Fenntartható otthonok

Zöld és energiahatékony megoldások: okosotthonok, napelemek, geotermikus házak

Fenntartható otthonok

Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk akár a médiában, akár a közösségi oldalakon a következő kifejezésekkel: okosotthon, napelem, hőszivattyú. De mit is jelentenek ezek pontosan?


 

Mi is az az okosotthon?
A kifejezés alatt lényegében azokat a technológiákat és eszközöket értjük, amelyek elősegítik lakóhelyünk automatizálását és személyre szabását. A különféle okoseszközök egy közös hálózathoz, például: WiFihez, Bluetooth-hoz csatlakoznak és kapcsolódnak akár egymáshoz is. A rendszer kialakítása nem csupán kényelmi szempontokat szolgál, ugyanis az energiafelhasználás optimalizálását is támogatja, így kiadásainkat is csökkenthetjük a segítségével.

Egy egyszerű fogyasztásmérő beépítésével folyamatosan követhetjük a felhasználást és a vásárlást kWh-ban és akár forintban egyaránt. Így megfigyelhetjük, hogy otthonunkban mely eszközök használják a legtöbb energiát, és automatizálhatjuk ezek időszakos ki- és bekapcsolását.

Mire van szükség a napelemes rendszer kiépítéséhez?
Az utóbbi években rohamosan megnőtt az érdeklődés rendszerek iránt, ugyanakkor egyáltalán nem meglepő, hogy aki csak teheti megújuló energiaforrásokba fektet. 

A napelemes rendszerek működéséről jó eséllyel mindenki hallott már, íme pár hasznos tanács a telepítésükkel kapcsolatban.

  1. Ingatlanunk állapotának felmérése - fontos, hogy otthonunk technikai paraméterei megfelelőek legyenek a napelem rendszer felszereléséhez. A folyamatban kiemelt szerepet játszik a tetőhéjazatot alátámasztó szerkezet állapota, ugyanis a felkerülő panelek ezt terhelik majd. Ezért érdemes szakembert, például statikust hívni, hogy megbizonyosodjunk arról, minden feltétel adott installáláshoz.
  2. Az elektromos hálózat vizsgálata - Bár a telepítést végző szakemberek mindig megbizonyosodnak arról, hogy az ingatlan elektromos hálózata megfelelő-e a rendszer fogadásához, egy régebbi építésű lakóház esetében a mi felelősségünk, hogy az elektromos hálózat felújítása megtörténjen, újabb épület esetén pedig  szolgáltatói csatlakozás és teljesítménybővítés lehet szükséges. Ezek megléte nélkül nem telepíthető a napelem rendszer.
  3. A napelem rendszer karbantartása - Nem szabad megfeledkezni az évenkénti átvizsgálás fontosságáról. A telepítést végző vállalattól a legtöbb esetben csomagajánlatot kérhetünk erre a tételre is, így biztosak lehetünk abban, hogy szakszerűen történik az éves felülvizsgálat.
  4. Kössünk biztosítást a napelem rendszerre! - Ahogy minden értékre, úgy a napelem rendszerre is javasolt biztosítást kötni. Így az időjárás viszontagságai miatt keletkezett károk vagy lopás és rongálás esetén sem kell váratlan költségekkel számolnunk. Mi több a javítás, meghibásodás következtében előforduló hozamkiesést is fedezhetjük.
  5. Pályázatok, támogatások feltérképezése - Érdemes utánanézni, hogy milyen lehetőségeink vannak, amennyiben szeretnénk valamilyen pályázati forrást felhasználni a telepítéshez. Akár pályázatíró cégeket, szakértőket is felkereshetünk, így biztosan nem maradunk le előnyös támogatási formákról.

A hőszivattyú előnyei és típusai
A lakóházak alatt található talajrétegek hője újratermelődő, mi több költségmentes energiaforrást biztosíthatnak. A geotermikus energia felhasználása több szempontból is előnyös; védi környezetünket és csökkenti kiadásainkat.

Több típus is elérhető a piacon, az egyik legismertebb a geotermikus hőszivattyú, ami a föld hőjét hasznosítja. A levegő-víz hőszivattyú a legelterjedtebb típus, mert a beszerelése egyszerű, valamint kis helyen is elfér, ugyanakkor a téli hidegben csökken a hatékonysága. A víz-víz hőszivattyú a talajvízből vonja ki a hőt. A művelethez két kutat kell fúrni: az egyik segítségével kinyerjük a vizet a talajból, míg a másikkal visszajuttatjuk.