A világ legértékesebb műtárgyai

Válogatás a leghíresebb árverésekről, napjaink legdrágább alkotásairól

A világ legértékesebb műtárgyai

„Felbecsülhetetlen értékű.” Gyakran illetik ezzel a jelzővel a műalkotásokat, ugyanakkor legtöbb esetben nagyon is pontosan meghatározott értékük van, hiszen árveréseken cserélnek gazdát, valamint a múzeumok és műgyűjtők egyaránt biztosítják kincseiket, amiknek természetesen feltétele az értékbecslés. Az alábbiakban összegyűjtöttük a világ legértékesebb műtárgyait, illetve hasznos tanácsokat és tippeket is a műtárgyak biztosításával kapcsolatban.


 

Rekorder festmények:
Leonardo da Vinci Salvator Mundi című olajfestménye a Christie's Aukciósház árverésén 2017-ben abszolút rekordot döntött. A festményt egy magángyűjtő szerezte meg 450,3 millió dollárért.

Paul Gauguin leghíresebb munkáját a Mikor házasodsz meg?-et 1892-ben festette Francia Polinéziában, míg Willem Kooning az absztrakt expresszionizmus egyik vezéralakja Interchange című festményét 1955-ben készítette. A két alkotás holtversenyben a második helyen áll, mindkettőt 300 millió dollárért adták el.

Paul Cézanne által készített Card Players-nek öt változata ismert, amelyeket a Musée d'Orsay-ben, a londoni Courtauldban, a New York-i MET-ben, a philadelphiai Barnes Alapítványnál őriznek, illetve egy, amely egy görög üzletember, George Embiricos tulajdona volt, mielőtt 250 millió dollárért eladta volna a katari királyi családnak.

Letűnt korok kincsei:
Körülbelül időszámításunk előtt 664 és 525 között készült a Greywacke szobor Ízisz tiszteletére. Az ereklyét egy francia nemesi család szerezte meg valamikor a 19. században, majd egy heves licitháború során adták el, ami közel 6 millió dollárra emelte az árat.

A Rosette-i kő egy másik egyiptomi kincs apró hieroglifákkal, ógörög és ókori egyiptomi démotikus feliratokkal. 1799-ben egy francia tiszt fedezte fel és magával vitte Angliába. Amikor a britek 1801-ben legyőzték a franciákat a British Museumban helyezték el, ahol a mai napig őrzik.

A híres kínai Pinner Qing-dinasztia váza a valaha eladott egyik legdrágább régisége. 85,9 millió dollárért kelt el egy londoni privát aukción. Az alkotás császári pecséttel is büszkélkedhet, ami arra utal, hogy valószínűleg kifejezetten Qianlong császár számára tervezték a 18. század végén. Azt nem lehet tudni, hogyan került a váza Kínából Londonba.

Leonardo da Vinci Hammer-kódexét 1994-ben vásárolta meg Bill Gates 30,8 millió dollárért. A vagyonos üzletember három évvel ezután digitálisan elérhetővé tette a történelmi jelentőségű naplót, hogy mindenki megismerhesse tartalmát.

Artemisz és a szarvas kétezer éves szobrát 28,6 millió dollárért vásárolta meg egy ismeretlen vevő 2007-ben. A műalkotásra egyébként építőmunkások bukkantak rá a föld alatt az 1920-as években, Rómában.

A marengói csata során 1800-ban Bonaparte Napóleon császár meglepetésszerű támadásban vezette csapatait, hogy kiűzze az osztrákokat Olaszországból. Kezében díszes, arannyal kirakott kardot tartott, ugyanazt, amelyet egyiptomi hadjáratában használt. A kardot történelmi szerepe a világ egyik legértékesebb tárgyává teszi, amikor legutóbb, 2007-ben aukción értékesítették 6,5 millió dollárért kell el.

Használati tárgyak:
A legdrágább hangszer a 250 éves Guarneri del Gesù hegedű, amelyért rekordárat; 3,9 millió dollárt fizetett egy orosz ügyvéd 2007-ben.

