Responsive Image

Balesetbiztosítás-kisokos: ezért édemes balesetbiztosítást kötnie

Egy balesetnek sosincs jó időpontja, de Murphy szabályai szerint mindig épp akkor és olyan hirtelen történik, amely számos szempontból kihívás elé állítja az embert és/vagy a hozzátartozóit. Bár a legtöbben úgy vélik, hogy ők és a szeretteik nem kerülhetnek ilyen méltatlan helyzetbe, azonban ez a típusú gondolkodás torzít, és végül csak felkészületlenséghez, anyagi gondokhoz vezet.
 

Amennyiben tehát egy súlyos és nem várt szerencsétlenség miatt legalább financiális szempontból szeretné biztonságban érezni magát, elengedhetetlen egy balesetbiztosítás megkötése. Az így megkapott pénzösszeggel egy garantált védőhálót tud felhúzni maga köré, amelynek köszönhetően a kórházi számlák és a kieső munka miatt sem kell aggódnia. 

Balesetbiztosítási kisokosunkban górcső alá vesszük a témakör legfontosabb részleteit, és a következő kérdéseket is megválaszoljuk:

 • Miben rejlik a balesetbiztosítások jelentősége; miért fontos elgondolkodni rajta?
 • Biztosítási szempontból hogyan definiálhatjuk a baleset fogalmát?
 • Milyen balesetbiztosítási eseményekre terjednek ki a magyarországi konstrukciók?
 • Átlagosan hogyan alakulnak a balesetbiztosítási díjak?

A balesetbiztosítás jelentősége – a legfontosabb tudnivalók egy helyen

Ahogy arra egy pillanatra már korábban is kitértünk, egy balesetből nem csak fizikálisan, de mentálisan is fel kell épülni. Utóbbit nagymértékben befolyásolhatja az anyagi biztonság kérdésköre, hiszen, ha a fájdalmak mellett még a pénz is stresszfaktorrá válik, akkor egy fokozottan terhes időszak veszi kezdetét.

Elsősorban épp az ilyen helyzeteket igyekeznek megspórolni nekünk a különféle balesetbiztosítások, amelyek a tartós lábadozások alatt is pénzügyi stabilitást teremtenek. Tekintve, hogy egy hosszas regenerálódási időszak alatt senki nem jogosult a teljes fizetésére, ilyenformán jelentős plusz összegekre lehet szert tenni. Annál is inkább, hiszen, ha a gyógyulás meghaladja az éves, 15 napos betegszabadságot, kizárólag táppénz jár, amely még kisebb havi bevételt és még nagyobb pénzbeli kiesést jelent.

Az egyébként is frusztráló helyzetet csak még tovább tetézheti a baleset súlyosságának mértéke. Az alap orvosi ellátások mellett, nagyon sok esetben gyógyszerekre, egyéb segédeszközökre, terápiás szolgáltatásokra is szükség van, amelyek következtében a kiadások összege egyre magasabbra kúszik. Száz szónak is egy a vége: egy balesetbiztosítás megkötése nem csak tudatos gondolkodásra sarkall, de pszichésen is megóvja az embert, ezzel elősegítve a felépülési folyamatot.

A balesetbiztosításról és a biztosítási eseményekről általánosságban

Most, hogy sorra vettük a balesetbiztosítások jelentőségéről szóló részeket, fontos, hogy gyakorlati szempontból is pontosan átlássa a témakör hátterét. Kezdjük is az elején: hogyan definiálhatjuk a balesetbiztosításokat?

A balesetbiztosításokat kockázati életbiztosításoknak is nevezzük, amelyeket önállóan, de egy másik biztosítással együttesen is meg lehet kötni. Kiegészítő biztosításként általában egy lakás- vagy egy életbiztosítással mellé lehet igényelni. Bár a “kettő egy áráért” ajánlatok egyszerűsége sokak számára kecsegtető gondolat, de jó tudni, hogy ár-érték arányban legtöbbször mégis a különálló balesetbiztosítások érik meg jobban, hiszen az önálló balesetbiztosítások komplexebb védelmet nyújtanak.

