Befektetési Hírlevél - április

Hullámzó piacok

Március hónap alapvetően iránykereséssel telt a részvénypiacokon, de a hónap második felében látható jelentősebb felfelé mozgást a globális kötvénypiaci hozamesés indította be. De érdemes talán ott kezdeni, hogy az év eleji részvénypiaci lelkesedés alábbhagyásával a befektetők figyelme továbbra is egyértelmen az inflációs pálya alakulásán és ehhez kapcsolódóan a jegybanki kommunikáción van. Ez az, ami a rövidtávú részvénypiaci mozgásokat a leginkább meghatározza és jellemzően minden más hír, még a makrogazdasági mutatószámok alakulása is háttérbe szorult.

A tavaly-tavalyelőtti híreket domináló témák (Covid, orosz-ukrán háború, Brexit) már nem képesek megugrani a befektetők ingerküszöbét, így amire a legtöbb figyelem irányulhat rövid távon, az egyrészt a vállalati eredmények alakulása és a vállalatok profitvárakozásainak változása, továbbá az energiaárak alakulása. A Brexit kapcsán annyit azért megjegyeznénk, hogy az elmúlt hónapok gazdasági folyamatai és a közvéleménykutatások alapján is immár egyértelműen kijelenthető, hogy hogy mind gazdasági, mind politikai értelemben katasztrofális döntésnek bizonyult az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépése. Talán a legérdekesebb adat az összes mutató és felmérés közül, hogy a több, mint 600 választókerületben készült helyi közvéleménykutatások alapján immár csak háromban(!) van továbbra is többségben a Brexit-et támogató válaszadók száma.

Egy pillanatra átugorva az orosz-ukrán háború fejleményeire; a frontvonalak a téli hónapokra befagytak, de tavaszra a hírek szerint Ukrajna – immár fejlett nyugati tankokkal is felszerelkezve – ellenoffenzívára készül. Továbbá, az egész téli időszak legjobb híreként a jelek szerint sehol semmilyen fennakadás nem volt Európában az energiaellátás terén az orosz energiahordozók importjának szinte teljes kiesése ellenére. Ez egyébként az energiaárak esésében is tetten érhető volt: a földgáz ára a harmadára csökkent, míg a kőolaj ára is mintegy 10%-kal került lejjebb március végére a december eleji árakhoz képest.

Ami a magyarországi eseményeket illeti, az idei év talán leginkább várt híre – megegyezés az EU és Magyarország között az EU-pénzek megindítását illetően – egyelőre nem történt meg és több kérdésben továbbra sem látható áttörés. Ez azonban csak átmenetileg bizonytalanította el a befektetőket idehaza. Bár a forint az euróval szemben 380 alatt kezdte a hónapot és onnan ugrott egészen 400 fölé is, azonban a hónap végére már ismét 380 alatt láthattuk kereskedni. A kötvénypiaci hozamokban pedig szinte nem is volt érdemi elmozdulás – a 18%-os jegybanki alapkamat megteszi a jótékony hatását bizonytalan piaci környezetben is.
Responsive Image
Daróczi Andor
vagyonkezelési vezető

További híreink, kimutatások

Fejlett piacok

Tulajdonképpen viccesnek is mondható piaci folyamatokat lehetett látni márciusban, hiszen a rossz makrogazdasági adatok mellé bejött még az USA 2009 óta legnagyobb bankcsődje, az öreg kontinensen pedig a Credit Suisse kártyavárként összeomlása egy hétvége alatt, ennek ellenére a fejlett indexek feljebb zárták a hónapot a hókezdeti szinteknél. Ezen belül is a legnagyobb ralit az USA piacán lehetett látni március végén, sok befektetőt igencsak meglepve
Responsive Image
Responsive Image
Fejlődő piacok

A fejlődő piacokon azért érezhető volt az óvatosság, hiába gyengült a dollár és estek a fejlett kötvénypiaci hozamok, a fejlődő részvénypiacokon ez csak hullámzó oldalazásra volt elegendő. Továbbra is a leginkább piacmozgató fejlemény lehet a kínai nyitás, de ennek az árfolyamokban kevés jelét lehetett látni.
Responsive Image
Menedzselt eszközalapok

Nem volt egyértelmű irány a vegyesalapok árfolyam-alakulásában, sőt érdekes módon a hónap elején még nyertesnek tűnő vegyesalapok zártak végül a legrosszabb hozammal március végén. Ennek egyértelműen az erősödő forint hozamokra gyakorolt negatív hatása volt az oka, hiszen végül a részvényt egyáltalán nem tartalmazó kötvényalap volt képest 1%-os hozamtermelésre.
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Befektetési döntések során a cél olyan portfólió összeállítása, amely a befektetett értéket meghaladó hozamot biztosít a befektetőnek. Eszközalapjainkkal a választási lehetőségek széles palettáját biztosítjuk a kockázatkerülőtől a kockázatvállaló ügyfelekig mindenkinek, azért hogy az igényeiknek legmegfelelőbb alapokba fektethessék megtakarításukat. Ahhoz, hogy megtudja, vajon Ön mely befektetői típusba tartozik, töltse ki kockázati kérdőívünket!

Az eszközalapjaink könnyebb összehasonlíthatóságát a hozamokat vizsgáló teljesítményméréssel szeretnénk biztosítani.

Már nem értékesített eszközalapok

Responsive Image


Jelenleg értékesített eszközalapok

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Az emelkedő hozamgörbe, az inflációs kockázatok, valamint az ukrajnai geopolitikai konfliktus következtében felülvizsgáltuk a modellportfolióink összetételét. Az aktívan értékesített eszközalapjaink modellportfoliójában 5-5%-ponttal növeltük a Fejlett piaci részvény és az Arany eszközalapjaink súlyát, míg a Kelet-közép-európai részvény eszközalap súlyát 0%-ra csökkentettük. A már aktívan nem értékesített eszközalapjaink modellportfoliójából szintén kikerült a Kelet-európai részvény eszközalap, s helyette 5-5%-ponttal növeltük a Globális részvény, valamint Gold eszközalapjaink súlyát.
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Az aktuális piaci adatokat tartalmazó kimutatásainkkal a célunk, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű, a piacot leginkább átfogó tájékoztatást nyújtsunk. Ábráinkat ennek figyelembevételével állítottuk össze.

A múltbéli teljesítmények nem szükségszerűen jelzik a jövőbeni teljesítmények alakulását. A befektetési egységek értéke és hozama mind lefelé, mind felfelé változhat, amelyért a Biztosító nem vállal garanciát. A befektető akár a befektetett tőke összegét is elveszítheti. Külföldre befektető eszközalap esetében annak értéke a devizaárfolyamok elmozdulása miatt is változhat. A Biztosító mindent elkövetett annak biztosítására, hogy a leírtak alaposak és teljesek, és a vélemények megalapozottak legyenek. A Hírlevél nem befektetési ajánlat és nem is tekinthető az eszközalap vételére vagy eladására vonatkozó ajánlatnak.

Korábbi hírleveleink