Befektetési Hírlevél - 2024. április

Optimista tavaszkezdet

Viszonylag kiismerhető minta mentén folytatódott a kereskedés a tőkepiacokon a tavasz első hónapjában is. Kicsi ingadozás mellett felfelé kúszó tőzsdeindexek, stabil kötvénypiacok és csendes devizakereskedés (a japán jen kivételével) jellemezték szerte a piacokon a kereskedési mintázatot. A témák sem változtak érdemben – bár az amerikai katonai segélyek elmaradásával Ukrajnában az orosz hadigépezet mintha némi taktikai előnyre tett volna szert, érdemi változás a frontvonalakon nem volt. Ugyanez igaz a közel-keleti eseményekre is, ahol az izraeli hadsereg – egyre kisebb nemzetközi politikai támogatás mellett ugyan, de – tovább folytatta harci műveleteit a gázai övezet déli részén. Némi újdonságot és változást jelentett a geopolitikai térben a korábbiakhoz képest, hogy az orosz-ukrán háború kapcsán a francia elnök kezdett megütni kifejezetten héja hangnemet az oroszokkal szemben, másrészt a gázai konfliktus kapcsán jelentős repedések mutatkoznak az izraeli támogatás mögött az európai uniós vezető országok támogatásában.

Ami a piacokat illeti, a slágertémák ott sem változtak. Továbbra is minden, ami a mesterséges intelligenciához köthető, az nagy lelkesedéssel tölti el a befektetőket, így nem csoda, hogy ebben a hangulatban például az nVidia részvényei is új csúcsra futva megközelítették a részvényenkénti 1000 dollárt. Itt emlékeztetnénk mindenkit, hogy a cég részvényei 2009 tavaszán még 2 dollár körül forogtak. Egyébként a „Csodálatos Hetes”-ként becézett részvénycsoport többi tagja is szépen teljesített, így továbbra is az jellemzi a piacokat, hogy az amerikai technológiai gigavállalatok részvényemelkedése adja az idei piaci emelkedés szinte 100%-át. Emiatt is azért eléggé kétarcúnak lehet jellemezni a piacokat, hiszen ha valaki rosszul van pozicionálva, akkor sokmindent nem érez a piaci húzásból. Ebből a húzásból egyébként a kriptodeviza piacon befektetők viszont megint örülhetnek, hiszen a bitcoin árfolyama két év purgatórium után ismét új történelmi csúcsra, egységenként 70 ezer dollár fölé kúszott. Látszólagos oka az emelkedésnek továbbra sincsen az optimista tőkepiaci hangulat kivételével, hiszen még mindig nem látszik, hogy a kriptodevizák mindennapi használata közelebb került volna-e a két évvel ezelőtt helyzethez képest – nekünk legalábbis nem tűnt fel az áttörés, ha volt ilyen.

Idehaza az egyébként unalmas politikai élet állóvizét kavarta el egy újonnan érkező, a Fidesz közeléből kiugró korábbi diplomata, aki meglovagolva a közhangulatot, új politikai párt szervezésébe fogott. Mivel a teljes hazai médiatért az ehhez köthető események töltötték ki, így elveszett a nagy zajban, hogy a hazai makrogazdasági folyamatok meglehetősen aggasztóan alakulnak. Idén immár másodszor kellett a gazdaságpolitikai vezetésnek hozzányúlnia a költségvetési számokhoz és a növekedési előrejelzéshez, mivel a trendek alapján a költségvetés nagyon nagy bajban van (a teljes éves hiány 92%-át már elértük március végére) és a lakossági fogyasztás, ezzel pedig az áfabevételek is befagytak annak ellenére, hogy egyébként a reálbérek év/év alapon 14%-os dinamikát mutatnak.  Nem véletlen, hogy a forint ismét gyengült és közel került a 400-as eurószinthez és az sem véletlen, hogy a vezető hitelminősítők aggodalommal figyelik a magyar folyamatok alakulását. Mondjuk ez a bizonytalanság a tőzsdén nem látszik, a BUX index az OTP és az MTelekom(!) vezetésével új történelmi csúcsra futott a hónapban.

Responsive Image
Daróczi Andor
vagyonkezelési vezető

További híreink, kimutatások

Fejlett piacok
 

A fejlett piaci ralin belül ezúttal a japán tőzsdeindexre hívnánk fel a figyelmet. A Nikkei225 index, 41 ezer pont közelébe emelkedett márciusban, ami önmagában talán nem mond sokat, de ha hozzátesszük, hogy utoljára 1989-ben, a magyar rendszerváltozás idején járt ebben a magasságban a japán mutató, akkor máris jobban perspektívába tudjuk helyezni ennek jelentőségét. Érdemes emellett még kiemelni, hogy az európai indexek is kiveszik azért az emelkedésből a részüket, a francia és a német tőzsdeindex is történelmi csúcsra emelkedett a hónapban.

Responsive Image
Responsive Image
Fejlődő piacok
 

Nem sokat változtak a feltörekvő piaci indexek a hónapban, nem tudtak rácsatlakozni az optimista befektetői hangulatra. Bár a kínai tőzsde legalább nem esett tovább a hónapban, ezúttal az indiai tőzsdén is inkább az oldalazás volt jellemző. A brazil tőzsde némileg feljebb került a magasabb olajár miatt, de hát nagyjából ennyi érdekeset lehetett a feltörekvő piacokon kiemelni a márciusi mozgások alapján.
 

Responsive Image
Menedzselt eszközalapok
 

Márciusban széttartott a vegyesalapjaink teljesítménye. Míg a hazai makrogazdasági bizonytalanság és rossz költségvetési helyzet miatt a kötvényes stratégia 2%-ot veszített az értékéből, a kedvező fejlett piaci hozamok és a gyengülő forint miatti többlethozam következtében a részvénytúlsúlyos stratégia 3%-ot hozott a konyhára.

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Befektetési döntések során a cél olyan portfólió összeállítása, amely a befektetett értéket meghaladó hozamot biztosít a befektetőnek. Eszközalapjainkkal a választási lehetőségek széles palettáját biztosítjuk a kockázatkerülőtől a kockázatvállaló ügyfelekig mindenkinek, azért hogy az igényeiknek legmegfelelőbb alapokba fektethessék megtakarításukat. Ahhoz, hogy megtudja, vajon Ön mely befektetői típusba tartozik, töltse ki kockázati kérdőívünket!

Az eszközalapjaink könnyebb összehasonlíthatóságát a hozamokat vizsgáló teljesítményméréssel szeretnénk biztosítani.

Már nem értékesített eszközalapok

Responsive Image


Jelenleg értékesített eszközalapok

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Az aktuális piaci adatokat tartalmazó kimutatásainkkal a célunk, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű, a piacot leginkább átfogó tájékoztatást nyújtsunk. Ábráinkat ennek figyelembevételével állítottuk össze.

A múltbéli teljesítmények nem szükségszerűen jelzik a jövőbeni teljesítmények alakulását. A befektetési egységek értéke és hozama mind lefelé, mind felfelé változhat, amelyért a Biztosító nem vállal garanciát. A befektető akár a befektetett tőke összegét is elveszítheti. Külföldre befektető eszközalap esetében annak értéke a devizaárfolyamok elmozdulása miatt is változhat. A Biztosító mindent elkövetett annak biztosítására, hogy a leírtak alaposak és teljesek, és a vélemények megalapozottak legyenek. A Hírlevél nem befektetési ajánlat és nem is tekinthető az eszközalap vételére vagy eladására vonatkozó ajánlatnak.

Korábbi hírleveleink