Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

UNIQA Befektetési hírlevél 2021. november

Ismét csúcsokon a tőzsdék 

Részvénypiaci kitekintő 

Vagyonkezelési stratégiák

Eszközalapjaink teljesítménye

Szakértői portfolióink

Grafikonkészlet

 


Ismét csúcsokon a tőzsdék


Daróczi Andor - vagyonkezelési vezető

Bár bizonytalanul indult az ősz és már-már úgy tűnt, hogy tartósabb esés kerekedik a szeptemberi korrekcióból, de a szezonálisan egyébként jellemzően legrosszabb hozamokat produkáló októberben ismét új csúcsokra tudtak kúszni a vezető tőzsdeindexek. Nehéz kiemelni egyetlen tényezőt, ami segített a hangulat megfordulásában, de egyrészt a fejlett kötvénypiaci hozamemelkedés mintha megállt volna, másrészt a hónap második felében induló amerikai gyorsjelentési szezon egyelőre parádésan alakul.

Az év végéhez közeledve a makrogazdasági adatok egyelőre nem alakulnak túl kedvezően. Miközben a gazdasági növekedés ütemének nyári nyaktörő tempójában már jelentős csökkenés következett be, az inflációs mutatók (nem csak a fogyasztói, de a termelői árindexek is) óriási ár nyomásról tanúskodnak. Emellé zárkózott fel szorosan az európai gáz ár teljes elszabadulása, amihez nagyban hozzájárult az orosz gázszállítások mennyiségének változatlansága és az Északi Áramlat 2 vezeték beindítása körüli bizonytalanság. Bár Magyarország a szerencsés kivételek sorát gyarapítja, Európa-szerte alacsony betárazott tartalékok mellett indult meg a fűtési szezon és komoly energiakrízis réme fenyeget, amennyiben az átlagosnál hidegebb lesz a tél. Romániában már befagyasztották öt hónapra az energiaárakat és több más országban is a lakossági fogyasztók kompenzációjában gondolkodnak. Ezzel együtt is a bizonytalanság az eszközárakban egyelőre nem érhető tetten, a karácsonyi bevásárlási szezon közeledtével aggodalmuknak hangot adó kereskedők sem voltak egyelőre képesek megijeszteni a befektetőket.

Egy pillanatra még visszaugorva a tengerentúlra, a gyorsjelentést publikáló amerikai vállalatok 87%-a jelentett eddig jobbat az elemzői várakozásnál, ami óriási rekordnak számít, ennek fényében talán már nem is annyira meglepő, miért zárta az októbert új történelmi csúcson az amerikai részvénypiac.

Magyarországon a legtöbb izgalmat továbbra is a kötvénypiac, illetve a forint piaca szolgáltatja. Míg a BUX az OTP részvények vezetésével új történelmi magasságokba emelkedett, a kötvénypiacon az MN kötvényvásárlásai ellenére is igen nagyot emelkedtek a kötvénypiaci hozamok. A magyar 10 éves államkötvény hozama a hónap végére már 4% közelébe emelkedett, de az alapkamatot is 1,8%-ra emelte a Monetáris Tanács. Ennek ellenére az EURHUF kurzusa 365 felett is járt, közel mindenkori csúcsához. Érdemes kiemelni, hogy a régióban nem csak a magyar jegybank emelt egyébként alapkamatot. Mind a lengyel, mind a cseh jegybank a várakozásokhoz képest nagyobb mértékben emeltek, így kijelenthető, hogy a közép-európai régióban már beindult az a kamatemelési ciklus, amit Nyugat-Európában csak 2023-ra tesznek elemzők.

Végül érdemes megemlékezni a németországi parlamenti választások eredményeképpen bekövetkező váltásról. A konzervatív CSU-CDU koalíció történelmi vereségével záruló választás eredményeképp szociáldemokrata-zöld-szabaddemokrata koalíciós tárgyalások kezdődtek meg és minden bizonnyal az SPD fogja adni a következő kancellárt Németországban. Egyelőre még nehéz megmondani, hogy az új kabinet politikája mekkora fordulatot hoz az ország és Európa sorsában a közeljövőben, de az már biztosan látszik, hogy elsősorban az energiapolitika területén, valamint a költségvetési szigor tekintetében jelentős változásokra lehet számítani.

