Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

UNIQA Befektetési hírlevél 2021. március

Új csúcsok februárban 

Részvénypiaci kitekintő 

Vagyonkezelési stratégiák

Eszközalapjaink teljesítménye

Szakértői portfolióink

Grafikonkészlet

 

Új csúcsok februárban

Daróczi Andor - vagyonkezelési vezető

A mozgalmas január után szintén mozgalmas, de már összességében kedvezőbb hangulatú hónapot tudhattak a hátuk mögött a befektetők. Talán a legfontosabb kiemelendő esemény, hogy a fejlett országokban megkezdődött az oltási kampány a 2-3 elfogadott vakcinával, bár az egyelőre legyártott mennyiségek és azok szétosztása is számos kívánnivalót hagy maga után. Ezzel együtt viszont sajnos azt is ki kell emelni, hogy az ősszel Nagy-Britanniában felbukkant koronavírus immár szétterjedt a világban és elsősorban Európában több országot is letarolt. Az új mutációval kapcsolatban azt lehet tudni, hogy 70%-kal jobban fertőz, mint az eredeti vírus és a szervezetben felhalmozódó víruskoncentráció is 10-20-szorosa az eredeti koronavírusnak. Ezek következtében az egyre szigorúbb lezárások és beinduló oltási kampányok ellenére is számos ország (például Csehország, Szlovákia) egészségügyi ellátórendszere teljesítőképessége határára jutott.

Érdemes még megemlékezni a tavalyi év két slágertémájáról: az újonnan beiktatott demokrata elnök hatalmas elánnal vetette bele magát elődje legtöbb intézkedésének a visszacsinálásába. Például ratifikálta a párizsi klímaegyezményt, befizette az Egészségügyi Világszervezetbe a visszatartott tagdíjat, felpörgette az oltáskampányt és bevezette a kötelező maszkviselést szövetségi tulajdonú ingatlanokban és területeken. Emellett megkezdte az újabb, ezúttal már 1900 milliárd dollárra rúgó gazdasági ösztönzőprogram összeállítását, melynek a 15 dolláros minimálbér mellett az egyszeri 1400 dolláros ajándékcsekk mellett a gyermekenkénti 3000 dolláros adókedvezmény ugyanúgy a része volt, mint a kis- és középvállalatoknak indított újabb támogatási csomag. Nem kis részben a csomaggal kapcsolatos várakozásoknak és a továbbra is laza monetáris politikának köszönhetően új csúcsokra futottak az amerikai részvényindexek, és vezetésükkel számos egyéb nagyobb (japán, német) részvénypiaci index is.

A Brexit háza tájáról viszont semmi biztatót nem hallani: a kereskedelemmel kapcsolatos adminisztráció drasztikus megemelkedése miatt az angol exportőrök nagyon komoly nehézségekkel szembesültek, hogy továbbra is elérjék az uniós piacot. Ezek között is külön kiemelésre érdemes az egyik leginkább neuralgikus pontként tekintett halászat kérdése. Mivel a frissen fogott haláru vámoltatása miatt immár akár két napba is telhet, hogy az angol halászok eljuttassák portékájukat az uniós piacra, azok már rég nem frissek és csak jóval magasabb áron lehet őket piacra dobni – így minden jel szerint az egyébként a Brexit egyik leghangosabb támogatói között számontartott halászok ipara került a leghamarabb az összeomlás szélére.

Magyarországon a koronavírus harmadik hullámának berobbanása, valamint az uniós készleten felül beszerzett és sebtében engedélyezett orosz és kínai oltóanyag tematizálta leginkább a közbeszédet. A hazai tőkepiacokon többé-kevésbé csönd honolt, bár azt érdemes kiemelni, hogy a forint a januári erősödés után ismét elkezdett gyengülni és a kötvénypiaci hozamok – főleg a hosszabb futamidejű papírok hozamai – meredek emelkedésnek indultak, a jegybank folytatódó kötvényvásárlási programja ellenére.

 

Részvénypiaci kitekintő

Fejlett piacok

Az amerikai elnökválasztás lezárulta után kollektív sóhaj szakadt fel mindenfelé a befektetőkből és gyorsan visszatértek oda, amit tavaly is egész évben csináltak – a részvényvásárláshoz. Ennek köszönhetően sokfelé lehetett látni új történelmi csúcsokat, amiben jelentős szerepet játszott az is, hogy a negyedik negyedéves vállalati gyorsjelentési szezon egyébként egészen elfogadható számokat produkált. Az egyes piacok közül talán a japánt érdemes kiemelni, hiszen a Nikkei 225 index kiverekedte magát 30000 pont fölé, ahol utoljára 30(!) éve járt.

 

Fejlődő piacok

A feltörekvő piacon már vegyesebb volt a kép, eleinte itt is jó hangulat volt a hónap első felében, azonban aztán a kínai piac vezetésével már lefelé vették az irányt a legnagyobb fejlődő piaci indexek. Brazíliában a költségvetés irányából érkező kedvezőtlen hírek hoztak eladókat a piacra, míg Indiában a vidéki növénytermesztők sztrájkja indított el kisebb profitrealizálást.

 

Vagyonkezelési stratégiák

Menedzselt eszközalapok

Tulajdonképpen elég kellemes hónapot zártak vegyesalapjaink, a forintgyengülés és a részvényrali következtében a részvénytúlsúlyos stratégia 3% felett hozott a konyhára. Némi rossz szájíz azonban maradt bennünk, mivel jól láthatóan ezúttal lefelé húzta a teljesítményt a hazai kötvénypiac. A hozamemelkedés olyan nagy volt összességében, hogy a tisztán kötvényes stratégia 1% feletti veszteséget volt kénytelen elkönyvelni és ilyen hozamínséges kötvénypiaci időkben ez jelentősnek mondható.

 

  

Eszközalapjaink teljesítménye 

Befektetési döntések során a cél olyan portfólió összeállítása, amely a befektetett értéket meghaladó hozamot biztosít a befektetőnek. Eszközalapjainkkal a választási lehetőségek széles palettáját biztosítjuk a kockázatkerülőtől a kockázatvállaló ügyfelekig mindenkinek, azért hogy az igényeiknek legmegfelelőbb alapokba fektethessék megtakarításukat. Ahhoz, hogy megtudja, vajon Ön mely befektetői típusba tartozik, töltse ki kockázati kérdőívünket!

Az eszközalapjaink könnyebb összehasonlíthatóságát a hozamokat vizsgáló teljesítményméréssel szeretnénk biztosítani.

Már nem értékesített eszközalapok

Jelenleg értékesített eszközalapok

 

 

Szakértői portfolióink


  

 

 

Grafikonkészlet


 

 

 

Az aktuális piaci adatokat tartalmazó kimutatásainkkal a célunk, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű, a piacot leginkább átfogó tájékoztatást nyújtsunk. Ábráinkat ennek figyelembevételével állítottuk össze.

 

A múltbéli teljesítmények nem szükségszerűen jelzik a jövőbeni teljesítmények alakulását. A befektetési egységek értéke és hozama mind lefelé, mind felfelé változhat, amelyért a Biztosító nem vállal garanciát. A befektető akár a befektetett tőke összegét is elveszítheti. Külföldre befektető eszközalap esetében annak értéke a devizaárfolyamok elmozdulása miatt is változhat. A Biztosító mindent elkövetett annak biztosítására, hogy a leírtak alaposak és teljesek, és a vélemények megalapozottak legyenek. A Hírlevél nem befektetési ajánlat és nem is tekinthető az eszközalap vételére vagy eladására vonatkozó ajánlatnak.