Befektetési hírlevél - február

Parádés évkezdés

Bár mint korábbi hírlevelünkben írtuk, 2022 utolsó hónapjában elmaradt a Mikulás-rali, úgy tűnik csak késett egy kicsit. Az idei év első hónapjában ugyanis masszív részvénypiaci rali volt mindenütt, gyakorlatilag kimaradó régió nélkül. A javuló piaci hangulatra több okot is fel lehet hozni, de talán a legfontosabb az energiaárak beszakadása. Ez ugyanis – amennyiben tartós marad – olyan tovagyűrűző másodlagos dezinflációs hatásokat eredményezhet, ami végre az árszínvonal stabilizálódásához vezet globálisan. A leginkább figyelt események ugyanis mostanában az inflációs pálya alakulásában jelentős szerepet játszó tényezők és az arra adott jegybanki válaszok. Ebből a szempontból januárban nemcsak az energiaárak esését, hanem paradox módon a makrogazdasági mutatók romlását is ki lehetne emelni. Utóbbi ugyanis szintén dezinflációs hatású, ami megint csak az óvatosabban kamatot emelő jegybanki döntésekhez vezethet. Összefoglalva tehát, a kiváló évkezdés elsődleges oka, hogy az inflációt az előző évben fűtő tényezők többségében jelentős fordulat állt be, így a korábban árazott kamatemelési várakozások módosulásával a részvénypiaci rali egyik legnagyobb akadálya is elhárulni látszik. Fontos kiemelni azonban, hogy az elemzői várakozások szerint viszont a vállalati eredményekben is romlás várható, valamint számos kulcsfontosságú amerikai nagyvállalat jelentett be igen nagymértékű létszámleépítést. Mindezek együttesen egyelőre tehát indokolttá tennének némi óvatosságot a befektetők részéről, azonban egyelőre mindenki inkább a pozitívnak értékelhető hírekre fókuszált a negatívak helyett. Idehaza is tombolt az optimizmus, hiszen nemcsak a forint erősödött jelentősen a főbb devizához képest, de a kötvénypiacon is folytatódott a masszív rali, ami a kötvénypiaci hozamszintek jelentős csökkenésében öltött testet. Bár a hazai piaci folyamatokkal kapcsolatban is kiemelhetnénk az energiapiaci árak esését, azonban idehaza még nem lehet látni, hol tetőzik az infláció és az EU-kormány tárgyalások kapcsán sem szállt még fel a fehér füst. Vagyis idehaza is inkább csak a kincstári optimizmus fűtötte a befektetők lelkesedését, az adatok és hírek ezt még nem igazolták vissza. 

A „szokásos” piaci témák esetében jelentős változás nem volt, az orosz-ukrán háború frontvonalai a tél beálltával megmerevedtek, bár a tavaszi harcicselekmények kapcsán nem elhanyagolható tényező lehet az, hogy fejlett tankok Ukrajnába szállításával kapcsolatban megtört a jég. Mind az európai országok (köztük Németország és az Egyesült Királyság is), mind az USA jelentős mennyiségű tank leszállítására tett ígéretet Ukrajna számára, vélhetően elébe menve a tavaszi hónapok beköszöntével várhatóan ismét intenzívebb harci cselekmények kimenetelének. Emellett szokásos Brexit-híradónk kapcsán emlékeznénk meg arról, hogy a friss közvélemény kutatások szerint a több, mint hatszáz brit választási körzetből immár csak háromban (!) maradtak többségben a Brexitet továbbra is támogató szavazók, összességében minden Brexit-támogatóra most már két olyan másik ember jut, aki szerint hiba volt kilépni az Európai Unióból. A felmérések eredménye abban az értelemben tulajdonképpen nem meglepő, hogy két évvel a Brexit folyamat lezáródása után nemhogy nem köszöntött be az ígért gazdasági csoda az Egyesült Királyságban, hanem éppen ellenkezőleg: a gazdaság a recesszió szélén tántorog immár sok negyedév óta és a kilátások sem kecsegtetőek. 
Responsive Image

