Befektetési Hírlevél - 2023. október

Szeptemberi blues

Folytatódott az augusztusi borongós hangulat a piacokon az ősz első hónapjában is. Jellemzően az összes fontosabb részvénypiacon lefele vették az irányt az árfolyamok, annak ellenére, hogy egyébként összességében nem volt különösen fontosabb piacmozgató hír a háttérben ezúttal.

A legfontosabb kibontakozó trend már nagyjából ismerős lehet azonban tavalyról. Komolyabb piacmozgató hír hiányában ismét a kötvénypiaci mozgások vették át az irányítást a többi eszközpiac felett is. Ez szorította lefelé a részvényárakat is és emiatt erősödött szinte megállás nélkül egész hónapban az amerikai dollár a főbb fejlett és fejlődő piaci devizákhoz képest. Ritkán szoktunk külön is megemlékezni a forinton kívül a devizamozgásokról, hiszen ügyfeleink kitettsége elsősorban a forinton keresztül jelenik meg. Azonban ezúttal két fő keresztet, az euro-dollárt és a dollár-jen keresztet is megemlítenénk. Mindkét devizával szemben nagyon masszív erősödésen van túl az amerikai dollár és mindkét esetben az alapvető ok a relatíve rosszabb makrogazdasági pozíció. Meglepő módon egyébként, a hagyományosan menekülődeviza szerepet betöltő japán jen a kockázatkerülő időszakban gyengült a dollárhoz képest, olyannyira, hogy a japán jegybank immár szinte naponta „fenyegetőzött” devizapiaci intervencióval a jen védelmében. Hol vannak már azok az idők, amikor a japán jegybank a jen erősödése ellen próbált megtenni mindent!

A távol-keleti ország legnagyobb problémáját szintén az emelkedő kötvénypiaci hozamok jelentik. A japán jegybank hozamgörbe-támasztási politikája (egy adott hozamszint mellett korlátlanul felvásárol japán kötvényeket) kudarcot vallott, és a meghirdetett hozamszintet áttörve felfelé indultak a japán hozamok. Azon túl, hogy ez jegybanki hitelességi kérdéseket vet fel, azért óriási probléma, mert a brutális GDP-arányos államadósságméret miatt a hozamgörbe minimális, 1-2%-os felfelé tolódása is már szinte elviselhetetlen kamatkiadás terheket róna a japán költségvetésre, ahol bárminemű adóemelési kísérlet egyből vérbe fojtaná a törékeny gazdasági növekedést. Mindemellett az infláció a szigetországban is megugrott, így a kötvénypiaci veszteségek tovább halmozódnak. Láthatóan ez egy ördögi körrel fenyeget, ami ellen a tőkepiaci szereplők jen-eladással védekeznek/fedeznek. Ez a jen gyengülés oka és ezért van az, hogy minél bizonytalanabb a piaci környezet, annál inkább gyengül és nem erősödik a jen. Mindenesetre a hónap végére a dollár-jen kereszt immár vészesen megközelítette a 150-es szintet, ahol a jegybank eddig mindig beavatkozott, tehát vélhetően nem kell sokat várni már rá, hogy meglássuk, vajon ismét megteszteli-e a piac a japán jegybank elszántságát a helyzet kézbentartásának szándékával kapcsolatban.
 
Kicsit hazatérve, a hónap híre egyrészt az, hogy nem lettünk leminősítve, a másik viszont az, hogy a pénzügyminisztérium emelni volt kénytelen az idei évre tervezett költségvetési hiányszámot. Ez még önmagában nem is lenne annyira érdekes talán, hiszen a gazdaság még mindig recesszióban lehet a korábbi mini-növekedési várakozásokkal szemben. A baj inkább az, hogy a költségvetési bevétel-elmaradást az áfabevételek növekedésének drámai visszaesése okozza, amivel jól láthatóan nem számolt a gazdaságpolitika. El is kezdődött egyébként az egymásra mutogatás és a felelősök keresése. A gazdasági minisztérium a jegybankot vádolja túl szigorú monetáris politikával, a jegybank az árstabilitásra hivatkozik, a kormány pedig a jegybankot ekézi az ezer-milliárdos(!) jegybanki veszteség miatt – ami egyébként az elszálló infláció és a drámai mértékben felemelt alapkamat eredménye.
 
