Így lehet önfeledt a nyaralás!

Mire ügyeljünk a vízparton?

Önfeledt nyaralás vízparton

Még tartogat a nyár egy kis kánikulát. Vannak, akik külföldön mások pedig belföldön keresik a kikapcsolódási lehetőségeket, de egy dolog a legtöbb utazóban közös: ebben a kánikulában vízpartra vágynak. A tavak, tengerek hűsítő vize igazi kincs ebben a példátlan hőségben, ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a veszélyeiről sem. Hogyan kerülhetjük el vagy készülhetünk fel a nem várt helyzetekre? Cikkünkben hozunk néhány tippet, jó tanácsot, amelyek segítségével igazán felhőtlen lehet a pihenés.


 

A nyári hőség megviseli szervezetünket 
Sokáig vártunk a szikrázó napsütésre, ugyanakkor megvannak a veszélyei is; ha hosszabb ideig nem húzódunk árnyékba könnyen napszúrást kaphatunk és/vagy leéghetünk. Lehetőség szerint keressünk fényvédettebb helyet a strandon és használjunk olyan napozó terméket, amely elnyeli vagy gátolja az UV sugarakat. Ebben a melegben fokozottan ügyelni kell a folyadékpótlásra is, mindenképpen legyen nálunk ásványvíz vagy egy kulacs, amit többször is megtölthetünk! 

A víz veszélyei
Sajnos minden évben hallani vízparti balesetekről, amelyek a legtöbb esetben elkerülhetők lennének egy kis odafigyeléssel, tájékozódással. Főként a fiatalok számára fontos, hogy megismerjék és betartsák azokat az útmutatásokat, amelyekkel megóvhatják saját és társaik testi épségét egyaránt. Lássuk is ezek közül a legfontosabbakat:

  • Csak nappal és csak kijelölt helyen fürödjünk!
  • Ügyeljünk a vízmélységre, akár ugrani, akár úszni készülünk, a bóján túlra pedig ne merészkedjünk!
  • Felhevült testtel soha ne ugorjunk a vízbe!
  • Tilos fürödni hidak környékén!
  • Lehetőség szerint ne fürdőzzünk egyedül!
  • Figyeljünk oda a viharjelzésekre!

Figyeljünk a kicsikre is
Ha gyerekekkel vagyunk vízpart mellett, akkor elengedhetetlen a folyamatos szülői felügyelet. Az úszógumi jó játékszer lehet, de nem olyan biztonsági eszköz, mellyel a gyerekeket magukra hagyhatjuk. A nagyobbakat érdemes minél hamarabb megtanítani úszni és fontos tudatosítani bennük, hogy milyen mély az adott helyen a víz.