Befektetési hírlevél - szeptember

Hullámzó piacok a nyár végén

Aki éppen nem nyaralni volt az első, Covid-járványt követő igazi szabad nyáron augusztusban, hanem inkább a piacokat követte az meglehetősen izgalmas kereskedésnek lehetett tanúja. Alapvetően, ha lehet így fogalmazni, „két szálon” bontakozott ki a cselekmény. Egyrészt a jegybankárok részéről vártak iránymutatást a befektetők a várható kamatpályával és az inflációs kilátásokkal kapcsolatban, másrészt egyre nagyobb izgalommal követték az Európában szépen lassan kibontakozó energiapiaci krízist.

Ami a jegybankárokat illeti, nos a befektetők által leginkább várt Jackson Hole-ban hagyományosan évente megrendezett jegybankár-konferencián Jerome Powell FED-elnök által tartott előadást várták leginkább a szereplők. Konkrétabban, a gyenge makrogazdasági adatok miatt sokan arra számítottak, hogy Powell kevésbé héja hangnemet fog megütni a beszéde során, ami egy tompítottabb jegybanki kamatemelési pályát, egyúttal zöld lámpát vetített volna előre a kockázat-vállalás előtt a befektetők számára. Ehhez képest az amerikai jegybankelnök kifejezetten kemény hangnemet megütve markánsan elkötelezte magát az infláció elleni tovább harc mellett, előrevetítve, hogy ezt a harcot a részvénypiaci befektetők sem ússzák meg feltétlenül „némi fájdalom” (saját szavaival) nélkül.

Anélkül, hogy előre szaladnánk a piaci mozgásokkal, itt érdemes megemlíteni, hogy Atlanti-óceán másik oldalán eközben elkezdtek teljesen elszállni a tőzsdén jegyzett gáz- és áramárak. Az elszállást itt érdemes tényleg szó szerint érteni, hiszen néhány hét alatt a már korábban is sokszorosára emelkedett árjegyzések ismét megduplázódtak, olyan árszinteket előrevetítve a téli hónapokra, amibe gyakorlatilag beleroppanna az európai gazdaság. Nem véletlen, hogy a politikusok sebtiben a piaci árak korlátozásáról, ársapkákról és hasonlókról kezdtek el beszélni, hogy megpróbálják megtörni az áremelkedés ijesztő trendjét. A félelmet csak fokozta, hogy a hónap végére előre bejelentett karbantartás miatt a Németországba orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 gázvezeték leállítására készült az orosz fél és senki se tudta, hogy a három naposra tervezett karbantartás után vajon ismét megindul-e a már egyébként is csak a kapacitás 20%-án teljesítő vezetéken a gáz.

Mint sejthető e két tényező együtt jelentős törést és markáns fordulatot hozott a piacokon augusztus közepe táján és az egyébként egészen szép emelkedést maga mögött tudó részvénypiacok ismét nyaktörő sebességű esésbe váltottak.

Idehaza leginkább az ismét történelmi mélypontjára eső forint borzolta a kedélyeket, illetve folytatódott az állampapírpiacon a kötvényhozam-emelkedés – elsősorban a rövid futamidőkön. A jegybank a várakozásokkal megegyezően 100 bázisponttal 11,75%-ra emelte a jegybanki alapkamatot, emellett új jegybanki eszközöket (többek között az immár külföldiek által is vásárolható jegybanki diszkont kötvények felélesztését) jelentett be, hogy kiszívja a piacon keringő többlet likviditást és „hozzákényszerítse” a rövidlejáratú kötvényeszközök hozamszintjét az alapkamathoz. Emellett a közműszolgáltatók elkezdték kipostázni az első, már megemelt rezsiárakkal számolt rezsiszámlákat a lakosságnak. Nem csoda, hogy az augusztusi gazdasági mutatók (kiskereskedelem, fogyasztói és vállalati bizalom) a belföldi szereplők nagyfokú óvatosságát jelezték előre. A drámaian, a kisvállalkozások esetén akár 5-10-szeresére emelkedő rezsiszámlák láttán már-már apokaliptikus víziókat lehetett olvasni a kisvállalati szektor következő hónapokban bekövetkező hirtelen haláláról.

De hogy ne csak rossz hírekkel köszönjünk el ügyfeleinktől, itt is meg szeretnénk említeni, hogy elindult fenntartható eszközalap családunk, ami a hazai biztosítási piacon szinte egyedülálló módon a lehető legszigorúbb fenntarthatósági elvárásoknak megfelelő szabályozás feltételeit is teljesíti, ezen belül is legfontosabban a Párizsi Klímaegyezményben az országok által vállalt széndioxid-kibocsátás csökkentési elvárásokat is. Három eszközalapot indítottunk el augusztus 3-ától, ebből kettő 100%-ban részvényekbe fektet (a kettő között csak az alap devizaneme eltérő), illetve egy pedig a közkedvelt menedzselt kiegyensúlyozott alapok mintájára 50-50%-ban fenntartható működésű vállalatok részvényeibe és kötvényeibe fektet.

