millió fő legalább első oltását követően. Ennek köszönhetően a védettségi igazolvány birtokában levők számára már-már normális kerékvágásba térhet lassan vissza az élet. Az egyetlen kivétel egyelőre az éjszakai (éjfél és hajnali öt közé szűkülő) kijárási tilalom egységes fennmaradása maradt, bár a védettségi igazolvánnyal horgászók ez alól kivételt képeznek.

 

Részvénypiaci kitekintő

Fejlett piacok

Részben a stabilizálódó kötvényhozamok, részben a javuló makroadatok, részben pedig a gyorsjelentési számok következtében nagyot raliztak a fejlett piacok áprilisban. Ezek közül is kiemelkedett az amerikai részvénypiac, ami 5%-ot emelkedve újabb történelmi csúcsokra tört. Hozzá csatlakozott a 15000 pont fölé ugró német DAX index is, de általánosságban jellemző volt a vételi kedv a legtöbb fejlett piacon

Fejlődő piacok

A fejlődő piacok sajnos már kevésbé mozogtak kedvezően. A monetáris szigorítás miatt szenvedő Kína és a teljesen elszálló indiai koronavírus hullám miatt inkább az eladók domináltak a hónapban a feltörekvő piacokon, így továbbra sem látszik zárulni az olló a fejlett és fejlődő piacok között, a némileg gyengébb USA dollár ellenére sem.

 

Vagyonkezelési stratégiák

Menedzselt eszközalapok

A vegyesalapoknál április hónapban ezúttal a pártized százalékos hozam döntő részét a hazai kötvénypiac hozta, mivel a részvénypiaci emelkedés döntő részét sajnos elvitte a forint erősödése. Így némi hullámzás után végül szinte egységesen 0.4-0.5%-os hozamot termeltek a vegyes stratégiák, részvénykitettségtől függetlenül.

  

Eszközalapjaink teljesítménye 

Befektetési döntések során a cél olyan portfólió összeállítása, amely a befektetett értéket meghaladó hozamot biztosít a befektetőnek. Eszközalapjainkkal a választási lehetőségek széles palettáját biztosítjuk a kockázatkerülőtől a kockázatvállaló ügyfelekig mindenkinek, azért hogy az igényeiknek legmegfelelőbb alapokba fektethessék megtakarításukat. Ahhoz, hogy megtudja, vajon Ön mely befektetői típusba tartozik, töltse ki kockázati kérdőívünket!

Az eszközalapjaink könnyebb összehasonlíthatóságát a hozamokat vizsgáló teljesítményméréssel szeretnénk biztosítani.

Már nem értékesített eszközalapok

Jelenleg értékesített eszközalapok

 

 

Szakértői portfolióink

 

  

 

Grafikonkészlet

  

Az aktuális piaci adatokat tartalmazó kimutatásainkkal a célunk, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű, a piacot leginkább átfogó tájékoztatást nyújtsunk. Ábráinkat ennek figyelembevételével állítottuk össze.

 

A múltbéli teljesítmények nem szükségszerűen jelzik a jövőbeni teljesítmények alakulását. A befektetési egységek értéke és hozama mind lefelé, mind felfelé változhat, amelyért a Biztosító nem vállal garanciát. A befektető akár a befektetett tőke összegét is elveszítheti. Külföldre befektető eszközalap esetében annak értéke a devizaárfolyamok elmozdulása miatt is változhat. A Biztosító mindent elkövetett annak biztosítására, hogy a leírtak alaposak és teljesek, és a vélemények megalapozottak legyenek. A Hírlevél nem befektetési ajánlat és nem is tekinthető az eszközalap vételére vagy eladására vonatkozó ajánlatnak.

 

Korábbi hírleveleink:

2021. április

2021. március