Veszélyes is lehet a fatüzelés otthon 

Óvatosnak kell lenni, ha mégis a hagyományos fűtési módszerek mellett döntünk

Már a nyár második felében rohamosan megnőtt a kereslet a napelemek és légkondicionáló berendezések mellett a tűzifa iránt is. Rengetegen döntöttek úgy, hogy hagyományos módszerekkel fogják fűteni otthonaikat, aminek az előnyei mellett megvannak a veszélyei is. A lentiekben ismertetjük a legnagyobb rizikófaktorokat és megmutatjuk, hogyan lehet ezeket elkerülni.
Responsive Image

A nedves tüzelőanyag veszélyei

A 2022-ben kivágott fák nem száradnak ki eléggé ahhoz, hogy használni lehessen őket az idei fűtési szezonban. Nem csak az a probléma, hogy a nedvesebb fának rosszabb a hatásfoka az elpárolgó víz miatt, hanem az is, hogy ezek a tüzelők kárt okozhatnak a kályhákban, mi több kátrányosodást és kéménytüzet idézhetnek elő.

Ideális esetben a fa kivágása és felhasználása között a lehető legtöbb idő telik el; érdemes a tűzifát akár egy évvel korábban megvásárolni. Emellett amennyiben lehetséges szellős, esőtől védett helyen célszerű tárolni, így biztosan száraz lesz, mire fűtünk vele.

Ha a fát csak ősszel szerezzük be, keressünk olyan kereskedést, ahol régebben kivágott tűzifát tárolnak, ugyanis így kellően száraz tüzelőhöz juthatunk még a fűtési idény kezdetén is. 


Az optimális kályha kiválasztása

A biztonság és hatékonyság érdekében fontos, hogy minél újabb típusú kályhát válasszunk, ugyanis a régebbi modellekkel ellentétben ezek egészen minimális mennyiségű légszennyező anyagot bocsátanak ki. A modern kályhák számos kivitelben kaphatók, ráadásul a lakás szinte bármelyik helyiségében elhelyezhetők, akár a kandallóba is beépíthetjük őket.

Megfelelő elhelyezés

Csakis olyan kályhát vásároljunk, amely az építési és tűzrendészeti szabályzatoknak megfelelően beköthető béléscsővel ellátott, falazott kéménybe. Amennyiben éghető anyagból készült padlóra helyezzük, az alatta lévő területet vastag tűzálló anyaggal, vagy fémlemezzel burkoljuk le. Gondoskodjunk arról is, hogy a kályha a faltól megfelelő távolságra legyen elhelyezve és ne alkalmazzunk azbeszt hőszigetelést.

Levegő utánpótlás

Fatüzelés esetén, ahhoz, hogy a füst a kéményben felfelé távozzon, folyamatos oxigén-utánpótlásra van szükség. Éppen ezért újépítésű, kiváló szigetelésű házakban, használatbavétel előtt ajánlott szakember segítségével felmérni, hogy elegendő friss levegőt kap-e a kályha a biztonságos működéshez. Az is egy megoldás, ha olyan kályhát választunk, amely külön vezetéken jut friss levegőhöz és engedi ki a füstöt.

Így előzhetjük meg a váratlan helyzeteket
  • A biztonságos működés érdekében minden fűtésidény előtt el kell végezni a csatlakozások és füstcsövek ellenőrzését és tisztítását kéményseprő segítségével.
  • Az éghető anyagokat legalább 120 cm-re tároljuk a kályhától, a szigeteletlen füstcső pedig legalább 45 cm-re legyen a faltól és a mennyezettől.
  • Szereljünk fel füst- és szén-monoxid-érzékelőket. Az utóbbiak felhívják figyelmünket a tökéletlen vágás során keletkező színtelen, szagtalan ás akár halálos mérgezést is okozó szén-monoxid gázra.
  • A teljeskörű biztonság eléréséhez kössünk lakásbiztosítást.

Források:
https://kreativlakas.com/hasznos-artalmas/fatuzelesu-vaskalyhak-veszelyei-es-hasznalata/
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220730/szakerto-a-fatuzelesrol-500-ezer-forint-helyisegenkent-a-telepites-50-100-kal-nohet-a-legszennyezettseg-558795