Responsive Image

Baleset vagy betegség esetére szóló biztosítás: mi a különbség?

2024.04.15.

Az egészségmegőrzés nem csupán a betegségek elkerülését és az elővigyázatosságot jelenti, hanem a tudatos életvezetést és a hosszú távú jólét kialakítását is. Éppen ezért napjainkban elengedhetetlen, hogy a biztosítások széles körű világában ilyen módon is megtaláljuk a megfelelő ajánlatot.

Baleset- vagy betegbiztosítás: a cél minden esetben a pénzügyi stabilitás növelése, de a két elnevezés két különböző kockázatviselési formát takar. Ebben a cikkben feltárjuk az egyes konstrukciók lényeges eltéréseit, és bemutatjuk, hogy melyik és milyen körülmény között jelenti a legjobb védelmet.

Tegyük tisztába a fogalmakat!

Hasonló kialakítású pénzügyi termékek esetén könnyű összemosni és -keverni az egyes fogalmakat, ezért is találkozhatunk a köztudatban annyi félreértéssel a baleset-, valamint a betegség esetére szóló biztosítások kapcsán. A helyzeten nem segít az sem, hogy mindezen túl az egészségbiztosítás is a témakör szoros részét képezi, mi több, átfedésben van a szóban forgó, két másik kockázatviselési ajánlattal.

Akkor mi is az igazság: mire kell gondolni, hogyha az egyik vagy másik megnevezéssel szemben találjuk magunkat? Íme néhány kapaszkodó!

A betegség esetére szóló biztosítás egy összegtérítéses, egészségbiztosítási konstrukció

A betegség esetére szóló biztosítások röviden összegtérítéses konstrukciók, amelyek a szerződésben aláírt egészségügyi problémák jelentkezésével térítik meg a kezeléssel járó költségeket. Ezek röviden a betegségbiztosítások Azonban nem összekeverendőek a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításokkal, amelyek kifejezetten a magánklinikán történő vizsgálatokat fedezik, vagy esetleg a beavatkozásokat fedezik.

Ezeket a kockázatviselési típusokat lényegében akkor tanácsos megfontolni, amikor egy kifejezetten széles körű, baleseti sérüléseken túli egészségügyi védelmet szeretnénk biztosítani magunk számára. 

A balesetből fakadó védelmi szolgáltatások jellegéről dióhéjban

A korábbiaktól eltérően, a balesetbiztosítások egészen más védelmi szolgáltatásként van jelen a palettán – önállóan és kiegészítő szolgáltatásként (lakás-, illetve utasbiztosítások részeként) is meg lehet kötni őket.
Kizárólag egy váratlan baleset miatt kialakuló egészségkárosodás, valamint baleseti halál esetén fizetnek a biztosítottnak vagy a hozzátartozóknak, és nagyon fontos, hogy egy összegben. Jellemzően tehát a(z):

 • maradandó egészségkárosodást,
 • a baleset után szükséges műtéte(ke)t,
 • kórházban tartózkodás díját,
 • égési sérülések kezelését,
 • csonttörések helyreállítását fedezik.

Viszont célszerű megjegyezni, hogy a választott biztosítótársaságtól függően, az alapcsomag egyéb szolgáltatásokra is kitérhet, amelyekről érdemes külön is részletes tájékoztatást kérni. 

Összegezve a balesetbiztosításokat azoknak ajánlott megfontolni, akiknek jelentős anyagi problémát jelenthet a munkából való kiesés és a felépülés saját zsebből történő finanszírozása.

 
Responsive Image

Készüljön fel velünk a váratlanra: íme a Puzzle-balesetbiztosítás!

Amennyiben nem szeretné a véletlenre bízni, az UNIQA Puzzle balesetbiztosításával jelentős anyagi támogatásra számíthat súlyos baleseti sérülések esetén. Annak ellenére, hogy az ajánlaton belül melyik csomagot választja - Bázis, Standard, Optimum, Gyermek -, az alapfedezet egyaránt kitér a korábban felsorolt kockázati elemekre, és még annál többre is.

Extra szolgáltatás például a kullancs okozta bénulás, a baleset okán fellépő keresőképtelenség finanszírozása, valamint a magánemberi felelősségbiztosítás garantálása. Bizonyos eseteket a biztosító a szerződési feltételek kizárások részében nevesít és ezeket nem tekinti biztosítási eseménynek, így kifizetést sem teljesülhet. Ezekről a biztosítás kötése előtt érdemes tájékozódni. Ilyenek lehetnek, egyebek mellett:

 • műtétek,
 • bakteriális- vagy vírusfertőzések,
 • korábban meglévő ortopédiai elváltozások,
 • vérzések

Ugyanígy nem lehet számítani az egészségügyi károk kezelésével járó díjak megfizetésére, ha a sérülések versenyszerű sportolás, extrém sport, repülés vagy szándékos öngyilkossági kísérlet során, valamint tudatmódosító szerek hatása miatt keletkeztek.

MedHelp III. egészségbiztosítással a gyógyulás optimális feltételeinek megteremtéséért

Ha egy betegség esetére szóló biztosítási lehetőséget keres, a MedHelp III. biztosítás ideális megoldást kínál. 
A MedHelp III. egy önmagában megköthető egészségbiztosítási forma, amellyel egyaránt megteremtheti a hirtelen fellépő krónikus betegségek gyógykezelési költségeit, és pontot tehet a jövedelemkiesésből származó anyagi nehézségek végére. A legtipikusabb egészségügyi problémák (35 egyéb kritikus betegség/állapot) mellett fedezi a rehabilitációval járó és a kórházban tartózkodás díjait. A Puzzle-balesetbiztosításhoz hasonlóan, a MedHelp III. megkötésekor is négy eltérő csomag közül lehet választani, amelyek különbözőségeik ellenére, ugyanazokat a kizáró tényezőket tartalmazzák. Eszerint a Bázis, Standard, Optimum és Prémium lehetőség közül egyik sem nyújt fedezetet:

 • alkoholizmussal,
 • kábítószer-fogyasztással,
 • krónikus betegségekkel,
 • fogászati beavatkozásokkal,

kapcsolatos, valamint pszichológiai és pszichoterápiás gyógykezelésekre, de ugyanígy a hospice-szolgáltatásokat és a szerződés aláírása előtt már jelenlévő betegségek kúraszerű eljárását sem fizeti.

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Akár a baleset-, akár a betegbiztosítás részletei foglalkoztatják, az UNIQA kollégái az összes kérdését készséggel megválaszolják. Igényei szerint online, telefonon vagy személyesen is felveheti velünk a kapcsolatot. Keressen minket bizalommal!

   

Ezek a termékek érdekelhetik

Kapcsolódó cikkek