Tippek a digitális biztonsághoz, hogy semmi ne ronthassa el a nyaralást

Néhány jó tanáccsal szeretnénk hozzájárulni a biztonságtudatos utazáshoz.

Tippek a digitális biztonsághoz


 

Mobileszközök

Általános szabály, hogy a lehető legkevesebb eszközt vigyük magunkkal a nyaralásra, hiszen minél kevesebb eszköz van nálunk utazásaink során, annál kevesebbet veszíthetünk el, vagy lophatnak el tőlünk. Amikor elhagyunk egy szállodai szobát, éttermet, közlekedési eszközt, minden esetben tartsunk egy gyors ellenőrzést, és győződjünk meg arról, hogy minden készülékünk megvan! Ne felejtsünk el figyelmet fordítani a velünk utazó barátok vagy családtagok eszközeire sem. Különösen a gyermekekre figyeljünk, akik sok esetben az ülésen vagy az étteremben felejtik a náluk lévő telefonokat vagy játékokat. 

A magunkkal vitt digitális eszközöket mindenképpen frissítsük indulás előtt, hogy a legújabb operációs rendszer és alkalmazások fussanak rajtuk. A képernyőzár mindig legyen aktiválva! Érdemes beszereznünk olyan applikációt, amivel távolról nyomon tudjuk követni eszközeink tartózkodási helyét. Továbbá hasznos, ha van lehetőségünk arra is, hogy távolról törölni tudjuk az eszköz tartalmát. Így, ha egy eszközt elveszítünk vagy ellopják tőlünk, távolról nyomon követhetjük annak helyzetét, és/vagy törölhetjük róla személyes adatainkat. Végül: készítsünk biztonsági másolatot minden magunkkal vitt eszközről, így a rajtuk tárolt adataink probléma esetén visszaállíthatóak lesznek!

Wi-Fi kapcsolatok

Utazás közben előfordulhat, hogy csatlakoznunk kell egy nyilvános Wi-Fi hálózathoz, de lehetőleg kerüljük az ilyen alkalmakat, és inkább használjuk saját mobilnetünket, a családtagok eszközei számára pedig hozzunk létre személyes hotspot hálózatot. Ne feledjük, hogy általában fogalmunk sincs arról, hogy ki konfigurált egy nyilvános hálózatot, így azt sem tudhatjuk, megfigyelik-e azt, és rajtunk kívül még ki csatlakozott hozzá. 

Ha mégsem tudjuk elkerülni a nyilvános WiFi használatát (például repülőtéren, szállodában vagy kávézóban), használjunk virtuális magánhálózatot, amelyet gyakran VPN-nek neveznek. Ez egy olyan szoftver, amelyet laptopunkra vagy mobileszközeinkre is telepíthetünk, hogy segítsen megvédeni és anonimizálni a Wi-Fin keresztüli internetes forgalmunkat. Egyes VPN-megoldások olyan beállításokat is tartalmaznak, amelyek automatikusan bekapcsolják a VPN-t, amikor egy nem megbízható Wi-Fi hálózatokhoz csatlakozunk.

Nyilvános számítógépek

Kerüljük a nyilvános számítógépek - például a szállodai előcsarnokokban vagy kávézókban elhelyezett gépek - használatát online fiókjainkba történő bejelentkezéshez, vagy más érzékeny adatokhoz való hozzáféréshez! Sosem tudhatjuk, ki használta a számítógépet előttünk, és könnyen előfordulhat, hogy az eszközt véletlenül vagy szándékosan valaki korábban megfertőzte rosszindulatú - például billentyűleütést-figyelő - programmal. Ragaszkodjunk az általunk ellenőrzött, megbízható eszközökhöz!

Közösségi média

Szeretünk másokat tájékoztatni utazásainkról és kalandjainkról a közösségi médián keresztül, de nem tudhatjuk, hogy mindenki a barátunk-e, aki online követ bennünket. Ezért amennyire csak lehetséges, kerüljük a túl sok információ megosztását utazásunkról, inkább várjunk ezzel addig, amíg hazaérünk. Ezenkívül fontos, hogy soha ne tegyünk közzé képeket beszállókártyákról, vezetői engedélyekről vagy útlevelekről, mivel ez személyazonosság-lopáshoz vezethet! 

A vakáció a pihenés, a felfedezés és a szórakozás ideje. A fentiekben felsorolt, egyszerű lépések segítenek abban, hogy ezt biztonságban és biztonságosan tölthessük.