Befektetési Hírlevél - 2023. december

Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró

Amint arra már előző hírlevelünkben is utaltunk, könnyen elképzelhető volt november elején, hogy ismét azoknak a befektetőknek lesz igaza, akik jobban hisznek a piaci szezonalitásnak, mint a híreknek. Nos, ami azt illeti, ennél jobban igazunk talán nem is lehetett idén. November hónapban olyan masszív részvénypiaci emelkedést lehetett látni világszerte, amire már évek-évtizedek óta nem volt példa. Bár egyébként ehhez nem találták fel az ingyen-energiát (bár üzembe helyezték az ennek ígéretét hordozó fúziós erőművek egyik újabb kutatási célú reaktorát Japánban), nem zárult le sem a gázai konfliktus, sem az ukrán-orosz háború (bár előbbiben párnapos tűzszüneti megállapodásra sor került, utóbbi esetén pedig a tél beálltával jelentősen lelassultak a harci műveletek mindkét oldalon). Egyszerűen csak elfogyott az eladók lendülete és megérkezett a Mikulás-rali.

A piaci emelkedést az is segíthette, hogy a globális dezinflációs/deflációs folyamatok erősödtek a hónap során, ami pillanatnyilag felülírta az egyébként romló növekedési kilátások okozta gazdasági félelmeket is. Mind az USA-ban, mint az Európai Unióban stabil dezinflációs trend volt megfigyelhető novemberben, köszönhetően elsősorban az erős bázishatásnak, másrészt a beszakadó energia-árfolyamoknak. Mivel az európai gáztározók csordultig tele vannak és a növekedési kilátások lanyhák, a földgáz piaci ára a közeli szállítási hónapokra új hároméves mélypontra esett az amszterdami árutőzsdén. Ezt támogatta egyébként a kőolaj világpiaci árának a bezuhanása is. Az ismert feszültséggócokban érdemi piacmozgató változás – mint már fentebb említettünk – nem következett be, így részben a vállalati hírek, részben pedig a kamatciklusokkal kapcsolatos várakozások változása határozta meg a kereskedés jellegét.

A vállalati eredmények tekintetében érdemi piacmozgató trend nem bontakozott ki, ezúttal inkább eseménytelennek volt nevezhető a gyorsjelentési szezon, mind a közölt eredményszámok, mind a vállalati várakozások tekintetében. Az óvatos vállalatvezetői kommunikáció a kilátásokkal kapcsolatban és a kamatkörnyezet miatti enyhe aggodalom ezúttal kevés volt ahhoz, hogy megakassza a piaci ralit. Sokkal fontosabb tényezőnek bizonyult az, hogy a hozamgörbékben viszont jelentős rövidtávú trendforduló volt megfigyelhető. A gázai konfliktus kirobbanása okozta piaci bizonytalanság, párosulva a romló gazdasági kilátásokkal és az erős dezinflációs folyamatokkal elég volt ahhoz, hogy a drámai szinten stagnáló költségvetési deficitek finanszírozási igénye miatti kibocsátási dömpinggel együtt is lefelé indítsa el a kötvénypiaci hozamokat. Az amerikai 10 éves államkötvény hozama az október közepén 5% feletti szintekről egészen 4,3%-ig esett november végére. Ha egy dolgot kellene megjelölnünk a szezonalitáson kívül, ami támogatta a részvénypiaci emelkedést, akkor mi ezt említenénk.

Közben idehaza szintén érdekes folyamatokat lehetett látni. Bár a költségvetés állapota egyre inkább aggasztónak tűnik, a nemzetközi trendek hatása a hazai eszközök árára ezúttal erősebb volt. Idehaza ugyan a részvénypiaci eladási hullám is enyhébb volt ősszel, ezzel együtt a novemberi raliban a BUX index néhány pontnyira megközelítette korábban beállított történelmi csúcsát. Emellett a kötvénypiacon kifejezetten kedvező kereskedési hangulatban 7,5% környékéről egészen 6,8%-ig süllyedt a magyar 10 éves állampapír hozama – megint csak a már említett aggasztó költségvetési deficit ellenére. Végül, de nem utolsósorban a forint pedig kifejezetten stabil volt, 380 körül ingadozott az EURHUF kurzusa szűk, néhány forintos sávban az egész hónap során. A jegybank kamatpolitikájával megpróbált megtenni mindent, hogy ne kavarja fel az állóvizet. Az alapkamat 11,5%-ra csökkent és a kommunikáció alapján szinte biztosan 10%-ra fog csökkenni az év végére. A hírekben még komolyabban felkavarta a kedélyeket az, hogy a KSH szerint október végére 9,9%-ra, vagyis egyszámjegyűre szelídült az év/év alapú fogyasztói inflációs mutató. Bár voltak, akik megkérdőjelezték a statisztikai hivatal számításainak a helyességét, az tény, hogy a globálisan is látható dezinflációs trend idehaza is erősen érezteti már a hatását.
Responsive Image
Daróczi Andor
vagyonkezelési vezető

