Casco önrész - mit jelent, és hogyan befolyásolja a biztosítási díj összegét?

Gépjármű-tulajdonosként elengedhetetlen, hogy a legtöbb váratlan eseményre felkészülten tudjunk reagálni. Ezért érdemes a kötelező biztosítás mellett casco biztosítást is kötni, amely egy szerencsétlen baleset alkalmával a saját károkra is kiterjed - függetlenül attól, hogy ki okozta a balesetet -, továbbá lopás, törés és elemi , üvegkár esetén is védelmet nyújt.

Azonban a casco biztosítás megkötésekor sok tényezőt figyelembe kell venni, és számos új fogalommal meg kell ismerkedni, amelyek között az egyik legfontosabb az önrész mértéke. De mit is jelent ez pontosan? Miért érdemes foglalkozni vele?

Ebben a cikkben:
  • górcső alá vesszük a casco önrész jelentését;
  • megvizsgáljuk, hogy a casco önrész hogyan befolyásolja a biztosítási díjat;
  • illetve az önrész mértékének személyre szabott meghatározásában segítünk.
Tartson velünk!
Responsive Image

A casco önrész definiálása

Amennyiben casco biztosítást szeretne kötni, önrészt kell vállalnia. Ebben a kontextusban az önrész a károknak azt anyagi részét jelenti, amelyet a baleset bekövetkezésekor feltétlenül ki kell fizetnie. Összességében, ha a biztosított járművével kapcsolatosan lopás-, törés- vagy elemi kár éri, a kárrendezés ezen részét saját zsebből szükséges fedeznie, következtetésképp a biztosító ennyivel kevesebbet fog fizetni Önnek.

A casco önrésznek mindig van egy százalékban megadott mértéke és egy konkrét, minimum összege is – ezek értékét a szerződéskötés előtt mindenki maga határozhatja meg. Az önrészesedés százalékos formában általában 10-20% vagy 30% szokott lenni. Kártérítéskor a biztosítótársaság vagy a minimum összeget vagy a százalékos értéket vonja le a biztosítási összegből, mindig azt, amelynek az értéke magasabb.

Fontos azonban tudni, hogyha a keletkezett kár értéke nem haladja meg az önrész összeghatárát, a biztosító nem fizet. Egy egyszerű példával élve, ha Ön 10%-os és 100.000 forintos minimum összeggel köt casco biztosítást, akkor egy százezer forint alatti káresemény során nem számíthat a biztosító segítségére. 

A casco önrész mértékének meghatározása -  így érdemes gondolkodnia

Napjainkban a casco biztosítások terén is nagyon széleskörű a szolgáltatási paletta. A biztosított jármű típusához, korához és a járműhasználathoz mérten, mindenkinek más jelentheti az optimális és jó választást. Épp ezért az önrész mértékének meghatározásakor nem beszélhetünk általános érvényű igazságokról, viszont létezik néhány irányadó tudnivaló, amellyel érdemes tisztában lennie.

A következő bekezdésekben bemutatjuk, mit célszerű megjegyeznie, és hogyan érdemes gondolkodnia mielőtt döntést hoz a casco biztosítás szerződésfeltételei és az önrész mértéke kapcsán.

A biztosítási díj az önrész mértékével arányosan növekszik vagy csökken

A casco biztosítás díját jelentős mértékben befolyásolja, hogy a szerződéskötés során mekkora önrész befizetése mellett dönt. Érdemes megjegyezni, hogy a casco önrész és a biztosítási díj aránya fordított, tehát minél több önköltséget vállal magára, annál kevesebb lesz az biztosítási díj. Ugyanez igaz fordítva is: a biztosítási díj garantáltan magasabb lesz, hogyha az önrész mértéke alacsonyabb.

A kisebb biztosítási díj nem kizárólag jelent jobb szerződésajánlatot

A korábbiak értelmében tehát nem feltétlenül az lesz a legjobb ajánlat, amely kisebb összegű biztosítási díj mellett kínálja a szolgáltatást. Hiszen ahogyan arról már szó esett, a casco biztosítás megkötéséhez elengedhetetlen feltétel az önrész vállalása, amelynek összege így garantáltan magasabbra rúg.

Ennélfogva a legjobb, amit tehet, hogyha személyre szabottan hasonlítja össze a piacon lévő lehetőségeket, és elsősorban azt gondolja végig, hogy milyen károkra szeretne biztosítási fedezetet kérni, illetve mekkora biztosítási díj rendszeres fizetését tudná hosszú távon is vállalni. Ugyanilyen fontos mérlegelési alap, hogyha sorra veszi azokat a káreseteket, amelyek az Ön helyzetében a legvalószínűbbek tűnnek. Példának okán, hogyha a járműve nap mint nap szabad ég alatt parkol, sokkal nagyobb a kockázat a vihar-, illetve a lopáskárra.

Magyarán amint sikerült összegyűjtenie a legvalószínűbb káreseményeket, már azzal is könnyebben kalkulálhat, hogy egy adott balszerencsés helyzetben mekkora értékveszteség éri, valamint annak is utána tud nézni, hogy egy-egy konkrét eset nagyságrendileg mekkora szervizdíjjal jár. Természetesen a javítási költségeket jelentős mértékben befolyásolja a jármű típusa és életkora, ezért célszerű márkaspecifikusan is tájékozódnia.

Tartsa észben: a casco biztosítás jellemzően hasonlóan (csak más kritériumok szerint) működik, mint a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, így a jármű korával és a kármentes éveivel, ebben az esetben is számíthat a biztosítási díj csökkenésére! 

Mekkora önrészt vállaljak? - Casco kalkulátorral a tudatos döntés felé

A megfelelő döntés meghozásához mára már rengeteg segítség igénybe vehető. A hazai biztosítók majdhogynem mindegyike lehetőséget ad arra, hogy online személyre szabott díjkalkulációt készítsen. Ennek köszönhetően könnyedén össze tudja hasonlítani az eltérő vállalatok ajánlatait, és azt is, hogy alacsonyabb vagy magasabb önrésszel jár jobban.

Bár az ember könnyen azt hiheti, hogy hosszú távon a magasabb önrész és a kevesebb biztosítási díj kombinációval éri meg biztosítást kötni, ez azonban baj esetén nagyobb kockázatot is jelent. Épp ezért egy biztonsági játékos vélhetőleg akkor lesz nyugodtabb, hogyha a biztosítási díját növeli az önrész mértéke helyett.

Uniqa E-Optimum casco biztosítás - ha egy összetett biztosítási csomagra vágyik

Legyen szó jégeső okozta kárról, egy figyelmetlen parkolásról vagy egy váratlan autóbalesetről, baj esetén az Uniqa E-Optimum casco biztosítás szolgáltatása teljes körű védelmet nyújt mind az új, mind a használt járművének. Kiegészítő szolgáltatásként poggyász- és balesetbiztosításunkat is megigényelheti, ezzel maximálisan személyre szabva a választását.

Amennyiben mellettünk dönt, online ügyintézési lehetőséget, országszerte elérhető szervizhálózatot és bónusz kedvezményeket is biztosítunk, hogy a velünk való együttműködés a lehető leghatékonyabb és legkomfortosabb legyen az Ön számára. Olvassa végig a casco biztosítási termékismertetőnket, és ha tetszik, amit kínálunk, vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!