Responsive Image

A leggyakoribb káresemények otthonainkban

2023.04.26.

Szakértőink az elmúlt évek tapasztalatai alapján rövid ismertetőt állítottak össze a leggyakrabban előforduló károkról. Cikkünkben azt is megmutatjuk mire érdemes odafigyelni, amikor lakásunk, vagy akár gépjárműveink védelméről gondoskodunk.

Mindennapi probléma a csőtörés

A leggyakoribb kártípus a csőtörés, aminek gyakran az az oka, hogy az épületgépészeti alkatrészek elöregednek, vagy nem történik meg a fagyvédelem. Problémát okozhat az is, ha hosszabb távollét esetén elmarad a zárás. Egyes esetekben ezek akár egzisztenciát fenyegető károkat is jelenthetnek, mert az épület és az ingóság teljes egészét fenyegethetik. Éppen ezért fontos a megelőzés, azaz a vezetékek állapotának rendszeres felmérése és karbantartása.

A legjellemzőbb otthoni károkok:

  • csővezetékből kiáramló víz 
  • viharkár
  • üvegkár 
  • beázás csapadéktól
  • jégverés
Responsive Image

A viharkárok nyáron és tavasszal is fenyegetnek

Egyértelmű összefüggés mutatható ki a viharos időjárás és a lakáskár bejelentések számának alakulásában. 2022-ben januárban, májusban és augusztusban okozták a legtöbb kárt a hirtelen kialakult súlyos esőzések, viharok. Visszatérő jelenség, hogy megjelentek a fő nyári szezonon kívüli viharok is, ez korábban egyáltalán nem volt jellemző. A jégverés is jelentős károkat okozott az utóbbi két évben – a jégkárelhárító rendszer új keletű bizonytalanságaival összefüggésben – nem csak a mezőgazdaságban és családi házaknál, de a gépjárműveknél is. Korábban már összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a viharkárokkal kapcsolatban.

Ritkábbak az üvegkárok, de egyre drágább a javítás  

Az ablaküveg törések száma csökkent, ugyanakkor a kárérték megtöbbszöröződött. Ennek egyik oka, hogy az épület üvegezések műszaki háttere alapjaiban megváltozott. A korábbi hagyományos síküvegek kevésbé voltak ellenállóak, emellett az ajtók, ablakok szerkezete is megerősödött. Az újabb hőszigetelési elvárások elemeként 3 rétegű, nemesgázzal töltött, alacsony hőáteresztésű üvegeket, vagy helyenként SMART (elektronikusan szabályozott, vagy kijelzővel ellátott) üvegeket építenek be, amelyek inkább műszaki berendezések mintsem passzív épületelemek.
Responsive Image

Kármegelőzés, a szokásos tanácsokon túl 

Korábbi cikkünkben volt szó arról, hogy mit tudunk tenni megelőzésként a viharkárok elkerülése érdekében. További tippjeink az otthonunkat, autónkat vagy akár magunkat érintő károk kapcsán lehetnek érdekesek: 
  • Örökzöld téma, hogy a fagykárokat elkerülhetjük a nyaralók téli vízmentesítésével, a kerti csapok zárásával, valamint a vízaknák, vízórák téli szigetelő takarásával.
  • Érdemes a gépjárműben egy vastag pokrócot tartani, hogy jégeső esetén félreállva rá lehessen teríteni az autóra. Természetesen ez a módszer nem nyújt teljes védelmet, de segít mérsékelni a jégverés által okozott károkat.
  • Időskorú szeretteink biztonságáért is tehetünk, ha biztosítjuk az otthoni környezetet, például csúszásgátlók, korlátok, kapaszkodók elhelyezésével.   

Pandémia előtt és után

Számos változást hozott a koronavírus-járvány. A pandémia előtti időszakban jellemzően a baleseti károk kétharmada a közlekedéssel függött össze: biciklizéssel, görkorcsolyázással, rollerezéssel, vagy futással. Egyharmad az otthoni tevékenységek miatt következett be: sütés, főzés, barkácsolás, karbantartás, egyéb balesetek miatt. A COVID időszak alatt az arányok megfordultak, ami érthető, hiszen sokkal több időt töltöttünk és tevékenykedtünk otthonaikban. Mostanra kijelenthetjük, hogy az arányok visszarendeződtek a járványidőszak előtti szintekhez.

Készüljünk fel az elkerülhetetlenre is

A különböző praktikákon, megelőzési lépéseken kívül fontos felkészülni az esetleges káresemények bekövetkezésére, a megfelelő biztosítások megkötésével is. A HomeGuard lakásbiztosítás balesetbiztosítással elérhető; így a nehezebb helyzetekben ügyfeleink számíthatnak az összes kockázat biztosítási fedezetére.

Ezek a termékek érdekelhetik

Kapcsolódó cikkek