Programajánló a hideg téli délutánokra

Az aktuális budapesti kiállítások szemléje


Sokszínű válogatást hoztunk a műtárgykedvelőknek, bejegyzésünkben az aktuális időszakos kiállításokat mutatjuk be röviden.
Responsive Image
Szépművészeti Múzeum
El Greco:
a magyar közönség első alkalommal tekintheti meg a spanyol manierizmus mesterének életművét bemutató kiállítást Budapesten. A tárlat széleskörű áttekintést ad az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb festőművésze, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz munkásságáról, bemutatva teljes formai komplexitását és nagyívű stílusfejlődését. A csaknem hetven művet felsorakoztató kiállítás február 19-ig látogatható.

Hantai, Klee és más absztrakciók: a múzeum kamarakiállítása Hantai Simon festőművész emlékét eleveníti meg, aki 100 évvel ezelőtt született Magyarországon, majd Franciaországban vált világhírűvé. A mintegy hatvan alkotást bemutató tárlaton az a nyolc festmény is szerepel, amelyeket a művész családja - végakaratának megfelelően – az intézménynek ajándékozott, valamit több mint 20 eddig ismeretlen modernista remekmű is megtekinthető egészen március 19-ig.

Magyar Nemzeti Galéria
Vaszary. Az ismeretlen ismerős: a tárlaton bemutatott festmények a magyar képzőművészet egyik jelentős alakjának életművét prezentálják a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig. A sokoldalú művész, Vaszary János kiállításán mintegy 70 mű tekinthető meg január 15-ig, ezek közül pedig 24 mindeddig teljesen ismeretlen volt a szakma és nagyközönség számára egyaránt.

Az Eszmény felé. Belga szimbolista szobrászat a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből: a kiállításon egy kisebb válogatás tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum nemzetközi gyűjteményének belga szimbolista szobraiból. A budapesti nemzetközi kiállításokon már 1897-től kezdve megjelentek a belga művészek, műveik pedig hamarosan a magyar közgyűjteményekben is helyet kaptak. A kiállítás január 29-ig tekinthető meg.

Budapest Galéria
Lappangó elem: Szíj Kamilla sajátos eszköze a vonal; munkáiban egy bizonyos gondolati rendet követve vonalakat képez, strukturál, szabályokat hoz létre, követi az alakuló formákat és értelmezi a rajzolás folyamata közben alakuló rendszert. A vonal áthalad a téren, az egymást követő termekben hosszú ideig nem történik semmi, ugyanakkor a realitás helyet ad a láthatatlannak, ami maga a valóság. Mindehhez figyelemre, időre és lelassulásra van szükség. A vonal a hosszas várakoztatás után az utolsó teremben elszabadul, megsokszorozódik és rajzokká alakul. A Lappangó elem február 12-ig látogatható.

Ludwig Múzeum
Kisebb világok. Dioráma a kortárs képzőművészetben
: a tárlat a dioráma műfaját dolgozza fel és művészettörténeti jelentőségébe nyújt betekintést a laikus közönség számára is érthető módon. Olyan lélektani folyamatokra világít rá, amelyek gyakran tudat alatt zajlanak és a diorámák segítségével előtérbe kerülnek. A fizikai alkotások mellett virtuális, digitális, valamint videódiorámák is megtekinthetők január 15-ig.

Kapcsolódó tartalom:
Legendás műtárgyakról és a műtárgybiztosítás lehetőségéről korábbi cikkünkben írtunk bővebben.