Közlemény: zöld eszközalapok bevezetése

Közlemény: zöld eszközalapok

Tisztelt Ügyfeleink! 

Biztosítónknak kiemelten fontos, hogy az állandóan változó, formálódó piaci környezetben is folyamatosan kutassa, felismerje és megvalósítsa azokat a lehetőségeket, illetve megoldásokat, amelyek által ügyfeleink igényeit még széleskörűbben és teljesebben kielégíthetjük. Ilyen típusú elvárás lehet a befektetési egységekhez kötött élet- vagy nyugdíjbiztosítást kötő ügyfeleink részéről az, hogy a befektetésük céljául kiválasztott eszközalapok milyen fenntarthatósági jellemzőkkel rendelkeznek, vagyis a befektetés mennyiben irányul olyan típusú gazdasági tevékenységet folytató vállalatokba, amelyek valamilyen környezeti és/vagy társadalmi célkitűzéshez jelentősen hozzájárulnak, támogatva ezzel a fenntartható fejlődést és a környezet minőségének magas fokú védelmét. 

Örömmel tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy 2022. augusztus 2-ától három új, ún. „zöld” eszközalapot vezetünk be kínálatunkba, melyek ezután alternatívaként szolgálhatnak azon ügyfeleink részére, akiknek kiemelten fontos, hogy befektetésükkel maguk is hozzájáruljanak bolygónk fenntartható jövőjéhez.

Melyek az újonnan bevezetett eszközalapok?

Két forintban, illetve egy euróban elszámolt és nyilvántartott eszközalapot vezetünk be, melyek az alábbiak.

Forint eszközalapok:

 • Fenntartható menedzselt kiegyensúlyozott eszközalap
 • Fenntartható globális részvény eszközalap

Euró eszközalap:

 • €-Fenntartható globális részvény eszközalap

Milyen zöld jellemzőkkel bírnak az eszközalapok?

Az eszközalapok az EU 2019/2088 rendelet (Közzétételi Rendelet) 9. cikke szerinti, olyan környezeti célkitűzéssel rendelkező fenntartható befektetésekbe, nevezetesen a gazdasági tevékenységük alapján ide sorolható vállalatokba fektetnek közvetve vagy közvetlenül, ahol az érintett vállalatok tevékenységük során környezeti célként a szén-dioxid-kibocsátás (karbonintenzitás) csökkentését tűzik ki. Ezek a befektetések például a megújuló energiaforrások használatával, energiahatékonysági beruházások megvalósításával, karbonmentes technológiai megoldások alkalmazásával, illetve a fenntartható forrásokból kinyert tiszta energia előállítása révén járulnak hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

Pontosan mely termékeknél érhetők el az új eszközalapok?

Az eszközalapok a következő befektetési egységekhez kötött biztosításaink meglévő és új ügyfelei számára válnak elérhetővé 2022. augusztus 2-ától:

 • Bonus Five
 • Jövőkulcs Bonus
 • Life Planet Bonus
 • Life Planet ×1
 • Pension Invest III
 • Platinum Bonus VIP
 • Premium 110
 • Pro Viva 3
 • Talon Duo

Az eszközalapok választhatóságára az adott módozat biztosítási feltételében foglalt szabályok az irányadók, ideértve különösen a díjfizetés és eszközalap devizanemének egyezőségére vonatkozó előírásokat.

Hol tudhatok meg többet az eszközalapokról, és mik a még fontos tudnivalók?

Az új eszközalapok részletes befektetési politikáját az adott termék különös feltételeinek 2022. augusztus 2-ától hatályos 1. sz. melléklete, az eszközalapokra meghatározott befektetés arányos költséget pedig a 2.B sz. melléklete tartalmazza. A fenntarthatósági jellemzőket részletesen kifejtő szerződéskötés előtti közzétételeket a befektetési politikákhoz csatoltan a különös feltételek 1. sz. mellékletében, illetve a 4. sz. mellékletében találhatják meg ügyfeleink. Feltételeink valamennyi termékünk esetén az alábbi oldalon érhetők el: https://www.uniqa.hu/szerzodeses-feltetelek

Kérjük ügyfeleinket, hogy az új eszközalapok választása előtt alaposan tanulmányozzák át azok fenti jellemzőit. Kiemelten felhívjuk a figyelmet arra is, hogy bármely eszközalap fenntarthatóság szerinti besorolása fontos, de korántsem egyetlen meghatározó jellemzője egy eszközalap megfelelőségének eldöntéséhez. A tervezett befektetési időtartam, a kockázatviselő képesség, a hozamelvárás, a különböző típusú pénzügyi eszközökkel kapcsolatban szerzett ismeret/tapasztalat mind olyan tényezők, amelyek egyénenként jelentősen befolyásolhatják az ideális befektetési portfólió összetételét. Eszközalapjainkra sem tőke-, sem hozamgaranciát nem vállalunk.

További információért, illetve felmerülő kérdéseik kapcsán munkatársaink készséggel állnak rendelkezésükre az alábbi elérhetőségeken:

 • személyesen a Biztosító Központi Ügyfélszolgálatán (1134 Budapest, Róbert Károly krt. 70–74., földszint) ügyfélfogadási időben, melyről ide kattintva tájékozódhat
 • elektronikus úton (az info@uniqa.hu e-mail címen)
 • telefonon, a Biztosító Telefonos Ügyfélszolgálatán keresztül az alábbi telefonszámokon: +36-1/20/30/70/544-5555, ügyfélszolgálati időben,
 • levélben, az alábbi címen: 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 70–74..


2022. augusztus 2.