Contact form / New Contact form / New

Kapcsolatfelvétel

Kérjen segítséget tanácsadóinktól!

Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

2022. január 1. óta

Ügyfeleinknek segítettünk

18 188

esetben
Kifizettünk

6 680 761 515

Forintot
Ügyfeleink elégedettsége

4.8 / 5

A honlapon közölt statisztikai információk, adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, azok pontosságát az UNIQA Biztosító Zrt. nem garantálja és nem vállal felelősséget a hibákból, pontatlanságokból és technikai jellegű problémákból adódó károkért. Csak az UNIQA Biztosító Zrt. által hivatalosnak minősített nyomtatott dokumentumok tekinthetők hiteles forrásnak. A jelen honlap és a honlapon közölt statisztikai információk, adatok szerzői jogvédelem alatt állnak, annak vagy bármely részének jogosulatlan felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül.

Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Egészségbiztosítás

Pénzügyi segítség betegség esetén. Iratkozzon fel ingyenes tanácsadásunkra még ma! Részletek

Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Puzzle Balesetbiztosítás

Gondoskodjon szeretteiről, jelentkezzen ingyenes tanácsadásunkra még ma! Részletek

Tartalom megjelenítő Tartalom megjelenítő

Vissza

Biztonságosan a növekvő forgalomban

Bizalmi társasjáték, amelyen életek múlhatnak – így is tekinthetnénk a közúti közlekedésre, hiszen aki volán mögé ül, megelőlegezi a bizalmat és számít arra, hogy a forgalom többi résztvevője is követi a közlekedés szabályait és odafigyeléssel, biztonságosan vezet. A kulturált közlekedés több, mint a KRESZ szabályok betartása, a partnerség, a kölcsönös tisztelet, a biztonság és az egymásra figyelés az alapja.

Magyarország közútjain közel 5 millió gépjármű közlekedik nap mint nap és bár az utóbbi években fejlődött a közlekedésbiztonság, a KSH adatai szerint még mindig több mint évi 14 ezer közlekedési baleset történik, amelyből 2021-ben 467 volt halálos kimenetelű. Jóllehet, a halálos balesetek száma 36 százalékkal csökkent 2010-hez képest, ez még mindig elmarad az Európai Unió 50 százalékos célkitűzésétől. Korábban a 2020-as év hozott kimagasló közlekedésbiztonsági változásokat, a balesetek számának csökkenését. Ekkor a COVID-19 világjárvány kezelésére hozott intézkedések hatására jelentősen csökkent a forgalom is, de megbízható mérési módszerek nem állnak rendelkezésre az összefüggések statisztikai kimutatására. Annyi azonban látható, hogy a karantén-rendelkezések feloldása után jelentősen megnövekedett a forgalom az utakon, miközben sokan kiestek a vezetési rutinból az otthon töltött hónapok alatt. A figyelmetlen közlekedés okozta balesetek körében ugyanis egy év alatt 3%-os növekedés figyelhető meg a 2020-as évhez képest.

Az emberi tényező a biztonságos közlekedés alapja

Évek óta változatlan a közlekedési balesetek okainak rangsora. A Közlekedéstudományi Intézet összesítése szerint 2021-ben az összes baleset 31 százalékát gyorshajtás okozta, az elsőbbségadás elmulasztása az esetek 25 százalékát okozta, a kanyarodás szabályainak meg nem tartása a balesetek 17 százalékáért felelős. Az előzésre vonatkozó szabályok megszegése 504 (4%), követési távolság meg nem tartása 1 174 (8%), a figyelmetlenség pedig 649 balesetet (5%) okozott. A műszaki hibára visszavezethető balesetek száma pedig mindössze 56 volt.

Arra vonatkozóan nincs adat, csupán sejthető, hogy hány baleset lett volna elkerülhető a szabályok betartásával és odafigyeléssel. Annyi azonban világos, hogy az emberi tényező a biztonságos közlekedés kulcsa. Ezt már az 1970-es években Dr. Gerhard Munsch, német közlekedés-pszichológus is megfogalmazta, aki a közlekedésbiztonság növelésének elkötelezett híve volt. Szerinte a biztonság növelése érdekében a közlekedő egyének és a társadalom egészének közlekedési kultúráját egyaránt fejleszteni kell (Munsch, 1972). A szabályok betartására vonatkozó alapelvei ma is érvényesek: „A tilosat sohasem. A kötelezőt mindig. Olykor még a megengedettet sem.”

Ha megtörtént a baj

A szabályok betartása, a figyelem mellett fontos biztonsági tényező a gépjármű műszaki karbantartása és a közutak állapotának megfelelő vezetés. Olykor azonban hiába vagyunk körültekintőek, minden igyekezetünk ellenére mégis megtörténhet a baj. Ebben az esetben a megfelelő biztosítás kínál lehetőséget az anyagi károk mérséklésére. Magyarországon a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kötését (KGFB) törvény írja elő, amelynek értelmében a forgalomba csak biztosítással rendelkező járművek kerülhetnek be. A KGFB biztosítás megtéríti a biztosított helyett a jármű üzemeltetése során okozott kárt a károsult részére. A biztosítók számos jellemző alapján kalkulálják díjszabásukat, mint például a gépjármű teljesítménye, az üzembentartó életkora, lakhelye. Nagy eltérések mutatkozhatnak az ajánlatok között a kedvezmények és pótdíjak mértékében is, ezért érdemes körültekintően választani. Az UNIQA Biztosító kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása számos díjkedvezményt kínál, amellyel akár az 55 százalékos kedvezmény is elérhető.

Az UNIQA Casco biztosításai pedig a saját gépjárműben keletkezett kár megtérítését teszik lehetővé, teljes körű védelmet nyújtva új és használt autók számára, természeti kár, lopás, üvegtörés, baleset, és kiegészítő biztosítással személyi vagy poggyász sérülés esetén is.

A teljeskörű biztosítási lehetőségekre védőhálóként tekinthetünk, amely segítségünkre lehet az anyagi természetű károk mérséklésében, ha megtörténik a baj. Ugyanakkor abban valószínűleg minden rutinos sofőr egyetért, hogy a balesetmentes közlekedés felbecsülhetetlen.


Ehhez kíván biztonságos, jó utat az UNIQA Biztosító!