 

Részvénypiaci kitekintő

Fejlett piacok

Októberben egyértelműen az amerikai tőzsde diktálta az iramot a fejlett piacokon. Míg a jó gyorsjelentési számok okán a tengerentúli indexek ismét történelmi csúcsokra tudtak emelkedni, a magas energiaárak okozta bizonytalanság következtében Európában inkább csak az óvatos oldalazás jellemezte a kereskedést a hónap végéig.

   

 

Fejlődő piacok

Továbbra is a kínai ingatlanfejlesztő óriás sorsával kapcsolatos spekuláció határozta meg az ázsiai piaci hangulatot. Az Evergrande végül mind dolláros, mint jüan kötvényein kifizette a kamatokat, amelyekkel megcsúszott, így egyelőre nem okozott jelentősebb zavart a cég nehéz likviditási helyzete a kínai ingatlanpiacon. A politikai vezetésnek nagyon óvatos kötéltáncot kell járnia a vállalattal kapcsolatban, hiszen azt sem engedheti meg, hogy a cég csődbe menjen, több százezer károsultat hátrahagyva, de kisegíteni sem akarja a cég menedzsmentjét, hiszen akkor következmények nélkülivé degradálja a túlfűtött, hitelből növekedést.

 

Vagyonkezelési stratégiák

Menedzselt eszközalapok

Meglátszott a vegyesalapok teljesítményén a hazai kötvénypiac szenvedése. A legnagyobb ütést a tisztán kötvényes konzervatív stratégia kapta, amely 2%-os(!) veszteséget volt kénytelen elkönyvelni októberben a drámai mértékű hazai kötvényhozam-emelkedés miatt. Azon vegyesalapok esetén, ahol már volt némi részvénykitettség, az ütést tudta kompenzálni a részvénypiaci emelkedés, illetve a forint gyengélkedése is, így azok a részvénykitettség nagyságától függően 0-2%-os hozamot realizáltak októberben.

  

Eszközalapjaink teljesítménye 

Befektetési döntések során a cél olyan portfólió összeállítása, amely a befektetett értéket meghaladó hozamot biztosít a befektetőnek. Eszközalapjainkkal a választási lehetőségek széles palettáját biztosítjuk a kockázatkerülőtől a kockázatvállaló ügyfelekig mindenkinek, azért hogy az igényeiknek legmegfelelőbb alapokba fektethessék megtakarításukat. Ahhoz, hogy megtudja, vajon Ön mely befektetői típusba tartozik, töltse ki kockázati kérdőívünket!

Az eszközalapjaink könnyebb összehasonlíthatóságát a hozamokat vizsgáló teljesítményméréssel szeretnénk biztosítani.

 

Már nem értékesített eszközalapok

 

Jelenleg értékesített eszközalapok

 

 

Szakértői portfolióink  

 

Grafikonkészlet

    

Az aktuális piaci adatokat tartalmazó kimutatásainkkal a célunk, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű, a piacot leginkább átfogó tájékoztatást nyújtsunk. Ábráinkat ennek figyelembevételével állítottuk össze.

 

A múltbéli teljesítmények nem szükségszerűen jelzik a jövőbeni teljesítmények alakulását. A befektetési egységek értéke és hozama mind lefelé, mind felfelé változhat, amelyért a Biztosító nem vállal garanciát. A befektető akár a befektetett tőke összegét is elveszítheti. Külföldre befektető eszközalap esetében annak értéke a devizaárfolyamok elmozdulása miatt is változhat. A Biztosító mindent elkövetett annak biztosítására, hogy a leírtak alaposak és teljesek, és a vélemények megalapozottak legyenek. A Hírlevél nem befektetési ajánlat és nem is tekinthető az eszközalap vételére vagy eladására vonatkozó ajánlatnak.

 

Korábbi hírleveleink:

2021. október

2021. szeptember

2021. augusztus

2021. július

2021. június

2021. május

2021. április

2021. március