Fontos: a balesetbiztosításokat nem szabad összekeverni a megtakarítási konstrukciókkal, ugyanis másképp működnek. Ilyen esetben a biztosító kizárólag akkor fizet, hogyha a szerződésben leírt biztosítási események közül sajnálatos módon az egyik bekövetkezik. Továbbá érdemes szem előtt tartani, hogy a biztosítás milyen napi vagy egyösszegű térítés formájában ad szolgáltatást pl. kórházi ápolás vagy keresőképtelenség esetén.

A leggyakoribb balesetbiztosítási események Magyarországon

Amint az előző bekezdésben is rámutattunk, a biztosító csak előre megszabott biztosítási események után fizet. Ebből következik, hogy a “Mikor fizet a biztosító?” kérdésre csupán a teljesség igénye nélkül lehet válaszolni, hiszen a fedezett balesettípusok társaságonként és szerződésenként változhatnak.

Ennek ellenére vannak olyan káresetek, amelyek szinte az összes hazai biztosítónál megjelennek a szerződésben, ilyen például a(z):

 • csontrepedés vagy -törés,
 • baleset miatt történő maradandó egészségkárosodás,
 • balesetből származó műtéti térítés,
 • kórházi tartózkodás napidíja baleset esetén,
 • baleseti halál.

Milyen esetek nem számítanak biztosítási eseménynek?

Mint minden szerződésnek, úgy a balesetbiztosításoknak is vannak kitételei. Tekintve, hogy ebben a kontextusban a baleset mindig egy olyan szerencsétlen és kellemetlen történés, amely külső behatás miatt, az ember akaratától függetlenül megy végbe - ezzel halált, múlandó vagy maradandó egészségkárosodást okozva -, több olyan káreset is létezik, amely után egy biztosító sem fog fizetni.

Többek között ilyennek számítanak:

 • a korábban ismert betegségek. Ez azt jelenti, hogyha valaki egy előre diagnosztizált betegség miatt szenved balesetet, az eset nem tekinthető biztosítási eseménynek. Például, ha a térd ízületben már korábban is fennállt a kopás és egy rossz lépés vagy mozdulat következtében leválik a porc.
 • a verseny- vagy extrém sportok közben elszenvedett balesetek. (Kivétel: az összes olyan egyedi kritériumokkal megírt szerződés, amely kizárólag a hivatásos verseny- és extrém sportolók számára elérhető.)
 • a kockázatos szakmákból adódó balesetek, például: kaszkadőr, katona, rendőr stb. A veszélyesnek minősített foglalkozások listáját minden esetben a biztosító állítja össze.
Responsive Image

A magasabb balesetbiztosítási fokozatok egyéb biztosítási eseményekre is kiterjedhetnek

A biztosító intézetek kínálatában mára már több balesetbiztosítási konstrukció is elérhető, amelyek egytől egyig más szintekkel bírnak. Az eltérő fokozatok eltérő szolgáltatási csomagot nyújtanak, tehát a biztosítási összeg és a biztosítási esemény terén is lehetnek speciális különbségek.

Értelemszerűen minél drágább egy biztosítás, annál több mindenre terjed ki. Példának okán, amíg egy alapcsomagba nem, addig egy prémium ajánlatba már egy baleset miatt szükséges plasztikai műtét is beletartozhat. Ezért döntés előtt javasolt végignézni a lehető legtöbb konstrukciót, hiszen az életvitel függvényében mindenkinek más lehetőség lesz az ideális.

