Biztonságban a grillszezonban is

A nyári időszakban előszeretettel használjuk ki a jó idő adta lehetőségeket a kertben, nyaralóban, kempingezés vagy kirándulás során. Legyen szó grillezésről, a kerti kemence beizzításáról vagy tábortűzről, sajnos, a nem megfelelő előkészületek és a figyelmetlenségek gyakran vezethetnek kellemetlen pillanatokhoz, rosszabb esetben komoly balesetekhez. 
Responsive Image

Szabadtéri sütés, főzés

Tóparti bográcsozás, szalonnasütés a sátor előtt, BBQ a kerti partin. Bár mindegyik remekül hangzik és már szinte érezzük is az illatokat, nem árt óvatosnak lenni, hiszen komoly kockázatokat rejthetnek ezek a kedvelt nyári kikapcsolódások. 

Hogy csak párat említsünk ügyfeleink tapasztalataiból: ablakhoz túl közel felállított grillsütő lángra lobbanthatja a függönyt, a lassan kihűlő hamu műanyag kukába öntése pedig súlyos károkat okozhat. 

Tippek a gondtalan szabadtéri sütögetésekhez 

Az alábbi szabályok betartásával elkerülhető a baj: 

  • A társaság jelöljön ki egy séfet vagy tűzmestert, aki az esemény során folyamatosan figyel a tűzre, felelősséget vállal érte és annak eloltását is véghez viszi.
  • Fontos, hogy a grillsütő, tábortűz stb. kellő távolságban legyen a többi tárgytól (pl. sátor, kempingszék, függöny).
  • Lehetőleg szélvédett helyen sütögessünk, hogy az izzó parazsat ne vigye messzire a szél, ha hirtelen feltámadna.
  • Csak grillezéshez használatos gyújtófolyadékot használjunk, más folyadék pl. használt sütőolaj használata tilos és veszélyes!
  • Már kisgyerekkorban kezdjük el a tudatos nevelést és biztonságos tűzhasználat oktatását, és sose hagyjuk a gyerekeket felügyelet nélkül a tűz közelében.
  • Használjunk edényfogó kesztyűt, kötényt és kifejezetten erre a célra gyártott, hosszú nyelű eszközöket.
  • Kerüljük a bő ruházatot, mert könnyen lángra kaphat. 
  • Csak a kialudt, eloltott, kihűlt parázs hagyható ott végleg, mert egy szélroham a forró parazsat elfújhatja, és tüzet okozhat.
  • A szúnyogok elűzésére, vagy a hangulat érdekében használt fáklyákat és füstölőket is tilos felügyelet nélkül hagyni.
  • A hamut csak teljesen kihűlt állapotban szabad kezelni, akkor is fém edénybe gyűjtve. 
  • Tűzrakóhelyen való sütögetéskor mindig gondoskodni kell előre a megfelelő oltóanyagokról és szerszámokról (víz, homok, lapát).
  • Társasházak erkélyén tüzet gyújtani csak a tűzrendészeti szabályoknak megfelelően lehet. Ha a tűzvédelmi házirend szerint engedélyezett a sütögetés, azt akkor is csak elektromos grillsütővel lehet megtenni. Gázpalackkal, fával, faszénnel, brikettel tilos az erkélyen grillezni. Mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, előtte olvassuk el a saját társasházunk házirendjét, nem tiltja-e az ilyen tevékenységet.
  • A bográcsozáshoz sokan már nem tűzifát, hanem gázrózsát vagy gázzsámolyt használnak. Használat előtt mindig ellenőrizni kell, hogy a csatlakozásnál nem szivárog-e a gáz, csere közben tilos a dohányzás, a nyílt láng használata. Palackot csak akkor szabad cserélni, amikor a készülék nem üzemel. A gázpalackról történő főzéshez, grillezéshez kizárólag a gyártó által előírt nyomáscsökkentő használható. Kerülni kell a házilagos megoldásokat, mert leggyakrabban ezek okoznak tragédiákat. Használat után mindig el kell zárni a palackot.
  • Figyeljük az időjárást, egy hirtelen kialakuló szélvihar a  messzire viheti.
  • Szabadtéri programok tervezése során fontos utánanézni, hogy nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom. 

Az óvintézkedések mellett fontos, hogy legértékesebb ingóságainkat, otthonunkat, nyaralónkat a tűzkárok ellen biztosítással is védjük. Erre ideális választás az online is megköthető UNIQA Home Guard biztosításunk