Hogyan óvhatjuk meg idős szeretteinket?

Egy kis odafigyeléssel a legtöbb otthoni baleset elkerülhető

Idős szeretteink

Bizonyos kor felett a teljesen hétköznapi feladatok is kihívást, sőt kockázatot jelenthetnek. Számos megszokott cselekvés és mozdulat nehezebben megy már, így veszélyesebb lehet a legegyszerűbb tennivalók elvégzése is. Ugyanakkor nem törvényszerű, hogy a csontritkulás és az izomtömeg csökkenése miatt súlyos balesetek történjenek; megfelelő mértékű odafigyeléssel és kiegyensúlyozott életmóddal megelőzhető a baj.


 

Táplálkozás és életmód
A csontszövetek bomlása és épülése olyan folyamat, mely az egész életünket végigkíséri, ugyanakkor megközelítőleg 50 éves kortól veszi kezdetét a csontozat leépülése. A csonttömeg elvesztésének mértékére nagy hatással vannak egyes életmódbeli tényezők, éppen ezért fontos a megfelelő táplálkozás; a kalcium, a magnézium, a fehérje és az A-, C-, D-vitaminok bevitele, valamint a fizikai aktivitás fenntartása. A vércukorszint hirtelen csökkenése az egyensúlyérzék romlását idézi elő, ugyanakkor rendszeres és megfelelő minőségű étkezéssel, testmozgással ez megelőzhető.

A mindennapi szokások átalakítása
Az idősek mindennapi szokásaik megváltoztatásával és tudatos kockázatkerüléssel, hozzátartozóik pedig fokozott odafigyeléssel tehetnek azért, hogy ne következzen be váratlan baleset. A mindennapi feladatok megtervezésével kiküszöbölhető a sietség miatti kapkodás és az azzal együtt járó fokozott balesetveszély.

Az otthoni környezet biztosítása
Időskorú szeretteink biztonságáért sokat tehetünk otthonaik átrendezésével is, az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb szempontokat:

  • a csúszós szőnyegek eltávolítása, vagy csúszásgátlóval való ellátása;
  • csúszásmentes otthoni cipő vagy zokni beszerzése;
  • éjjeli fények felszerelése;
  • korlátok felszerelése a lépcsők mellé és a kertbe, a meglévő korlátok stabilitásának ellenőrzése;
  • kapaszkodók felszerelése a WC-be és a zuhanyzóba.

Felkészülés az elkerülhetetlenre
A Puzzle balesetbiztosítással felkészülhetünk a balesetekkel járó váratlan kiadásokra, ráadásul egy szerződéssel nem csak a saját, de egész családunk biztonságáról is gondoskodhatunk. Októbertől külön pótdíj megfizetésével már 75 éves korig tudjuk biztosítani az időseket.


Források:
gerinces.hu
kormanyhivatal.hu