Responsive Image

Daróczi Andor
vagyonkezelési vezető
 

További híreink, kimutatások

Fejlett piacok

A júliusi piaci emelkedés augusztus elején tovább folytatódott az amerikai tőzsdeindexek vezetésével a „minél rosszabb, annál jobb” elve mentén, mivel a befektetők az egyre borúsabb makrogazdasági adatok láttán arra számítottak, hogy megenyhül az amerikai jegybankárok szíve és némileg lassítanak a kamatemelés tempóján. Ehhez képest az amerikai FED elnöke még határozottabb hitet tett a kamatemelések folytatása mellett, így a hó eleji emelkedés hamar vérbe lett fojtva és összességében mínuszos hónapot zártak a fejlett tőzsdék augusztusban
Responsive Image
Responsive Image
Fejlődő piacok

A fejlődő piacokon annyival volt – ha lehet így fogalmazni – szerencsésebb az összkép, hogy nem is volt a hónap elején emelkedés, így nem volt mit visszaadni a befektetőknek a hónap második felében. Így összességében nullás teljesítménnyel fejezték be a hónapot a fejlődő piaci indexek.
Responsive Image
Menedzselt eszközalapok

Vegyesalapjaink teljesítménye a hónapon belül szinte ugyanazt a pályát futotta be, amit már fentebb is említettünk. Augusztus első felében mindegyik vegyesalap, még a tisztán kötvényekből álló alap is nagyjából 3%-os pluszt hozott össze, hogy aztán a hónap végére összességében 1-2%-os mínuszba forduljon a havi teljesítmény. Látható tehát, hogy igen nagy hullámvasutat jártak be a portfóliók, bár vélhetően a két otthonmaradós nyár után megérdemelten hosszú nyaralásukat élvező befektetők közül sokak számára fel se tűnt ez a hatalmas volatilitás. 
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Befektetési döntések során a cél olyan portfólió összeállítása, amely a befektetett értéket meghaladó hozamot biztosít a befektetőnek. Eszközalapjainkkal a választási lehetőségek széles palettáját biztosítjuk a kockázatkerülőtől a kockázatvállaló ügyfelekig mindenkinek, azért hogy az igényeiknek legmegfelelőbb alapokba fektethessék megtakarításukat. Ahhoz, hogy megtudja, vajon Ön mely befektetői típusba tartozik, töltse ki kockázati kérdőívünket!

Az eszközalapjaink könnyebb összehasonlíthatóságát a hozamokat vizsgáló teljesítményméréssel szeretnénk biztosítani.

Már nem értékesített eszközalapok

Responsive Image


Jelenleg értékesített eszközalapok

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Az emelkedő hozamgörbe, az inflációs kockázatok, valamint az ukrajnai geopolitikai konfliktus következtében felülvizsgáltuk a modellportfolióink összetételét. Az aktívan értékesített eszközalapjaink modellportfoliójában 5-5%-ponttal növeltük a Fejlett piaci részvény és az Arany eszközalapjaink súlyát, míg a Kelet-közép-európai részvény eszközalap súlyát 0%-ra csökkentettük. A már aktívan nem értékesített eszközalapjaink modellportfoliójából szintén kikerült a Kelet-európai részvény eszközalap, s helyette 5-5%-ponttal növeltük a Globális részvény, valamint Gold eszközalapjaink súlyát.
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Az aktuális piaci adatokat tartalmazó kimutatásainkkal a célunk, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű, a piacot leginkább átfogó tájékoztatást nyújtsunk. Ábráinkat ennek figyelembevételével állítottuk össze.

A múltbéli teljesítmények nem szükségszerűen jelzik a jövőbeni teljesítmények alakulását. A befektetési egységek értéke és hozama mind lefelé, mind felfelé változhat, amelyért a Biztosító nem vállal garanciát. A befektető akár a befektetett tőke összegét is elveszítheti. Külföldre befektető eszközalap esetében annak értéke a devizaárfolyamok elmozdulása miatt is változhat. A Biztosító mindent elkövetett annak biztosítására, hogy a leírtak alaposak és teljesek, és a vélemények megalapozottak legyenek. A Hírlevél nem befektetési ajánlat és nem is tekinthető az eszközalap vételére vagy eladására vonatkozó ajánlatnak.