Contact form Contact form

Kapcsolatfelvétel

Kérjen segítséget tanácsadóinktól!

Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

2021. január 1. óta

Ügyfeleinknek segítettünk

64 492

esetben
Kifizettünk

24 678 547 238

Forintot
Ügyfeleink elégedettsége

4.8 / 5

A honlapon közölt statisztikai információk, adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, azok pontosságát az UNIQA Biztosító Zrt. nem garantálja és nem vállal felelősséget a hibákból, pontatlanságokból és technikai jellegű problémákból adódó károkért. Csak az UNIQA Biztosító Zrt. által hivatalosnak minősített nyomtatott dokumentumok tekinthetők hiteles forrásnak. A jelen honlap és a honlapon közölt statisztikai információk, adatok szerzői jogvédelem alatt állnak, annak vagy bármely részének jogosulatlan felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül.

Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Egészségbiztosítás

Pénzügyi segítség betegség esetén. Iratkozzon fel ingyenes tanácsadásunkra még ma! Részletek

Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Puzzle Balesetbiztosítás

Gondoskodjon szeretteiről, jelentkezzen ingyenes tanácsadásunkra még ma! Részletek

Tartalom megjelenítő Tartalom megjelenítő

Vissza

Az UNIQA új stratégiájának alapvető eleme lesz a fenntarthatóság

  • A zöld befektetések összege legalább 1 milliárd euróra nő az elkövetkező 5 év alatt
  • A párizsi klímacélok felé vezető saját út kijelölése a teljes befektetési portfólióra vonatkozóan
  • Klímasemlegesség 2040-re
  • Zöldebb termékportfólió

 

Az „UNIQA 3.0 - Seeding the Future” elnevezésű új vállalati stratégiája részeként az UNIQA megkettőzi erőfeszítéseit azért, hogy teljesítse az új klímavédelmi és fenntarthatósági célokat. Az UNIQA már 2019 elején is tett lépéseket ezekért a célokért, amikor bejelentette kivonulását a szénágazatból és kifejezte ezirányú elkötelezettségét. Az új vállalati stratégia középpontjában a fenntarthatóság – vagy ahogyan a pénzügyi szektorban ismert, az ún. ESG (azaz környezeti, szociális és vállalatirányítási) – áll.

 

„A fenntartható üzleti gyakorlat számunkra a vállalati sikerorientáltság elengedhetetlen része” – mondta René Knapp HR- és márkaigazgató arról, milyen szerepet játszik a fenntarthatóság az UNIQA számára.

 

Az UNIQA fenntarthatósági stratégiája 5 pillérre épül:

  • Ausztria és Európa klímasemlegességi törekvéseit (előbbi esetében a 2040-ig, utóbbi esetében a 2050-ig megvalósítandó klímasemlegességet) támogató, az ESG‑elvárásoknak megfelelő befektetési politika
  • A fenntarthatóság kérdésével foglalkozó termékek
  • Példamutató működésirányítás, amely a környezeti és a társadalmi célokra is figyelmet fordít
  • Átlátható és folyamatos jelentéstétel a fenntarthatóság terén elért eredményekről, és hajlandóság a minősítési folyamatokban való részvételre
  • Szoros és együttműködő kapcsolat az érdekelt felekkel és szövetségekkel a fenntarthatóság előmozdítására

 

Fenntartható befektetési politika

Az UNIQA befektetési politikájának részeként folyamatosan fejleszti ESG-alapú portfólióminősítési rendszerét, amelyet azért vezetett be, hogy következetesen haladhasson a klímasemlegesség felé vezető úton. Ennek során az UNIQA nagyban támaszkodik az elismert szövetségekkel, szervezetekkel és egyesületekkel folytatott nemzetközi együttműködésekre, valamint a saját irányelveiben is egyértelműen rögzítette a felelős befektetés alapelveit. A párizsi klímacélokat folyamatosan beépíti a befektetési folyamatba, hogy ezáltal segítse az európai és nemzeti szinten meghatározott éghajlati célok elérését. Az UNIQA azzal kívánja támogatni a reálgazdaságot a valódi erőforrás-takarékossághoz vezető úton, hogy tovább bővíti az EU taxonómiájának megfelelő zöld befektetéseit, 2025-ig legalább 1 milliárd euró új befektetés végrehajtásával.

