Közlemény: eszközalapjaink oroszországi részvénykitettségének eladása

Közlemény: az Oroszország részvény eszközalapot érintő intézkedések

Tisztelt Ügyfeleink!

 

Mint arról 2022. február 25. napján tájékoztatást adtunk, az UNIQA Biztosító Zrt. (továbbiakban: Biztosító) az ügyfelei befektésének védelme érdekében az ukrán-orosz háború kitörése előtt eladta közvetlen orosz részvénykitettségét az érintett eszközalapokból.

Az eladással érintett eszközalapok közül az Oroszország részvény eszközalap esetében az eszközalapban befektető ügyfelek pénzügyi védelme érdekében a befektetési politikától való átmeneti eltérés mellett szintén teljes mértékben értékesítésre került az orosz részvénykitettség és az alap vagyona 100%-ban számlapénzbe került áthelyezésre. Az eladás óta eltelt egy hónap alatt az eszközalap vagyona mintegy felére csökkent az ügyfelek áthelyezési, illetve eladási megbízásai következtében, azonban március végére még mindig jelentős vagyon maradt benne.

Mivel az orosz részvénypiac belátható ideig továbbra is hozzáférhetetlen marad, ezért a Biztosító úgy döntött, hogy ügyfelei pénzügyi érdekei szerint eljárva nagyon alacsony kockázatú, de elfogadható hozamú befektetést hajt végre az eszközalapban. A Biztosító ennek megfelelően 2022. március 25. napján az eszközalapban található vagyon hozzávetőlegesen 90%-ának megfelelő nagyságban, 5,59%-os éves kamat mellett 210 millió forint névértékű, 2022. augusztus 24. napján lejáró diszkont kincstárjegyet vásárolt.

Amennyiben a kincstárjegy lejáratáig az orosz részvénypiac továbbra is hozzáférhetetlen marad, a Biztosító szándéka szerint a lejáró diszkont kincstárjegyből felszabaduló tőkét hasonló módon, szintén rövid lejáratú állampapírba kívánja újra befektetni, amennyiben ügyfeleink addig nem rendelkeznek más befektetésbe történő áthelyezésről.

Befektetésük áthelyezéséről legegyszerűebben a Biztosító befektetéskezelő rendszere segítségével gondoskodhatnak, amelyet https://befektetesek.uniqa.hu/ weboldalról érnek el, amely regisztrációhoz kötött. A Biztosító befektetéskezelő portálán Önnek lehetősége nyílik:

  • megadni a kívánt befektetési összetételt jövőbeni rendszeres díjaira,
  • eseti díjaira egyedi befektetési arányt meghatározni,
  • a meglévő befektetéseit új eszközalapokba fektetni,
  • megismerni sokszínű eszközalap kínálatunkat,
  • áttekinteni a Grafikonrajzoló segítségével eszközalapjaink teljesítményét,
  • könnyen megtalálni a Portfolió varázslóval az Ön számára leginkább megfelelő befektetési összetételt, valamint
  • tájékozódni a legfrissebb piaci információkról, elemzésekről.

Ismételten felhívjuk Ügyfeleink figyelmét a háborús helyzet következtében kialakult, orosz tőkepiaccal kapcsolatos különös és igen nagymértékű kockázatra, továbbá arra, hogy lehetőségük van az eszközalapban tartott befektetésük más, a megkötött életbiztosítási termék keretében elérhető eszközalapba történő áthelyezésére. Az áthelyezésre vonatkozó döntésük meghozatala kapcsán külön felhívjuk figyelmüket a választott eszközalap befektetési politikájának figyelmes tanulmányozására, továbbá az áthelyezés pontos feltételeinek, esetlegesen kapcsolódó költségeinek figyelembevételére, amelyről az adott életbiztosítási termék szerződési feltételeiben és mellékleteiben olvashatnak bővebben.

2022.04.05.