Vezetéstechnikai tippek a biztonságos közlekedésért

Számos közúti baleset elkerülhető lenne

A KSH adatai szerint 2021-ben több mint 14 ezer személysérüléses közúti baleset történt hazánkban. Egy ilyen negatív tapasztalat hosszú távon hatással lehet a vezető és az utasok fizikai és szellemi épségére egyaránt, emellett pedig jelentős anyagi megterheléssel is járhat. Nyilvánvaló, hogy vannak elkerülhetetlen helyzetek, ugyanakkor odafigyeléssel felkészülhetünk a váratlan szituációk kivédésére. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mik azok a technikák, amelyeket minden sofőrnek érdemes elsajátítania.
 
Responsive Image

A vezető állapota kulcsfontosságú

Köztudott, hogy a fáradtság jelentősen befolyásolja, akár 35%-kal is növelheti a reakcióidőt. Ilyenkor egy váratlan esemény; egy az útra tévedő gyalogos vagy vadállat, egy hirtelen fékezés nagyobb kockázatot jelent, mint általában. Ezért kiemelten fontos, hogy kizárólag kipihenten üljünk a volán mögé, már a fáradtság első jeleinél keressünk szállást vagy álljunk félre és aludjunk néhány órát.

A gépjármű rendszeres karbantartása is elengedhetetlen

A legalapvetőbb teendők; az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata és az olajcsere. Emellett persze a biztonságos közlekedés érdekében ajánlott időben felkeresni az autószerelőt, nem érdemes megvárni, hogy valami nagyobb probléma keletkezzen. Az igénybevételtől függően, javasolt pár havonta vagy maximum évente átvizsgáltatni a gépjárművet. 

A vezetési környezet kockázatai

Ismeretlen terepen haladva mindig fokozott figyelem szükséges, hiszen nem láthatjuk előre, hogy milyen közlekedési szituációk, úthibák, kanyarok várnak ránk. Ugyanakkor jól bejáratott útvonalon könnyen abba a hibába eshetünk, hogy rutinból vezetünk és lankad a figyelmünk. Ilyenkor egy váratlan helyzet vagy a forgalmi rend változása nagyobb eséllyel okozhat gondot.

A vezetési stílus fontossága

A Police.hu cikke szerint a legfőbb baleseti okok a következők:
  • az elsőbbség meg nem adása;
  • a relatív gyorshajtás;
  • a kanyarodási szabályok megsértése.
A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy a megfelelő vezetési stílussal ezek a helyzetek mind-mind elkerülhetők:
  • Az útkereszteződéseket mindig olyan sebességgel kell megközelíteni, hogy elsőbbséget tudjunk adni vagy, hogy legyen lehetőségünk meggyőződni arról, hogy nekünk megadja-e a közlekedés többi résztvevője.
  • A megfelelő követési távolság biztosításával akár egy hirtelen fékezés esetén is biztonságosan meg tudunk állni.
  • Előzést csak abban az esetben hajtsunk végre, ha meggyőződtünk arról, hogy a szembejövő forgalmat nem zavarjuk.
  • Minden esetben a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak megfelelően válasszuk meg a sebességet.
Mivel a gépjárművek nagyértékű és sok esetben a mindennapi tevékenységhez nélkülözhetetlen használati tárgyak, célszerű felkészülnünk a váratlan helyzetekre és kiadásokra. Az autó korától, értékétől és állapotától függően érdemes megfontolni akár – Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás mellett – a teljeskörű védelmet nyújtó CASCO biztosítás lehetőségét is.

Források: 
https://www.ksh.hu/stadat_files/ege/hu/ege0061.html
https://www.police.hu/hirek-es-informaciok/baleset-megelozes/aktualis/tanacsok-a-kozlekedesi-balesetek-megelozesere