Pongrácz Márta: az utóbbi két évben kiugróan teljesít a magyar festménypiac

Szakértőnk nyújt betekintést a műtárgypiac kulisszái mögé

A műtárgyak világa rejtélyes és izgalmas terület, ugyanakkor sokan csak a mozivásznon vagy különböző kiállításokon találkoznak nagyértékű műalkotásokkal, valamint kevesen ismerik a műtárgypiac sajátosságait. Az UNIQA szakértője, Pongrácz Márta, aki már több mint 35 éve foglalkozik műtárgyakkal, az alábbi írásban ad ízelítőt a legérdekesebb aktualitásokról.

Műtárgypiac, műgyűjtés, műtárgybiztosítás

A fenti három fogalom szorosan összefügg, hiszen a szárnyaló műtárgypiac felkelti a gyűjtők érdeklődését. A már jelentős gyűjteménnyel rendelkező magánemberek is hevesen licitálnak akkor, ha kiemelkedő minőségű mű kerül a piacra, ugyanakkor mindig van egy fiatalabb réteg is, akik újonnan vágnak bele a műgyűjtésbe, akár hobbi, akár befektetési célból. Előfordul, hogy valaki tezaurálási szándékkal vesz festményt, de hamar rájön, hogy a mű otthona falán örömet, vizuális élményt nyújt, ezután pedig vásárlásaival a mindennapi életét fogja gazdagítani.

A magyar műtárgypiac aktualitásai

Sokan nem is gondolnák, hogy az utóbbi két évben kiugróan teljesít a magyar festménypiac, az eredmény pedig többek közt a magyar aukciós házak és néhány magángyűjtő több évtizedes munkájának köszönhető. Mindvégig azt tartották szem előtt, hogy a magyar festészet külföldön is elismerésben részesüljön, napjainkban pedig Párizsban, Londonban, Berlinben és az Egyesült Államokban egyaránt rendeznek olyan tematikus kiállításokat, ahol magyar műalkotások is szerepelenek. Míg korábban Bogdány Jakab, László Fülöp, Paál László, Munkácsy Mihály, Rippl Róna József, Kassák Lajos, Vasarely Viktor művei voltak a „biztos befutók” a külföldi aukciós piacon, mára már bővülni látszik ez a kör.

Responsive Image
Vaszary János
Alassiói strand (Alassiói tengerpart), 1938
Olaj, vászon, 75 x 82 cm
Jelezve jobbra lent: Vaszary J.

Vaszary János is bekerült a világhírű klasszikus modern művészek körébe. 2022 karácsonyán Magyarországon életmű rekordja született: 165.000.000 forintos leütési áron adták el az Alassiói strand című képét, valamint ezzel egyidőben Zürichben 350.000 euróért kelt el Kikötő Rapallóban című vászna. Mindkét képet élete utolsó éveiben készítette – az utánozhatatlan színhasználat és elegáns ecsetkezelés mellett –, mégis életöröm, vidámság sugárzik az alkotásokból. A palettán kikeverte a színeket, majd egy mozdulattal felvitte a vászonra, „alla prima” technikával.
 

Responsive Image
Vaszary János. Kikötő Rapallóban 1934 
50,5 cmx 73 cm olaj, vászon, szignálva balra fent. Vaszary

Ugyanezen az aukción Rippl Rónai József A geszti kastély kertjében című műve 300.000.000 forintos leütési áron cserélt gazdát, mely szintén életmű rekord. A festmény Halmos Imre földbirtokos Somogy megyei kastélyának kertjét eleveníti fel, rendkívül színes, virtuóz, az általa speciálisan alkalmazott, úgynevezett „kukoricás” technikával készült.

Responsive Image
Rippl Rónai József
A geszti kastély kertjében, 1912 körül
Olaj, papírlemez, 70 x 100 cm
Jelezve balra lent: Rónai

A magyar műtárgypiac aukciós rekordját Csontváry Kosztka Tivadar, Titokzatos sziget című festménye tartja 460.000.000 forintos leütési árral.

Responsive Image
Csontváry Kosztka Tivadar
Titokzatos sziget, 1903 körül
Olaj, vászon, 35 x 50 cm
Jelzés nélkül

A műtárgypiac kiemelt jelentőségű szegmensei

Az 1950-es években Franciaországba emigrált magyar művészek csoportja – hogy csak a legismertebbeket említsük; Reigl Judit, Hantai Simon, Rozsda Endre, Miklós Gusztáv –, akiknek művészete nemzetközi minőséget képvisel. A másik kör pedig a 1960-1970-es években Magyarországon alkotó művészek, Bak Imre, Nádler István, Lakner László, Hencze Tamás, Fajó János, Maurer Dóra, akiknek alkotásai a hétszámjegyű kategóriába tartoznak.

Jelenleg a kortárs aukciós piac sztárja Keserü Ilona, a 90 évesen is jelenség és ikonikus művész, aki mindig a saját útját járva örökérvényűt alkotott. Művei számos külföldi és magyar közgyűjtemény nagyra becsült darabjai. Sírkövek 2. (1967) című műve 2022 tavaszán 100.000.000 forintos leütési áron kelt el, majd karácsonykor Mozaikterv (1974) című alkotása 80.000.000 forintos leütési áron cserélt gazdát.

A fentiek fényében elmondhatjuk, hogy a műtárgypiac igen élénk, a műgyűjtők aktívak és a műtárgybiztosításnak ezt a lendületet követnie kell. Az UNIQA All Risks műtárgybiztosítása képes rugalmasan követni a piac változásait és a műgyűjtők, galériák, múzeumok speciális igényeit.