Daróczi Andor
vagyonkezelési vezető
 

További híreink, kimutatások

Fejlett piacok

Évek óta nem látott ralival indítottak a fejlett piacok és arra 10-15 éve nem volt példa, hogy a raliban Európa jelentősen felülteljesítse az USA piacokat. Ebben vélhetően az is szerepet játszott, hogy az euró is jelentősen erősödött januárban a dollárhoz képest, így segítve az öreg kontinensen az inflációs trendek enyhülését.
Responsive Image
Responsive Image
Fejlődő piacok

A kínai Covid-politika miatti gyökeres fordulat okozta növekedésbeli kilátásváltozás miatt a kínai részvénypiac is berobbant – mielőtt elmentek volna a befektetők a kínai holdújévet ünnepelni. A dollárgyengülés és a kínai rali az egész feltörekvő piacot hozzásegítette az emelkedéshez, így ezúttal a fejlődő piacok se maradtak le a fejlettek mögött.
Responsive Image
Menedzselt eszközalapok

Nagyon érdekes hónapot zártak a vegyesalapjaink januárban. Ezúttal, szemben az elmúlt 1-2 évben látottakhoz képest, az az eszközalap teljesített a legjobban, amiben a legnagyobb hányadban szerepeltek magyar állampapírok. Így a hónap közepén volt olyan pillanat, amikor a menedzselt konzervatív eszközalapunk hozama elérte a 7%-ot(!) is idén, bár a hónap végére 4,5%-ra moderálódott az alap hozama.
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Befektetési döntések során a cél olyan portfólió összeállítása, amely a befektetett értéket meghaladó hozamot biztosít a befektetőnek. Eszközalapjainkkal a választási lehetőségek széles palettáját biztosítjuk a kockázatkerülőtől a kockázatvállaló ügyfelekig mindenkinek, azért hogy az igényeiknek legmegfelelőbb alapokba fektethessék megtakarításukat. Ahhoz, hogy megtudja, vajon Ön mely befektetői típusba tartozik, töltse ki kockázati kérdőívünket!

Az eszközalapjaink könnyebb összehasonlíthatóságát a hozamokat vizsgáló teljesítményméréssel szeretnénk biztosítani.

Már nem értékesített eszközalapok

Responsive Image


Jelenleg értékesített eszközalapok

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Az emelkedő hozamgörbe, az inflációs kockázatok, valamint az ukrajnai geopolitikai konfliktus következtében felülvizsgáltuk a modellportfolióink összetételét. Az aktívan értékesített eszközalapjaink modellportfoliójában 5-5%-ponttal növeltük a Fejlett piaci részvény és az Arany eszközalapjaink súlyát, míg a Kelet-közép-európai részvény eszközalap súlyát 0%-ra csökkentettük. A már aktívan nem értékesített eszközalapjaink modellportfoliójából szintén kikerült a Kelet-európai részvény eszközalap, s helyette 5-5%-ponttal növeltük a Globális részvény, valamint Gold eszközalapjaink súlyát.
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Az aktuális piaci adatokat tartalmazó kimutatásainkkal a célunk, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű, a piacot leginkább átfogó tájékoztatást nyújtsunk. Ábráinkat ennek figyelembevételével állítottuk össze.

A múltbéli teljesítmények nem szükségszerűen jelzik a jövőbeni teljesítmények alakulását. A befektetési egységek értéke és hozama mind lefelé, mind felfelé változhat, amelyért a Biztosító nem vállal garanciát. A befektető akár a befektetett tőke összegét is elveszítheti. Külföldre befektető eszközalap esetében annak értéke a devizaárfolyamok elmozdulása miatt is változhat. A Biztosító mindent elkövetett annak biztosítására, hogy a leírtak alaposak és teljesek, és a vélemények megalapozottak legyenek. A Hírlevél nem befektetési ajánlat és nem is tekinthető az eszközalap vételére vagy eladására vonatkozó ajánlatnak.

Korábbi hírleveleink