Vadveszély az utakon

Vadveszély

Szeptember elején megkezdődött a gímszarvas nász, ismertebb nevén a szarvasbőgés időszaka. A gyakorlott természetjárók jól tudják, hogy ősszel kiemelt óvatosság szükséges kirándulások alkalmával, ugyanakkor az utakon is fontos az elővigyázatosság. Erdős, bokros útszakaszok mellett nagy számban fordulnak meg és tévednek az aszfaltra gímszarvasok.


 

A nász idején a szarvasok izgatottak, aktívabbak a megszokottnál, ráadásul a veszélyérzetük is csökken, így gyakrabban szaladnak ki a közútra és okoznak balesetet. Az ütközés egy nagytestű vadállattal veszélyes a jármű vezetőjére és utasaira is, valamint a gépjárműben is jelentős károkat okozhat. Különösen rizikós, ha az állat oldalról érkezik, mert mozgási sebességével és tömegével hatást gyakorol az autóra, ami a vezető reflexével együtt veszélyes szituációt teremthet. Nem csoda, hogy rengeteg gépjármű tulajdonosban felmerül a kérdés: hogyan kerülhetjük el a karambolt?

Kellő odafigyelés
Vadállatok megjelenésére nem csak a kora reggeli és késő éjszakai órákban, illetve a veszélyt jelző táblák közelében kell számítani, hanem nappal is, erdők, mezőgazdasági területek melletti füves, bokros részeken. Ezeken az útszakaszokon kellő körültekintéssel, az út mindkét oldalát szemmel tartva szükséges közlekedni, így időben észlelhetjük az út szélén vagy az irányába tartó vadakat. Ez napközben könnyebben kivitelezhető, azonban sötétedés után is vannak olyan árulkodó jelek – például árnyékok, vagy az állatok szemének a tükröződése -, amelyeket könnyebben kiszúrhatunk.

Biztonságos vezetéstechnika
A vezetéstechnika első lépése a megfelelő sebesség kiválasztása, de számos egyéb szempontra kell figyelmet fordítani. Például, ha vad kerül az útra nem szabad elrántani a kormányt, vészfékezni szükséges. Amennyiben már messziről látunk átszaladni egy őzet járművünk előtt, mindig készüljünk fel rá, hogy egy másik is követheti. A motorkerékpárosok védtelenebbek az autósokhoz képest, ezért kiemelt szerepe van az általuk viselt bukósisaknak és a megfelelő védőruházatnak.
A vadbalesetek jelentős része megelőzhető lenne a vadriasztók használatával, amelyek az emberi fül számára nem, de a vadakéra hallható frekvencián adnak ki hangot.

Ha már megtörtént a baj
Vadgázolás esetén értesíteni kell a hatóságokat, ugyanis közúti balesetnek minősül. Ezután a rendőrség értesíti az illetékes vadásztársaságot, hogy a sérült állatot szakszerűen kezelni tudják. Fontos, hogy az elütött, még élő állathoz semmiképp se nyúljunk, mert akár sérülést is okozhat.

Megelőzés - teljes körű védelem
Bármennyire is óvatosan közlekedünk, váratlan, elkerülhetetlen helyzetek még a legrutinosabb sofőrökkel is megtörténhetnek. Ugyanakkor nem törvényszerű, hogy a szerencsétlen esetek mellé váratlan kiadások is társuljanak. Ma már percek alatt köthetünk CASCO biztosítást, a díjfizetést és kárbejelentést pedig néhány kattintással, online elvégezhetjük. A biztosítás a biztosított járműben bármilyen okból keletkezett törés vagy sérülés esetén védelmet nyújt. Ráadásul a gépjármű korától függetlenül az önrészen kívül semmilyen más költség nem terheli a tulajdonost a javítás során.

forrás:
Police.hu
Agroinform.hu