Responsive Image

Balesetbiztosítás a gyakorlatban - mit tegyünk, hogyha baj ért minket?

2024.05.02.


Az élet nem egy Instagram-filter, amellyel egy szempillantás alatt kedvezőbben tüntethetjük fel a legváratlanabb, lelkileg és anyagilag megterhelő időszakokat. Bármennyire nem szeretnénk rá gondolni, a baj bárhol és bármikor utolérhet minket, és ilyen esetben jó, hogyha egy stabil védőhálóval rendelkezünk.

Egy megfelelően kiválasztott balesetbiztosítás pénzügyi kapaszkodóként szolgál, átfogó támogatást nyújt a leggyakrabban előforduló szerencsétlenségek következtében. Lássuk, mit jelent mindez a gyakorlatban!

Egy balesetbiztosítás sokoldalú segítséget nyújthat a pénzügyileg megterhelő helyzetekben

A biztosítások az egyetlen olyan pénzügyi termékek és szolgáltatások, amelyek az egzisztenciális jólétünkért felelnek. A balesetbiztosítások esetén ez a tény még hangsúlyosabbá válik, hiszen kizárólag az olyan váratlan szerencsétlenségekre fókuszálnak, amelyek után súlyos anyagi terhek szakadnának a nyakunkba – elég csak a hosszas munkaképtelenségre, ezáltal pedig a huzamos jövedelemkiesésre gondolni.

Bár az egészségügyi problémáink így sem oldódnak meg egy szempillantásra, de egy biztosítás megkötésével legalább szorongásmentes, pszichés mentsvárat építhetünk magunk köré. Tekintve, hogy már azzal a ténnyel is nehéz megküzdeni, hogy a betegszabadság alatt csak a fizetésünk egy töredékére vagyunk jogosultak, a helyzet még inkább eszkalálódik, amikor a tartós lábadozás miatt, idővel csupán táppénz érkezik a számlánkra.
Jó hír, hogy igény esetén egy biztosításon belül több emberre is kiterjeszthető a védelem, amelynek köszönhetően akár az egész családról is gondoskoshatunk. 

Definiáljuk a balesetbiztosítás fogalmát és jellegét!

A balesetbiztosítások a non life, azaz a nem-életbiztosítások közé tartozó biztosítási formák, amelyeket önmagukban, de egyéb kockázatviselési konstrukciók (például lakás- vagy életbiztosítás) kiegészítő fedezeteként is megköthetünk.

Egy balesetbiztosítás esetén nem azért fizetünk szolgáltatási díjat, hogy az egy gyűjtőszámlán gyarapodjon, hanem hogy egy nem várt szerencsétlenség bekövetkeztekor a biztosító eleget tegyen a szerződésbe foglalt kötelezettségének, és kifizesse az aktuális kockázati elemhez tartozó összeget. Ebből következik, hogy sem a baleset kapcsán felmerülő többletköltségek, sem a kieső jövedelem díja nem befolyásolja a térítés mértékét, kizárólag a megállapodás feltételei a mozgatórugók.

Milyen esetek minősülnek balesetnek a biztosítás szempontjából?

A biztosítási forma szempontjából azok az esetek minősülnek balesetnek, amelyek:

  • egyszeri alkalommal,
  • a hirtelen egy fizikai és/vagy kémiai behatására,
  • a biztosított akarata ellenére történnek,

és amelyek okán a biztosított valamilyen mértékű egészségkárosodást szenved vagy elhalálozik. Fontos kiemelni, hogy a baleset minden esetben a véletlen műve.

A balesetbiztosítási szerződésekben mindig részletesen fel vannak tüntetve, hogy garantáltan mely helyzetekben számíthatunk a biztosító segítségére. Bár ez a lista társaságonként és megállapodásonként is eltérhet, viszont egyes káresetek szinte az összes hazai cég ajánlatában megtalálhatóak. 

Ilyen például a korábban említett baleseti halál és maradandó egészségkárosodás, valamint:

  • a kórházi benntartózkodás,
  • a baleseti műtét és a baleseti helyreállító műtét,
  • az égési sérülések és csonttörések kezelése.

A biztosítók díjszabása rendkívül változatos

A balesetbiztosítások díjszabása rendkívül változatos, ugyanis ma már pár ezer, de közel százezer forint értékben is köthetünk szerződést. Általában a választott - magas vagy alacsony - árú csomag határozza meg, hogy bizonyos helyzetekben mekkora biztosítási fedezetre számíthatunk. Értelemszerűen annál nagyobb lesz a térítés, minél magasabb biztosítási díjat fizetünk.

Ahogyan más konstrukciók esetén, úgy a balesetbiztosítások kapcsán is kijelenthetjük, hogy mindenkinek más típusú csomag lesz megfelelő. Viszont általánosságban akkor mondhatjuk, hogy jól döntöttünk, ha a szerződésünk nem kizárólag az extrém helyzetekre, hanem a lehető legtöbb nem várt esetre is kiterjed. 
 

 
Responsive Image

Mit kell tenni, ha baj történt?

Amikor balesetet szenvedünk, a legutolsó dolog, amire vágyunk, hogy bonyolult adminisztratív feladatokat végezzünk. Szerencsére a balesetbiztosítási folyamatok nem igényelnek hatalmas erőfeszítést, ugyanis  nincs más dolgunk, mint jelezni a biztosító felé a szolgáltatási igényünket. A biztosítók honlapján elérhető igénybejelentő nyomtatvány pontos kitöltésével közelebb jutunk a gyors kifizetéshez. Általában ezeken a nyomtatványokon is, de a szerződési feltételekben minden esetben megjelöli a biztosító, hogy milyen dokumentumok benyújtása szükséges, így elkerülhetjük a hiánypótlást. Abból kiindulva, hogy a biztosítók különböző fokozatok alapján határozzák meg a fedezeti összeget, a bejelentés során is az említett szintek szerint bírálják el, hogy végül mennyit fizetnek. Amint ez megtörtént, nem sokkal később, meg is érkezik a számlánkra a pénz. Ezért is fontos, hogy körültekintően - az életvitelünk szerint optimális konstrukció mellett döntsünk -, hiszen hiába rendelkezünk balesetbiztosítással, ha az a számunkra legesélyesebb kockázatokra nem tér ki.

Készüljön fel a váratlan helyzetekre, kössön Puzzle-balesetbiztosítást gyorsan és egyszerűen!

Összességében elmondható, hogy a szerződéskötés és a balesetbiztosítási eljárás gyors és egyszerű folyamat, de az ideális csomag megtalálása időigényes feladat. Ahogyan láthatjuk, mind a kockázatviselés fokozata és díjszabása is széles spektrumon mozog, így csakis rajtunk áll, hogy végül mennyire tudatosan és személyre szabottan döntünk.

Amennyiben egy ár-érték arányban kedvező lehetőséget keres, érdemes megismerkednie a Puzzle balesetbiztosítás részleteivel. Így akár havi pár ezer forintból, csupán egy átfogó szerződéssel gondoskodhat a saját, de a családja védelméről is. Az ajánlatba extra szolgáltatások - például a felelősségbiztosítás és a kullancs okozta bénulás - is beletartoznak, ráadásul 2 vagy több biztosított esetén még 10%-ot el is engedünk a szolgáltatás árából.
Érdekli az ajánlat? Készüljön fel a váratlanra, kattintson a részletekért!

   

Ezek a termékek érdekelhetik

Kapcsolódó cikkek