Autós nyaralás? Így készüljünk fel rá

Indul a strand- és fesztiválszezon, hamarosan itt a nyári szabadságok időszaka. Egyre többen kelnek útra, hogy vidéken vagy a szomszédos országokban keressenek kikapcsolódási vagy szórakozási lehetőséget. Ilyenkor az egyik leggyakoribb utazási mód a saját autóval történő közlekedés. Ez nyilvánvalóan kényelmes megoldást jelent, hiszen nem kell menetrendekhez alkalmazkodni, időre kimenni a pályaudvarra vagy repülőtérre. Ugyanakkor hosszabb utaknál vannak bizonyos szempontok, amelyekre kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen a gépjármű felkészítésének elmulasztása komoly gondokat okozhat.

Responsive Image

Hogyan lehet gondtalan a kirándulás minden utas számára?

Nagyban megkönnyítheti az utazást, ha csak annyi csomagot pakolunk, amennyi feltétlenül szükséges. Így kényelmesebb lehet az utastér, valamint spórolhatunk is, ugyanis a túlpakolt autók többet fogyasztanak, és lassabban lehet velük közlekedni.
Elindulás előtt ellenőrizzük azt is, hogy légkondicionáló megfelelően működik-e! A magas hőmérséklet ugyanis negatív hatással van a sofőr éberségére, a reakcióidő csaknem a kétszeresére nő. Ezért nagyon fontos, hogy kényelmes legyen a mikroklíma, a levegőszűrő cseréje pedig segít a motorteljesítmény leghatékonyabb kihasználásában, és csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

Hosszabb úton is biztonságban

Az egyik legrosszabb dolog, ami egy autós utazáson megtörténhet, hogy idegen helyen lerobban a gépjármű és – rosszabb esetben a helyi nyelv ismerete nélkül – mihamarabb szervizt kell találni. Ugyanakkor a szerencsétlen helyzet elkerülhető, ha alaposan felkészülünk a hosszú útra. Érdemes lehet a legfontosabb elemeket megvizsgálni (pl. keréknyomás, ablaktörlő folyadék, motorolaj, gyújtógyertyák állapota), de bizonyos alkatrészek és rendszerek ellenőrzését hasznosabb szakemberre bízni. A felülvizsgálatot akár az éves karbantartás keretein belül is elvégeztethetjük.

Váratlan események: helyzetek amikor a KGFB és a Casco jelenthet segítséget

Induláskor ne feledkezzünk meg a legfontosabb dokumentumokról, az autó kézikönyvéről a jogosítványról, valamint a biztosítási okmányokról. Hiszen balesetek annak ellenére is előfordulnak, hogy a járművet tökéletesen felkészítettük az útra. Szerencsére a Magyarországon megkötött KGFB biztosítások esetén, ha a határon felelősségbiztosítást (határbiztosítást) kötünk, akkor a fedezet kiterjed Svájc és az Európai Gazdasági Térség (EU tagállamok mellett Lichtenstein, Norvégia, és Izland) területére, valamint a Zöldkártya Rendszerbe tartozó területekre.

Ha pedig egyéb kár keletkezik az autónkban, az E-optimum Casco biztosítás jelenthet megoldást, ugyanis lopásra és az elemi-, törés-, üveg, rablás-, és totálkárokra egyaránt fedezetet nyújt. Továbbá egy esetleges külföldi műszaki mentésnél a költségek megsokszorozódhatnak az itthoniakhoz képest, éppen ezért, ha biztosra akarsz menni, az E-optimum Casco biztosítás mellé kiegészítő Autohelp biztosítást is válassz.