Út a fenntarthatóság felé

Az UNIQA Biztosító egyre növekvő figyelemmel fordul a fenntarthatóság felé, hiszen ma mindenkinek szerepet kell vállalnia a környezetvédelemben. A fenntarthatóság nem csupán divatos szófordulat, hanem egy alapvető érték, amely mind a fogyasztók, mind pedig a vállalatok számára fontos. A fogyasztók szemlélete és választásaik szorosan összefonódnak a vállalatok fenntarthatósági törekvéseivel, különösen a Z generáció esetében, akik aktívan keresik és támogatják a fenntartható megoldásokat, még akkor is, ha ez többletköltséggel jár. És miért ne tennék ezt meg, különösen akkor, amikor biztosítót választanak. De valójában mi is tesz fenntarthatóvá egy biztosítót?

Bár a biztosítási ágazat közvetlenül nem felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, az UNIQA mégis jelentős lépéseket tesz ezen kibocsátások csökkentése érdekében.  A biztosítók csökkenthetik saját karbonlábnyomukat épületeik energiatakarékosabbá tételével, az üzleti célú utazások mérséklésével vagy a papírmentes tranzakciókra való áttéréssel, de a legnagyobb hatást azzal képesek elérni, ha olyan befektetési döntéseket hoznak, amelyek környezeti, társadalmi és irányítási (az ún. ESG) szempontok figyelembevételével a lehető legfenntarthatóbbak. Ezek a döntések vonatkozhatnak arra is, hogy a biztosító milyen vállalatok értékpapírjait vásárolja meg egy befektetési portfólióban, de akár arra is, hogy ezt melyik országban teszi meg.

Az UNIQA Biztosító már 2021 óta meghatározza célkitűzéseit és rendszeresen monitorozza azoknak a megvalósulását. A vállalat kiemelt célkitűzései közé tartozik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetése. Ennek jegyében nem fektetnek olyan vállalatokba, melyek kőolaj vagy földgáz kitermelésben érdekeltek.  Ehelyett inkább olyan befektetéseket preferálnak, amelyek a fenntartható infrastruktúra kiépítését támogatják a megújuló energiatermelés területén. Ezen kívül szintén fontos szempont a környezetbarát biztosítási termékek fejlesztése, mint például az elektromos járműbiztosítások és a zöld épületbiztosítások, amelyek ösztönzik az energiahatékony építkezést és a zöld technológiák elterjedését.

Az UNIQA 3.0 stratégia lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy olyan biztosításokat válasszanak, amelyek nemcsak védelmet nyújtanak, hanem hozzájárulnak egy fenntarthatóbb jövőhöz is. A „Seeding the Future" stratégia egy olyan vállalati küldetés, amely az előrelátó gondolkodásra és a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt. Az UNIQA Biztosító nem csupán biztosítást kínál, hanem elkötelezettségét a jobb, fenntarthatóbb világ megteremtése iránt.

2024.04.16.