Befektetési Hírlevél - 2023. augusztus

Folytatódó részvénypiaci emelkedés júliusban

Építkezve a júniusi jó hangulatra, a nyár közepén tovább folytatták menetelésüket a részvénypiacok világszerte. Bár a piaci forgalom visszaesett, elég vevő volt mindenütt ahhoz, hogy új éves – vagy néhány esetben történelmi – csúcsokra ugorjanak az indexek.

A hozamok mögött makrogazdasági oldalon kevés támogató tényezőt lehetett fellelni, inkább a beinduló gyorsjelentési szezon és kedvező vállalati eredmények adtak nagyobb támogatást a piacoknak. Emellett, bár nem szoktunk ennyire egyedi tényezőket kiemelni, de tetőfokára hágott a mesterséges intelligencia-fejlesztéssel kapcsolatos lelkesedés, amit elsősorban a technológiai vállalatok gyorsjelentéseiben volt tetten érhető. Látható tehát, hogy kevésbé a gazdasági trendekre és sokkal inkább az egyedi hírekre fókuszáltak a befektetők – már aki nem a nyaralását töltötte – júliusban.

Ami a meghatározó piaci témákat illeti, továbbra is az inflációs folyamatok kötötték le a piaci szereplők figyelmét. A decemberi tetőzés után tovább folytatódott globálisan a dezinfláció és a nemzetgazdaságok méretével súlyozott globális fogyasztói inflációs mutató megközelítette a hónap végére a 6,3%-ot, ahol utoljára az év elején járt. Ezen belül is a vártnál kedvezőbben alakultak az USA-ban az inflációs folyamatok. Ezt meglovagolva az amerikai jegybank szerepét betöltő FED is egyre határozottabban jelezte a piacok felé, hogy közel van a kamatemelési ciklus teteje (bár kamatcsökkentésről a FED várakozásai szerint a következő 12-18 hónapban még korai lesz beszélni). Ennyi optimizmus elég is volt a vevőknek az alacsony forgalmú hónapban, hogy 3%-kal húzzák feljebb az amerikai részvényindexeket, illetve ezzel a többi főbb részvénypiaci indexet is.

Geopolitikai fronton nem volt jelentősebb változás a korábbi hónaphoz képest. Ukrajna májusban indult ellentámadása csigalassúsággal ugyan, de tovább haladt; Tajvan továbbra is kiemelt kockázati gócpont a Távol-Keleten; Izraelben tovább folytatódtak a bírói reform elleni masszív tüntetések. Az egyetlen érdemben kiemelhető izgalmat a Prigozsin által irányított Wagner félkatonai hadsereg sikertelen államcsíny-kísérlete jelentette a hónap elején. A Putyin embereként elkönyvelt hadúr Rosztov elfoglalása után Moszkva ellen indította el csapatait, hogy kikényszerítse a védelmi miniszter és a vezérkari főnök eltávolítását. Azonban szélesebb katonai és elit-beli támogatás híján a nyílt katonai konfliktus helyett végül egy látszólagos alku következtében Belaruszba távozhatott a csapataival együtt. Bár még korai ítéletet hirdetni az államcsíny-kísérlet eredménye felett, immár nyilvánvalóvá vált a Putyin körüli orosz elitek közötti széthúzás az ukrajnai katonai sikerek elmaradása miatt.

Idehaza érdemleges piaci mozgás nem volt, a váratlanul bevezetett 13%-os szocho hatásával foglalkozott mindenki. Emellett immár nyilvánvaló lett, hogy a 2023-ig bevezetett extraprofit adók 2024-re is velünk maradnak, így sok ágazatban ismét újra kellett tervezni a jövő évi számokat. A magyar gazdaság továbbra is recesszió-közeli állapotban van és meglehetősen kétarcú teljesítményt mutat. Miközben – köszönhetően az ismét gyengülő pályára lépett forintnak is – az exportszektor továbbra is jó teljesítményt mutat, addig a belföldi piacra termelő vállalatoknál drasztikus megrendelés-visszaesést lehet látni. És bár az inflációs folyamatokban is immár végérvényesen bekövetkezett a kedvező fordulat – júliusban a hó/hó infláció csak 0,3% volt júniushoz képest -, messze van még a kormányzat és a fogyasztók által áhított egyszámjegyű infláció. Ezzel együtt a jegybank tovább csökkentette az irányadó kamatfolyosó felső szélét 100 bázisponttal és további monetáris lazítást helyezett kilátásban az inflációs folyamatok kedvező alakulása függvényében.
Responsive Image
Daróczi Andor
vagyonkezelési vezető

További híreink, kimutatások

Fejlett piacok

Bár 3%-ot emelkedett az amerikai részvénypiac, mi most mégis az új történelmi csúcsra ugró német DAX indexet, valamint a 31 éves csúcsra ugró japán tőzsdeindexet emelnék ki a fejlett piacok között.
Responsive Image
Responsive Image
Fejlődő piacok
 

Hasonlóan a fejlett piacokhoz, ugyan a kínai részvénypiac is jól teljesített, azonban az olaj árának emelkedése miatt sokkal látványosabb volt a latin-amerikai piacok szárnyalása, valamint kedvencünk, az indiai részvénypiac új történelmi csúcsra futása a feltörekvő piacokon. 

Responsive Image
Menedzselt eszközalapok

Júliusban érdemes volt kockáztatni a piacokon, hiszen most nemcsak a részvényindexek, de a gyengülő forint is a befektetőket segítette. Aki a részvénytúlsúlyos vegyes alapunkat választotta júliusban, több, mint 4%-os hozamot rakhatott zsebre. Aki viszont a kötvényekre fogadott, ezúttal meg kellett elégedjen fél százalékos pozitív teljesítménnyel.
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Befektetési döntések során a cél olyan portfólió összeállítása, amely a befektetett értéket meghaladó hozamot biztosít a befektetőnek. Eszközalapjainkkal a választási lehetőségek széles palettáját biztosítjuk a kockázatkerülőtől a kockázatvállaló ügyfelekig mindenkinek, azért hogy az igényeiknek legmegfelelőbb alapokba fektethessék megtakarításukat. Ahhoz, hogy megtudja, vajon Ön mely befektetői típusba tartozik, töltse ki kockázati kérdőívünket!

Az eszközalapjaink könnyebb összehasonlíthatóságát a hozamokat vizsgáló teljesítményméréssel szeretnénk biztosítani.

Már nem értékesített eszközalapok

Responsive Image


Jelenleg értékesített eszközalapok

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Az aktuális piaci adatokat tartalmazó kimutatásainkkal a célunk, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű, a piacot leginkább átfogó tájékoztatást nyújtsunk. Ábráinkat ennek figyelembevételével állítottuk össze.

A múltbéli teljesítmények nem szükségszerűen jelzik a jövőbeni teljesítmények alakulását. A befektetési egységek értéke és hozama mind lefelé, mind felfelé változhat, amelyért a Biztosító nem vállal garanciát. A befektető akár a befektetett tőke összegét is elveszítheti. Külföldre befektető eszközalap esetében annak értéke a devizaárfolyamok elmozdulása miatt is változhat. A Biztosító mindent elkövetett annak biztosítására, hogy a leírtak alaposak és teljesek, és a vélemények megalapozottak legyenek. A Hírlevél nem befektetési ajánlat és nem is tekinthető az eszközalap vételére vagy eladására vonatkozó ajánlatnak.

Korábbi hírleveleink