 

„Azon dolgozunk majd, hogy az éghajlatváltozás elleni harc keretében fokozatosan csökkentsük a közvetlen kibocsátásunk szintjét. Pénzügyi értékeléseink részeként bevezettük a közvetett szén-dioxid-kibocsátás ellenőrzését, hogy ezáltal ösztönözzük a befektetésre kiszemelt vállalatokat a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésére” – magyarázza Andreas Rauter, a Fenntarthatóság és PR Osztály vezetője.

 

Zöld termékpolitika

Tervei szerint az UNIQA további ökológiai befektetési lehetőségekkel bővíti majd saját termékportfólióját, és népszerűsíteni fogja a fenntartható nyugdíjtervezést. Az UNIQA emellett fenntarthatóbb életmódra és takarékosságra kívánja ösztönözni az ügyfeleket, és ennek részeként fokozatosan áttér majd a 100%-ban fenntartható termékkínálatra. Az ebbe az irányba tett első lépésként az UNIQA a kiegészítő termékmodulokra (pl. e-Mobilitás, alacsony kibocsátású háztartások és vállalkozások), valamint az erőforrások hatékonyságával és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos tanácsadás minőségének javítására összpontosít.

 

Példamutató működési irányítás

Az UNIQA elkötelezett a szén-dioxid-lábnyom csökkentésére irányuló csoportszintű célkitűzés mellett, és ennek keretében legkésőbb 2040-re klímasemleges lesz a működése. Kiemelt figyelmet fordít a járműflotta és az üzleti utazások zöldebbé tételére – ez a munka jelenleg is zajlik. Ausztriában a céges autók átlagos szén-dioxid-kibocsátása már ma is példamutató, kilométerenként 99 gramm, de ezt 2025-re 80 grammra kívánjuk csökkenteni. Napirenden szerepel a fentieken túl fotovoltaikus berendezések üzembe állítása, a hűtési-fűtési rendszerek javítása, LED-világítás bevezetése és az energiafogyasztás átfogó felügyelete. Beszállítói kapcsán az UNIQA a jövőben kiemelt figyelmet fordít majd a nemzetközi minősítések, szabványok és a fenntartható működésirányítás kérdésére is.

 

Átlátható és folyamatos jelentéstétel

Az UNIQA teljes mértékben átlátható módon, rendszeresen közzétett státuszjelentésekben számol be a fokozottabb fenntarthatóság és a klímasemleges működés irányába tett lépéseiről. Az UNIQA az ESG-minősítő intézetekkel aktívan egyeztetve azon dolgozik, hogy további jelentéstételi folyamatok alkalmazásával folyamatosan javítsa ESG szerinti minősítését.

 

Tagságok és együttműködések

A fontos ökológiai és társadalmi célokért történő összefogás érdekében az UNIQA tagja kíván lenni az ENSZ „Globális egyezmény” (Global Compact, UNGC), „Felelős befektetési elvek” (Principles for Responsible Investments, UN EP-FI) és „Fenntartható biztosítási elvek” (Principles for Sustainable Insurance, UN EP-FI) kezdeményezéseinek, hogy fokozottabban hozzájáruljon az információk és stratégiák kölcsönös cseréjéhez. Az álláspontok, célok és programok egységesítése és egyeztetése érdekében az UNIQA a jövőben is folytatni kívánja a nyilvánossággal (minisztériumokkal, önkormányzatokkal, felügyeleti hatóságokkal, civil szervezetekkel stb.), valamint a saját munkatársaival és befektetőivel folytatott párbeszédét.