Hogy azért csak a szépre emlékezzünk, a BUX mindeközben történelmi csúcsán járt és az se tudta nagyon megtörni, hogy kormányzati aktorok új extraprofit-adókról kezdtek el duruzsolni.
Responsive Image
Daróczi Andor
vagyonkezelési vezető

További híreink, kimutatások

Fejlett piacok

Folytatódott a lejtmenet a fejlett piacokon, ezúttal is az amerikai piac mutatta az utat lefelé a lépcsőn. A tavasz-nyár sztárrészvényei (Apple, Nvidia, Netflix és társai) ezúttal lefelé meneteltek a korábbihoz mérhető sebességgel és ez húzta magával az összes többi fő részvényindexet is.
Responsive Image
Responsive Image
Fejlődő piacok
 

Ismét eléggé széttartó mozgások jellemezték a feltörekvő piacokat. Egyre többet cikkeznek a kínai gazdasági problémákról, ahol egyszerre kellene élénkíteni és az infláció miatt szigorítani. Mindeközben ismét felszínre kerültek a nagy állami lakásfejlesztő vállalatok csődproblémái, amik lefelé húzták a kínai piacot. Eközben kedvenc feltörekvő piacunk, az indiai részvénypiac történelmi csúcsára szaladt, élvezve a kitartó intézményi befektetői bizalmat a hosszútávú gazdasági növekedési kilátások miatt.

Responsive Image
Menedzselt eszközalapok

Tulajdonképpen elég unalmas volt a hónap a vegyesalapjaink számára, aztán az utolsó pár kereskedési napban a kötvénypiac dobott egy nagy hátast főleg a nemzetközi kötvénypiaci hatások miatt és így végül a kötvénykitettség veszteségei lehúzták a hozamokat. Talán érett már kis korrekció a hazai kötvénypiacon, reméljük, hogy ezzel a nehezén már túlvagyunk és ha érkezik egy-két kedvező inflációs adat is idehaza, akkor ismét megtalálják a magyar kötvényeket a vevők.
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Befektetési döntések során a cél olyan portfólió összeállítása, amely a befektetett értéket meghaladó hozamot biztosít a befektetőnek. Eszközalapjainkkal a választási lehetőségek széles palettáját biztosítjuk a kockázatkerülőtől a kockázatvállaló ügyfelekig mindenkinek, azért hogy az igényeiknek legmegfelelőbb alapokba fektethessék megtakarításukat. Ahhoz, hogy megtudja, vajon Ön mely befektetői típusba tartozik, töltse ki kockázati kérdőívünket!

Az eszközalapjaink könnyebb összehasonlíthatóságát a hozamokat vizsgáló teljesítményméréssel szeretnénk biztosítani.

Már nem értékesített eszközalapok

Responsive Image


Jelenleg értékesített eszközalapok

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Az aktuális piaci adatokat tartalmazó kimutatásainkkal a célunk, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű, a piacot leginkább átfogó tájékoztatást nyújtsunk. Ábráinkat ennek figyelembevételével állítottuk össze.

A múltbéli teljesítmények nem szükségszerűen jelzik a jövőbeni teljesítmények alakulását. A befektetési egységek értéke és hozama mind lefelé, mind felfelé változhat, amelyért a Biztosító nem vállal garanciát. A befektető akár a befektetett tőke összegét is elveszítheti. Külföldre befektető eszközalap esetében annak értéke a devizaárfolyamok elmozdulása miatt is változhat. A Biztosító mindent elkövetett annak biztosítására, hogy a leírtak alaposak és teljesek, és a vélemények megalapozottak legyenek. A Hírlevél nem befektetési ajánlat és nem is tekinthető az eszközalap vételére vagy eladására vonatkozó ajánlatnak.

Korábbi hírleveleink