Befektetési hírlevél - január

Elmaradt a Mikulás-rali

Nem úgy sikerült a 2022-es év, ahogy arra sok befektető számított, hiszen jellemzően jelentősebb mértékben estek a részvényárfolyamok decemberben, annak ellenére, hogy egyébként szezonálisan általában a december az egyik legjobb teljesítményt hozó hónap szokott lenni a piacokon. Nem is meglepő talán a profitrealizálás annak tükrében, hogy az év egészét meghatározó kockázati tényezők igazából nem tűntek el így nem volt nehéz döntés sokak számára az eladás mellett dönteni az október-novemberi jó teljesítmények után és inkább bezsebelni a profitokat rövidtávon. Így összességében viszont elég rosszra sikeredett a 2022-es év, szerte a világon jellemzően 20% körüli veszteséget voltak kénytelenek elszenvedni a befektetők és ezúttal a kötvénypiaci teljesítmények is inkább rontottak, mint javítottak volna az átlaghozamokon.

Szokásos kockázati tényezőkről beszéltünk és ennek megfelelően az egyébként viszonylag csendes, de lefelé mutató irányú kereskedést alapvetően a tipikus hírek dominálták. Az orosz-ukrán háború a tél beálltával a hidegben befagyni látszik, a frontvonalakon alapvetően nincsen mozgás. A felek által alkalmazott taktikában annyi változás van, hogy míg Oroszország jelentősen fokozta az ukrán alapvető infrastruktúra elleni dróntámadások intenzitását, addig az ukrán fél a katonai donoroktól elsősorban légvédelmi eszközöket kért és kapott. Egyebek mellett például az USA az ukrán elnök fogadása után tartott sajtótájékoztatót jelentette be, hogy az egyik legismertebb amerikai középhatótávolságú légvédelmi rendszer, a Patriot adományozása mellett döntött és hamarosan megkezdődik az ukrán haderő kiképzése a rendszer használatára.

A katonai hírek mellett a befektetők továbbra is elsősorban a jegybanki- és inflációs folyamatokra, valamint az amerikai gazdaság állapotára figyeltek a leginkább. Az enyhe téli időjárás következtében beszakadó gázárjegyzéseknek köszönhetően a nagyobb európai gazdaságokban megtört az infláció emelkedő üteme és hasonlóan az Egyesült Államokban is folytatódott az enyhe dezinfláció. Ezek a hírek azonban csak átmenetileg tudták a befektetőket felvillanyozni, hiszen mind a FED elnöke, mind az EKB elnöke szigorú kommentárokkal további folytatódó kamatemelésekre hívta fel a figyelmet, így nem tartott sokáig, míg inkább az eladás mellett döntöttek sokan.

Idehaza a legfontosabb hírek az EU-támogatások irányából érkeztek. A magyar kormány és az EU Bizottság végül december 23-án megállapodott arról, hogy egyrészt a Magyarország számára elérhető EU források többségét befagyasztja, azzal a feltétellel, hogy 2023 március 31-i határidő mellett a kormány további törvényalkotási munkával jelentősen átalakít vagy eltöröl számos olyan korábban hozott jogszabályt, amely az unió szerint sérti az uniós jogokat. A magyar fél továbbra is azt kommunikálja, hogy kész a kért jogszabályi átalakításokra, hogy áprilistól ismét hozzáférhessen a befagyasztott forrásokhoz.

A magyar tőkepiacon nagy változás nem volt már decemberben, nem lógtunk ki a nemzetközi trendekből. Érdemes talán kiemelni, hogy a forint, részben az EU forrással kapcsolatos hírek hatására is, jelentősebb mértékben erősödött a főbb devizákkal szemben, így az euróval szemben a kurzus végül a pszichológiailag fontos 400-as szint alatt zárt, míg a dollárral szemben 375-ön. Az alapkamat már nem változott decemberben, azonban a kormány úgy döntött hogy adminisztratív eszközökkel korlátozza bizonyos tőkepiaci szereplők hozzáférését a jegybanki eszközökhöz, hogy az ÁKK által kibocsátott állampapírok iránti keresletet javítsa.
A hazai részvénypiac végül mínuszban zárta a decembert és az elmúlt évet is, bár a mintegy 13-14%-os csökkenés 2022-ben elmaradt a főbb részvénypiacok negatív teljesítményétől. 