További híreink, kimutatások

Fejlett piacok

Az évezred egyik lemasszívabb részvénypiaci emelkedését produkálták a fejlett piacok, az amerikai részvénypiac vezetésével. Bő négy hét leforgása alatt az S&P500 index majdnem 10%-kal ugrott feljebb és egyben húzta magával a többi piacot is. A német tőzsdén ez egyébként elég volt ahhoz, hogy a DAX új történelmi csúcsra emelkedjen, de a többi európai börzén is a vevők uralták a piacokat, örömteli változásként az elmúlt hónapok folyamatos eladási hulláma után.
Responsive Image
Responsive Image
Fejlődő piacok
 

A fejlődő piacokon ugyanaz a szinte folyamatos emelkedés volt megfigyelhető a részvényárakban, mint a fejlett piacokon. Ezúttal azonban nem a kínai, hanem a latin-amerikai piacok vezettek, élükön az argentin részvénypiaccal. Az argentin elnökválasztás második fordulójából végül a harmadik utas jelölt Milei került ki győztesen, aminek a hatására drámai tépés indult be a legtöbb latin-amerikai piacon. Ez elég volt ahhoz, hogy a kontinens részvényindexében majdnem 13%-os emelkedés következzen be novemberben.

Responsive Image
Menedzselt eszközalapok

Ismét egy nagyon érdekes hónap van a hátunk mögött. A forint és a részvénypiaci rali hatása együtt hozamszempontból szinte tökéletesen ugyanannyi volt, mint a magyar kötvénypiaci rali hatása. Ennek következtében ezúttal mindegy, hogy melyik vegyesalapunkról beszélünk, a novemberben elért hozam szinte tized százalékra 4,5% volt mindegyik esetén. Ami talán még érdekesebbé teszi a fenti adatot, az az, hogy egyébként a hónap folyamán is a vegyesalapjaink árfolyam grafikonja szinte tökéletesen lefedte egymást.
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Befektetési döntések során a cél olyan portfólió összeállítása, amely a befektetett értéket meghaladó hozamot biztosít a befektetőnek. Eszközalapjainkkal a választási lehetőségek széles palettáját biztosítjuk a kockázatkerülőtől a kockázatvállaló ügyfelekig mindenkinek, azért hogy az igényeiknek legmegfelelőbb alapokba fektethessék megtakarításukat. Ahhoz, hogy megtudja, vajon Ön mely befektetői típusba tartozik, töltse ki kockázati kérdőívünket!

Az eszközalapjaink könnyebb összehasonlíthatóságát a hozamokat vizsgáló teljesítményméréssel szeretnénk biztosítani.

Már nem értékesített eszközalapok

Responsive Image


Jelenleg értékesített eszközalapok

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Az aktuális piaci adatokat tartalmazó kimutatásainkkal a célunk, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű, a piacot leginkább átfogó tájékoztatást nyújtsunk. Ábráinkat ennek figyelembevételével állítottuk össze.

A múltbéli teljesítmények nem szükségszerűen jelzik a jövőbeni teljesítmények alakulását. A befektetési egységek értéke és hozama mind lefelé, mind felfelé változhat, amelyért a Biztosító nem vállal garanciát. A befektető akár a befektetett tőke összegét is elveszítheti. Külföldre befektető eszközalap esetében annak értéke a devizaárfolyamok elmozdulása miatt is változhat. A Biztosító mindent elkövetett annak biztosítására, hogy a leírtak alaposak és teljesek, és a vélemények megalapozottak legyenek. A Hírlevél nem befektetési ajánlat és nem is tekinthető az eszközalap vételére vagy eladására vonatkozó ajánlatnak.

Korábbi hírleveleink