Milliókról mondhat le, aki nem kezdi el időben az öngondoskodást

Milliókról mondhat le, aki nem kezdi el időben az öngondoskodást

Fiatal pályakezdőként elképzelhetetlenül távolinak tűnik a jelenleg 65 évben meghatározott nyugdíjkorhatár elérése. Az öngondoskodást azonban nem lehet elég korán kezdeni. A havi rendszerességgel befizetett kisebb összegek hozzájárulhatnak, hogy anyagi biztonságot garantálhassunk nyugdíjas éveinkre.

Nem érdemes tehát halogatni a nyugdíjbiztosítást és ideális minél előbb feltérképezni a lehetőségeket, mert megváltozott, egyre inkább elöregedő társadalmunkban arra már nem igen számíthatunk, hogy az állami nyugdíjból kényelmesen tölthetjük idős éveinket.

Aggasztó statisztikák

Nem csak hazánkban, de az egész EU-ban aggasztó ütemben változik a korfa. Optimális esetben, egy egészséges társadalomban a korfa piramis alakot ölt. Sajnos azonban az EU-ban 2050-re ez egy fordított, feje tetejére állított piramisra fog leginkább emlékeztetni. Magyarországon jelenleg a teljes társadalom mintegy harmadát teszik ki az 55 és a feletti életkórúak, de 2050-re ez az arány már nálunk is 40% felett lesz. (Forrás: Portfolio).

A munkaképes korúakhoz (20-64 év) képest 2050-re az idősek aránya várhatóan az 56,7%-ot is eléri. Egyre kevesebb embernek kell majd egyre több időskorút eltartania tehát.

Amint lehetőségünk van rá, érdemes akár kezdetben egy kisebb havi összeggel elkezdeni a takarékoskodást. Később lehetőségünk van kiegészítő befizetésekre vagy a havi megtakarítási összeg növelésére is, így alkalmazkodva aktuális élethelyzetünkhöz. Minél korábban kötünk nyugdíjbiztosítást, annál nagyobb összegű kifizetésre számíthatunk a szerződés lejártakor.

Az egyre inkább elöregedő társadalom miatt a nyugdíj problémával létfontosságú foglalkoznia az államnak is. Éppen ezért a nyugdíjbiztosítási megtakarítások után már évi 20%-os, akár 130 000 Ft értékű adójóváírásban részesülnek az ügyfelek. Ez már öt év alatt is plusz 650 000 Ft-ot jelent az ügyfelek számára.

Az UNIQA Jövőkulcs Bonus nyugdíjbiztosításával szakértők menedzselik befektetését, amihez ráadásul olyan hasznos kiegészítő biztosítások is köthetők, mint például a kritikus betegségekre vagy a baleseti rokkantságra fedezetet nyújtó csomagok.