A balesetbiztosítási díjakat befolyásoló tényezők

A balesetbiztosítási díjak elképesztően széles spektrumon mozognak: a 10.000 forintos havi költségtől a közel százezres tételig. Természetesen ebbe jelentős mértékben közrejátszik az imént említett biztosítási fokozat, de ugyanígy a szakma és az egyéb sporttevékenységek is. Érdemes megjegyezni, hogy a balesetbiztosítások szempontjából az életkor kevésbé hangsúlyos mozgatórugó, de ennek ellenére is létezik felső határ, amely körülbelül 65 és 75 év közé tehető.

3 tény, amelyet mindenkinek érdemes megjegyezni a balesetbiztosítások kapcsán

Jól tudjuk, hogy a biztosítási konstrukciók sűrűjében könnyen el lehet veszni. Ezért a gyakorlati tudnivalókon túl, a balesetbiztosítás-kisokosban további hasznos információkat is összegyűjtöttünk az átfogó ismeretszerzés érdekében.

1. A balesetbiztosítás és az egészségbiztosítás két különböző konstrukció

Napjainkban gyakori félreértés, hogy a balesetbiztosítást sokan az egészségbiztosítással azonosítják – helytelenül. A kettő egymástól teljesen eltérő konstrukció, abban a tekintetben legalábbis biztosan, hogy az egészségbiztosítással rendelkezők (a biztosítási szerződés értelmében) egyes szolgáltatásokat vehetnek igénybe - mint CT, nőgyógyászati vizsgálat, stb. -, míg a balesetbiztosítást fizetők anyagi juttatást kapnak, amikor baj történik.

2. Egyszerre több balesetbiztosítás is köthető


Kevesen tudják, de balesetbiztosításból nem csak egy köthető. Ez kifejezetten jó lehetőség az olyan esetekben, amikor épp kettő ajánlat tartalma teszi ki az ideális lehetőséget. Amennyiben egy minősített biztosítási esemény az összes Ön által megkötött biztosítási szerződésnek a része, minden oldalról érkezni fog az anyagi kisegítés.

3. A balesetbiztosítás világszerte hatályos

Mint minden szerződéskötés alkalmával, a balesetbiztosítások kapcsán is nagyon fontos tüzetesen átnézni, hogy hol és mikor tud élni a biztosításból származó lehetőségeivel. Viszont a balesetbiztosítás ilyen szempontból egy kifejezetten kedvező alternatíva, mert ha erre vonatkozóan a szerződésben nincs semmilyen speciális kitétel, akkor a világ minden táján érvényes. Ettől függetlenül külföldi utazás során mindig érdemes utasbiztosítást kötni. Míg a balesetbiztosítások utólag térítenek és az is lehet, hogy csak a költségek egy részét, addig az utasbiztosítások ott és akkor adnak támogatást amikor a baj megtörténik.

Bízza ránk a biztonságát, ismerje meg az UNIQA Puzzle balesetbiztosítását!

Balesetbiztosítás-kisokosunkból tisztán látszik: igazán széleskörű paletta áll rendelkezésünkre, ha egy szerencsétlenség után is szeretnénk anyagilag stabilak maradni. A kínálat sokszínűsége azonban legalább annyi előnnyel, mint hátránnyal jár, hiszen így sokkal több idő megtalálni köztük a befutót.

Ha Ön egy ár-érték arányban releváns, korrekt szerződésre vágyik, érdemes megismerkednie az UNIQA Puzzle balesetbiztosítási termékével, amely négy különböző csomagot is kínál. Igény szerint az ajánlatainkat gyermekeire is ki tudjuk terjeszteni, így méltányos áron juthat hozzá egy kiváló családi konstrukcióhoz. Legalább 2 és legfeljebb 5 biztosított esetén 10% kedvezményt is adunk, amelyből kisvállalkozóként is profitálhat.

Kedvezőnek találja az ajánlatunkat? Vegye fel velünk a kapcsolatot, és ismerje meg mélységeiben is a Puzzle balesetbiztosítás részleteit!

Ezek a termékek érdekelhetik

További cikkek