Hihetetlen összegért, 135 millió euróért kelt el egy 1955-ös Mercedes-Benz SLR kupé, így jelenleg ez a valaha legdrágábban eladott autó a világon. A gépjárművet egy magángyűjtő vásárolta meg a német autógyár gyűjteményéből, a Mercedes-Benz pedig az adásvételből származó pénzt a nemzetközi ösztöndíjakat finanszírozó alapítványába fekteti. Az autó továbbra is megtekinthető lesz az autógyár múzeumában.

A híres Badminton-szekrényt a XVIII. században, Firenzében készítették ébenfából és ametiszt, achát, valamint egyéb féldrágakő berakással díszítették. 1990-ben 16,59 millió dollárért adta el a Christie’s aukciósháza a milliárdos Barbara Johnsonnak, a Johnson & Johnson résztulajdonosának. Az üzletasszony 2004-ben az általa fizetett ár több mint kétszereséért; 36 millió dollárért adta el a bútordarabot Liechtenstein hercegének, II. János Ádámnak, aki aztán egy ausztriai múzeumnak adományozta azt.

A Harrington komód a világ egyik leghíresebb és legértékesebb darabja Harrington gróf 1700-as évekbeli gyűjteményéből származik. Készítése idején közel 6 millió dollárba került, így ma szinte megfizethetetlen.

A Goddard-Townsend antik íróasztal 12,1 millió dollárért kelt el 1989-ben. A különleges darab mahagóniból készült 1760-ban, designja klasszikus Quaker stílusú, minimalista faragványokkal. Értékét annak köszönheti, hogy a világon csupán kilenc Goddard-Townsend íróasztal van.

Divatcikkek:
Amikor a Elizabeth Wallis Warfield és VIII. Edward király 1937-ben összeházasodtak, a király egy igazán különleges ajándékkal szerette volna meglepni feleségét. Egyedülálló fekete-fehér gyémántból készült karkötőt készítetett a számára, amelyet jaguár formára alakítottak és zöld smaragd szemekkel díszítettek. A megbízás idején 7 millió dollárba került az elkészítése, manapság pedig a karkötő valószínűleg milliárdokat ér, így a világ legdrágább ékszereként tartják számon.

Marilyn Monroe 1,27 millió dollárt érő rózsaszínes, drágakövekkel díszített szűk ruhája, amelyet John F. Kennedy elnök születésnapján, 1962. május 19-én viselt. A világ legdrágább ruhája idén ismét a figyelem középpontjába került, amikor Kim Kardashian viselte mindössze néhány perc erejéig a 2022-es MET Gálán.

Egy műtárgy pótolhatatlan kincs, de kár esetén enyhíthetjük a veszteséget
Az UNIQA szolgáltatási palettájában megtalálható a műtárgybiztosítás is természetesen, munkatársaink pedig sokéves tapasztalattal a hátuk mögött állnak rendelkezésére bármilyen különleges kérés, felmerülő probléma esetén.
A műtárgybiztosítás fedezetet nyújt tűzesetek, vízkárok és természeti katasztrófák, valamint betöréses lopás és rablás, törés és sérülés, vagy vandalizmus esetén is megtéríti a keletkezett károkat.

Miben kérhetjük a szakemberek segítségét?

  • Személyre szabott, egyedi igényeknek megfelelő szerződés készítésében.
  • Tájékoztató jellegű díjkalkulációban egy kiállítás költségvetéséhez, vagy gyűjtemények esetében.
  • Értékbecslésben, amely gyűjteményeknél azt jelenti, hogy az ügyfél kézhez kapja gyűjteménye katalógusát. Ez a fajta dokumentáció a nem várt helyzetekben növeli az eltulajdonított tárgyak megtalálásának esélyét.
  • Biztonságtechnikai tanácsadásban az optimális védelem kialakításának érdekében.


források:
https://hvg.hu/gazdasag/20100204_aukcio_rekordok_arveres_kincsek
https://luxatic.com/7-of-the-most-expensive-artifacts-around-the-world/
https://24.hu/szorakozas/2022/05/20/mercedes-legdragabb-auto-eladas/
https://www.architecturaldigest.in/content/5-expensive-paintings-world/