Responsive Image

Daróczi Andor
vagyonkezelési vezető
 

További híreink, kimutatások

Fejlett piacok

Az amerikai részvénypiacon lehetett látni decemberben a legnagyobb esést, mint ahogy az őszi felpattanás is ezen a piacon volt a legnagyobb. Az európai részvénypiacokra továbbra sem tért vissza az élet, alacsony forgalom mellett esést lehetett megfigyelni kontinens-szerte.
Responsive Image
Responsive Image
Fejlődő piacok

A fejlődő piacokon már érdesebben alakult az év utolsó hónapja, mivel a kínai járványpolitikában bekövetkezett 180 fokos fordulat és a korlátozások – vélhetően elsősorban a növekvő lakossági elégedetlenség hatására meglépett – feloldása optimizmust és emelkedést hozott a kínai piacra a hónapban, ami segített tompítani az általános negatív piaci hangulat okozta rosszkedvet.
Responsive Image
Menedzselt eszközalapok

Az elmúlt évek egyik legrosszabb hónapját zárták a vegyesalapjaink decemberben, amikor sajnos „minden összejött”. Egyrészt a részvénypiacok is estek globálisan, másrészt a forint is nagyon jelentősen felértékelődött a dollárral szemben, harmadrészt a kötvénypiaci hozamok is megugrottak a hazai piacon. Így végül nem lehetett hová bújni és a részvénykitettség függvényében mintegy 3,5-5,5%-os veszteséget voltak kénytelen elkönyvelni a vegyes stratégiák. 
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Befektetési döntések során a cél olyan portfólió összeállítása, amely a befektetett értéket meghaladó hozamot biztosít a befektetőnek. Eszközalapjainkkal a választási lehetőségek széles palettáját biztosítjuk a kockázatkerülőtől a kockázatvállaló ügyfelekig mindenkinek, azért hogy az igényeiknek legmegfelelőbb alapokba fektethessék megtakarításukat. Ahhoz, hogy megtudja, vajon Ön mely befektetői típusba tartozik, töltse ki kockázati kérdőívünket!

Az eszközalapjaink könnyebb összehasonlíthatóságát a hozamokat vizsgáló teljesítményméréssel szeretnénk biztosítani.

Már nem értékesített eszközalapok

Responsive Image


Jelenleg értékesített eszközalapok

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Az emelkedő hozamgörbe, az inflációs kockázatok, valamint az ukrajnai geopolitikai konfliktus következtében felülvizsgáltuk a modellportfolióink összetételét. Az aktívan értékesített eszközalapjaink modellportfoliójában 5-5%-ponttal növeltük a Fejlett piaci részvény és az Arany eszközalapjaink súlyát, míg a Kelet-közép-európai részvény eszközalap súlyát 0%-ra csökkentettük. A már aktívan nem értékesített eszközalapjaink modellportfoliójából szintén kikerült a Kelet-európai részvény eszközalap, s helyette 5-5%-ponttal növeltük a Globális részvény, valamint Gold eszközalapjaink súlyát.
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Az aktuális piaci adatokat tartalmazó kimutatásainkkal a célunk, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű, a piacot leginkább átfogó tájékoztatást nyújtsunk. Ábráinkat ennek figyelembevételével állítottuk össze.

A múltbéli teljesítmények nem szükségszerűen jelzik a jövőbeni teljesítmények alakulását. A befektetési egységek értéke és hozama mind lefelé, mind felfelé változhat, amelyért a Biztosító nem vállal garanciát. A befektető akár a befektetett tőke összegét is elveszítheti. Külföldre befektető eszközalap esetében annak értéke a devizaárfolyamok elmozdulása miatt is változhat. A Biztosító mindent elkövetett annak biztosítására, hogy a leírtak alaposak és teljesek, és a vélemények megalapozottak legyenek. A Hírlevél nem befektetési ajánlat és nem is tekinthető az eszközalap vételére vagy eladására vonatkozó ajánlatnak.

Korábbi hírleveleink