Ne legyen luxus az egészség

Ne legyen luxus az egészség

Az egészség sokkal több, mint a betegség hiánya. Legfontosabb kincsünk, aminek megóvásáért jóval többet is tehetnénk. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot annak érdekében, hogy segítséget nyújtsunk egy egészségtudatos életvitel kialakításához. 

Mivel a megelőzés a legfontosabb védekezés a betegségek ellen, ezért érdemes tisztában lennie azzal, hogy milyen típusú szűrővizsgálatok állnak rendelkezésre és ezeket milyen gyakran szükséges elvégeztetni. Nem pusztán lelki békénk megőrzése a cél, hiszen számos olyan komoly betegség szűrhető ki ezekkel a vizsgálatokkal, melyek időben való felfedezés esetén gyógyíthatók, visszafordíthatók.

Mit és mikor érdemes vizsgáltatni? 

Laborvizsgálatok 
Egy teljes vérképet, vizeletet, anyagcserét, máj- és vese funkciókat vizsgáló általános laborvizsgálatot érdemes évente elvégeztetni. Ha panaszmentesek, egészségesek vagyunk, akkor is fontos megejteni a vizsgálatot, ami alapján átfogó képet kap orvosunk egészségi állapotunkról. 

Anyajegyszűrés 
Nemtől és kortól függetlenül javasolt évente elvégeztetni a vizsgálatot. Így bőrgyógyászunk nyomon tudja követni, időben tudja észlelni az esetleges elváltozásokat. Fokozottan szükséges odafigyelniük a világos bőrű, sok anyajeggyel rendelkezőknek. A megfelelő napvédelemre ugyanakkor mindenkinek fontos ügyelni, ugyanis napjainkban egyre gyakoribbak a bőr rosszindulatú elváltozásaiból fakadó daganatos megbetegedések. 

Nőgyógyászati vizsgálatok 
Méhnyakrákszűrésen minimum évente javasolt részt vennie a felnőtt nőknek. Mammográfiás emlővizsgálatot 30 és 45 éves kor között 2, 50 éves kor felett viszont már évente javasolt elvégeztetni. Akiknek a családjukban előfordultak nőgyógyászati daganatos megbetegedések, azoknak javasolt a fentieknél gyakrabban vagy fiatalabb életkorban is szűrővizsgálaton részt venni.

Urológiai vizsgálatok 
Sajnálatos módon indokolatlanul kevésbé él a köztudatban a rendszeres urológiai vizsgálatok fontossága. Pedig 40 éves kor felett a férfiaknak érdemes prosztataszűrést végeztetni évente urológus szakemberrel. 

Fogászati vizsgálatok
Megfelelő szájhigiénés szabályok betartása mellett, tünetek, fájdalom nélkül is érdemes évente felkeresni fogorvosunkat, hogy hosszan megőrizzük fogaink és ínyünk egészségét. Ne várjuk meg, hogy már fájdalmat tapasztaljunk, végeztessünk rendszeresen szakszerű fogtisztítást és fogkőeltávolítást orvosunkkal, dentálhigénikusunkkal.

Tüdőszűrés
Bár bizonyos munkakörökben kötelező megjelenni évenkénti tűdőszűrésen, sokan nem tudják, hogy 25 év felett bizony ajánlott mindenki számára elvégeztetni ezt a vizsgálatot is. Kiemelten fontos lenne azoknak, akik rizikó csoportba tartoznak: dohányoznak, vagy családjukban tüdőrák, esetleg egyéb légzőszervi megbetegedés előfordult. A dohányzás sajnos emeli a tüdő-, a szájüregi, a gége- és a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a nemző, illetve fogamzó képességet.

Csontsűrűség vizsgálat
Az élet előrehaladtával a csontok veszítenek ásványianyag-tartalmukból, törékenyebbé válhatnak. Ezért 60 éves kor felett kétévente célszerű csontsűrűség vizsgálaton részt venni. Minél előbb kiszűrik a csontritkulást jeleit, annál hatékonyabban válik kezelhetővé. 

Mit tehetünk a fenti rendszeres vizsgálatokon kívül egészségi állapotunk javítása érdekében?

  • Töltsünk minél több időt a szabadban.
  • Mozogjunk rendszeresen.
  • Figyeljünk oda a megfelelő napi folyadékbevitelre.
  • Ügyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra.
  • Kerüljük az túlzott alkohol fogyasztást és dohányzást.
  • Csökkentsük a minket érő stresszt és foglalkozzunk a lelki egyensúlyunkkal.