Eszközalapok

Az eszközalapok vagyonkezelését, beleértve azok adminisztrációját és nettó eszközértékelését a biztosító végzi. A befektetési stratégia kialakításában – közvetett módon – az osztrák UNIQA Financial Services befektetési szakemberei is közreműködhetnek. A rendelkezésre álló eszközalapok döntően befektetési alapokba fektetnek, amelyek kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy jól teljesítő és hatékonyan működő befektetési alapok kerüljenek bevonásra.

Eszközalap kereső

  A pénzpiaci alapok olyan alapok, amelyek csak bankbetétekbe, és rövid lejáratú (egy éven belüli) állampapírokba fektetnek. Ha nem tudok foglalkozni folyamatosan az akciós betétek követésévvel, lekötni sincs időm a pénzemet, vagy nem tudom mikor lesz szűkségem a pénzemre, akkor lehet hasznos a pénzpiaci befektetési alap. Alacsony hozamot nyújt de, extrém piaci körülményeket leszámítva, nem jellemző az árának a csökkenése.

  A kötvényalapok nagyrészt állampapírokba, illetve vállalati kötvényekbe fektetnek. A kötvények közös jellemzői, hogy egy hitel áll mögöttük. Állampapír esetében az államnak adok kölcsönt, vállalati kötvényeknél egy vállalat az adós. A kötvényalap hozama két részből tevődik össze: a kamatbevételekből (jellemzően egy kötvény évente fizet kamatot a befektetőknek), illetve a papírok árfolyamán elért nyereségből. 
  Eszközalapok a csoportban

  A vegyes alapok bankbetétekbe, állampapírokba, kötvényekbe, és részvényekbe fektetnek, azaz a pénzpiaci, a kötvény és részvény alapok egyfajta kombinációja. Ugyanezt a hatást érjük el, ha ezekből az alapokból vásárolunk a megfelelő arányokban, de költséghatékonyabb, és kényelmesebb, ha veszünk közvetlenül egy vegyes alapot. 3 kategóriát különböztetünk meg, amelyek a kockázat szempontjából növekvőek:

  Vegyes (óvatos) alap Nagyobb részt képviselnek a befektetéseiben a bankbetétek, rövid állampapírok, és kötvények. Az is elképzelhető, hogy egy-egy vegyes óvatos alap részvényekbe még nem is fektet.
  Vegyes (kiegyensúlyozott) Bankbetétek, és a kötvények mellett már jelentősebb súlyt képviselnek a részvények a vegyes kiegyensúlyozott alap befektetéseiben.
  Vegyes (dinamikus) Bakbetétekbe csak átmenetileg fektet, és a kötvények részaránya is kisebb a vegyes kiegyensúlyozott alapnál. Főként részvényekbe fektet, de nem kizárólag.

  Eszközalapok a csoportban

  Ezek az alapok döntő részben részvényekbe fektetnek. (Például OTP-be.) Az alap hozama a részvények által fizetett osztaléktól és a részvényárfolyamoktól függ. Ez utóbbit rengeteg dolog befolyásolhatja, megjósolni a jövőbeni alakulását nem könnyű, mindenképp szakértelmet kíván. A részvényalapok árfolyama igen változékony, egyik időszakban emelkedik, míg egy másikban csökken, hiszen a részvénypiac jellemzője, hogy erősebben is ingadozhatnak a részvényárak.

  Vannak olyan részvényalapok, amik csak egy-egy szektor (például bankpapírok, számítástechnikai cégek papírja), vagy egy-egy ország (Kína, Oroszország, Brazília) részvényeiből vásárolnak kizárólag, és vannak olyanok amelyek egy-egy régiót vagy az egész globális részvénypiacot lefedik.

  Eszközalapok a csoportban
  A Speciális befektetési lehetőségeket kínáló eszközalapok csoportjával egyedi befektetési területek válnak elérhetővé az UNIQA befektetési palettáján. Legyen szó speciális részvénybefektetésekről (Alternatív energia részvény eszközalap, Infrastruktúra részvény eszközalap), globális kötvénystratégiákról (Kredit eszközalap), biztonságos pénzpiaci befektetésekről (EURO Pénzpiaci eszközalap, Likviditás eszközalap), értékálló aranybefektetésekről (GOLD nemesfém eszközalap) vagy nem piaci indexeket követő, mindig pozitív hozamokra törekvő abszolút hozamú stratégiákról (Abszolút hozam eszközalap, FX eszközalap) az UNIQA Biztosító eszközalapjai között optimális megoldások találhatóak a befektetői igényekreSpeciális befektetési formák: minden az ingatlantól az alternatív energiáig. 
  Eszközalapok a csoportban